Egy újabb férfi szokás? A kanterpesz után itt az orrkilógatás

2021. január 27. |

Joe Biden múlt heti beiktatásán a szemfüles nézők egy furcsa jelenségre figyelhettek fel. A tömeg és a koronavírus-járvány kellős közepén meglepően sok férfi érzett ellenállhatatlan vágyat arra, hogy kilógassa orrát az arcmaszkjából. Az elmúlt hónapokban a magyar államférfiak között is láthattunk már példát hasonlóra – sőt a maszkviselés teljes ignorálására is –, a jelenségnek mégsincs köze a politikához. Az orrkilógatás nem valamiféle politikusdili, sokkal általánosabb annál. Nagyon úgy néz ki, hogy az orrkilógatás lesz az új kanterpesz.

Január 20-án iktatták be az Egyesült Államok 46. elnökét, Joe Bident, akinek az ünnepségén természetesen egy rakás ismert ember, politikus és korábbi elnök is részt vett. Az esemény közvetítését figyelve a szemfüles nézőknek szinte azonnal feltűnhetett egy furcsa dolog: meglepően sok férfi – ebben az esetben nagy hatalmú férfi – érzett ellenállhatatlan vágyat arra, hogy a tömeg és persze a koronavírus-járvány kellős közepén kilógassa orrát az arcmaszkjából.

bill-clinton-szajmaszk

Először az exelnök, Bill Clinton vonta magára a figyelmet, amint a beiktatás alatt orr alá tolt arcmaszkkal haverkodott a politikus cimbijeivel. Clinton rosszul viselt maszkját látva persze mondhatjuk, hogy ilyen aprócska baleset bárkivel megtörténhet – ám ekkor jött John G. Roberts, az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának főbírója, aki szintén nem tudta úgy felhúzni a maszkját, hogy az teljesen eltakarja az orrát. Ha pedig ez nem lett volna elég, az esemény alatt még Barack Obama maszkja is elhagyta néhányszor a szabályos rendeltetési helyét.

 John-Roberts-szajmaszk

Néhány hónappal ezelőtt a leköszönt Trump elnök gazdasági tanácsadóját, Larry Kudlow-t is lencsevégre kapták orr alá tolt maszkkal a Fehér Ház előtt. A nem megfelelő maszkhordás tehát nem egy kifejezetten demokrata vagy republikánus szokás, és valójában a beiktatáshoz sincs köze. Az orrkilógatás sokkal inkább egy pasis dolog. Olyan, mint a kanterpesz, csak a széttárt lábak helyett itt a kilógó orral van a probléma.

Larry-Kudlow-szajmaszk

A szakértők százszor elmondták már, hogy önmagunk és embertársaink biztonsága érdekében az arcmaszknak a szánkat és az orrunkat is el kell takarnia. Kikandikáló orral gyakorlatilag nincs is értelme a maszkhordásnak, hiszen így nemcsak arra van esély, hogy mi magunk belélegezzük a kórokozókat, de a fertőző emberek is könnyedén terjeszthetik a kórt. Lassan egy éve már, hogy a koronavírus-járvány globális kitörésével a higiéniai és különféle egészségügyi szabályok az életünk részévé váltak, és mégis. Túlságosan is sokan vannak, akiknek a mai napig a nehezükre esik ezeket betartani.

A nők is hordanak maszkot, és természetesen náluk is megesik, hogy lejjebb csúszik a kelleténél – ám ez a jelenség valamiért mintha gyakrabban fordulna elő a férfiaknál. És nem csak a tévés közvetítések során láthatunk erre példát, elég csak beugranunk egy boltba, sétálni az utcán, vagy szétnézni kicsit a környezetünkben.

Ezt olvastad már?

Persze nem azt mondjuk, hogy minden férfi kilógatja a maszkból az orrát, mint ahogy arra sem érez késztetést minden egyes férfi, hogy szándékoltan nagy terpeszben, két-három helyet is elfoglalva ücsörögjön a metrón. A tapasztalatok alapján mégis úgy tűnik, hogy a kanterpeszhez hasonlóan az orrkilógatás is egy tipikusan pasiszokás. 

Lehet, hogy a férfiak orra egyszerűen túl nagy ahhoz, hogy maszkot tudjanak rá húzni? (Hasonló, kissé kétes anatómiai magyarázat egyébként a kanterpesz kapcsán is felmerült már korábban.) Ez az elmélet már csak azért sem lehet helytálló, mert él a világon egy rakás férfi orvos, akik – bár lehet, hogy a metrón kanterpeszben ülnek – nagyon is tudják, sőt a saját szemükkel is látják, hogy a koronavírus mi mindenre képes. Éppen ezért bármennyire is csábító számukra, hogy az orrukat kilógatva a lehető legtöbb levegőt próbálják meg beszívni, a hippokratészi eskü, és persze a saját életük védelme miatt mégiscsak ellenállnak a kísértésnek. Ha ők meg tudják ezt tenni, akkor a problémának valószínűleg nincs köze az anatómiához.

Lehetséges, hogy a férfiaknak több levegőre van szükségük, mint a nőknek és a gyerekeknek? Búvárkodásnál nagyon is gyakori, hogy a nagyobb testméretük miatt a férfiak több levegőt használnak el, mint a nők. Ellenben ott vannak a tapasztalt búvárok, valamint oktatók, akiknek – még ha férfiakról is van szó – általában kevesebb levegőre van szükségük. Éppen ezért ez sem lehet egy teljesen valid magyarázat.

De az is megeshet, hogy a férfiak egyszerűen úgy gondolják, hogy ők több levegőt érdemelnek annál, mint amennyit a maszkon keresztül kapnak. Mint ahogy a metróülésen terpeszkedő pasik is azt gondolhatják, hogy az a plusz két-három hely igenis jár nekik, és hogy keresve se találhatnának tökéletesebb helyszínt egy kis lábnyújtóztatáshoz a zsúfolt metrókocsiknál.

Bármi is legyen az oka, a helyes maszkhordás nem játék, az orrkilógatásnak pedig – még ha viccesen is hangzik – komoly következményei lehetnek. Ha pedig továbbra is kétségek élnének az orrkilógató férfiakban – vagy nőkben –, akkor most mindannyiójukat meg szeretnénk nyugtatni. Hihetetlennek tűnik, pedig igaz: a maszkon keresztül is lehet levegőt venni. Oké, nem olyan kellemes a dolog, mint maszk nélkül, de igenis lehetséges.

Forrás: The New York Times Fotó: Getty Images

Olvass tovább!

Szólj hozzá te is!

Még több Riporter

Minden sikeres nő mögött még több sikeres nő áll lipták tímea

Minden sikeres nő mögött még több sikeres nő áll

„Képes lenne a balett megmaradni a csillogó ruhák nélkül is annak, ami?” – interjú Grecsó Zoltán táncművésszel balett

„Képes lenne a balett megmaradni a csillogó ruhák nélkül is annak, ami?” – interjú Grecsó Zoltán táncművésszel