5 történet, ami 2020-ban megmelengette a lelkünket

2020. december 29.
Legyünk őszinték, már az hatalmas dolog, ha 2020-at átvészeltük épen és egészségesen. Ám pont a rossz dolgok teszik olyan fontossá azokat a jó dolgokat, amik a nagyvilágban történtek idén. Mert szerencsére voltak azért olyan események is, amelyek melegséggel tölthették el a szívünket, és erőt adhattak a folytatáshoz év közben.

1. Baby boom a gorillavilágban

Jane Goodall munkássága hívta fel a figyelmet a hegyi gorillák veszélyeztetett helyzetére még évtizedekkel ezelőtt, ám az évek során sem következett be olyan áttörés, amely után egyértelműen kijelenthettük volna, már nincsenek a kihalás szélén ezek a főemlősök. Uganda hivatalos közleménye szerint azonban a hegyi gorillák populációjában valódi baby boomot tapsztaltak idén, ami igazi csoda a klímaváltozás és az állatok élőhelyének folyamatos csökkenését figyelembe véve. A Bwindi Nemzeti Parkban öt gorillabébi született. Átlagos években egy, legfeljebb kettő lát napvilágot. Ezzel stabilabbá vált a hegyi gorillák helyzete a veszélyeztetett fajok között.

2020-szivmelengeto-tortenet

2. A Notre Dame újjáépítése mérföldkőhöz érkezett

2019 áprilisában teljes sokkban nézte a világ, ahogy a történelem egyik jelképe, a párizsi Notre Dame a lángok martalékává válik. Szinte azonnal megkezdődött a kármentés és az újjáépítés tervezése. 2020 novemberére sikerült 200 tonna olvadt állványzatot eltávolítani a székesegyház területéről. Az állványzat a tűz idején a Notre Dame oldalában állt, és a lángok szinte beleolvasztották az épület falába, így nagyon óvatosan kellett végezniük az eltávolítását az újjáépítésen dolgozóknak, hogy ne tegyenek még több kárt az épületben. Azt remélik, hogy 2024-re fejeződhet be a Notre Dame teljes újjáépítése.

2020-szivmelengeto-tortenet

3. Könnyebben elérhető lesz az Akropolisz

A kerekesszékkel élőknek vagy mozgásszervi betegségtől szenvedőknek eddig csak álom volt, hogy feljuthassanak az athéni Akropoliszra, hiszen a meredek úton szinte lehetetlen lett volna az ókori görög romokhoz felkapaszkodniuk. Athén vezetői azonban bejelentették, hogy új liftrendszert építenek ki, és a meglévő gyalogutat is fejlesztik, hogy a kiállítás mindenki számára elérhető legyen.

2020-szivmelengeto-tortenet

Olvastad már?

4. A világ legkisebb erszényespeléje túlélte az ausztrál tűzvészt

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ABC News (@abcnews_au)

Alig tíz grammot nyom csupán a világ legkisebb erszényespeléje (Cercartetus lepidus), így jogosan tartottak attól a szakemberek, hogy a tragikus ausztrál bozóttüzek miatt végleg kihal 2020-ban. A tűzvész az aprócska erésznyespele populációjának 88 százalékát elpusztította, és a tűz után nem találtak sehol élő példányt belőle. A Kenguru-sziget Vadrezervátum biodiverzitást konzerváló programjába azonban bekerült 20 ritka növényekkel rendelkező terület és 20 különböző vadállat faj. Kiderült, hogy találtak közöttük az aprócska erszényespeléből is, így van remény, hogy megmenekül a kihalástól, ám ehhez a szakemberek kemény munkájára van még szükség. 

5. Emily Harrington az első nő, aki megmászta az El Capitan-hegyet

Amikor kiderül, hogy a hihetetlen mégis létezik, mindig felemelő és inspiráló érzés: pontosan ez történt 2020 novemberében is, amikor Emily Harrington lett az első nő, aki egyetlen nap alatt képes volt megmászni a kaliforniai El Capitan-hegy Golden Gate útvonalát szabadmászásban. 21 óra és 13 perc alatt ért fel a szinte teljesen függőleges falon, így a negyedik olyan ember lett a világon, akinek szabadmászásban 24 órán belül sikerült feljutnia a 2037 méter magas hegynek a tetejére. Előtte ez Tommy Caldwellnek, Brad Gobrightnak és Alex Honnoldnak sikerült csak. Az útvonal a tapasztalt mászóknak is 4-6 napjába telik, több mint 40 bevert szöggel.

Olvastad már?

Forrás: The Lonely Planet
Fotó: Unsplash