Te is rendszeresen megosztod a világgal a gyereked pelusos fotóit?

2021. január 28. |

Hogyan jut el egy tengerparti pucér fotó a darknetre? Milyen befolyással vannak az arcképfelismerő szoftverek a jövőnkre? Hogyan függhet össze egy gyerekkorban megosztott történet egy későbbi sikertelen álláspályázattal? Mi köze a közösségi médiának az iskolai zaklatáshoz? Hogyan változtatja meg a gyermekkori emlékeket a közösségi médiára készített képek alternatív valósága? Milyen összefüggés van a szexuális zaklatás és a magánéleti információkat tartalmazó posztok között? Miről árulkodnak privát tereink?

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány és a Telekom közös  kampányt indított a szülők digitális tudatosságért, az akcióhoz kapcsolódva pedig Tatár Csilla egy nagyon tanulságos kísérletet osztott meg a minap az Instagram-oldalán. Csilla öt percet töltött el egy 7 év alatti kisgyerek édesanyjának az Insta-oldalán, hogy megnézze, ilyen rövid idő alatt mennyi személyes információt tud kideríteni a kisgyerekről csupán az anyuka posztjai alapján. Az eredményről az alábbi videót tette közzé:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Tatár Csilla (@csillatatar) által megosztott bejegyzés

„A legféltettebb titkai, az intim szférája, a történetei, a szobája, a pizsije, a vicces, a megható pillanatai a kedvenc játéka, mind-mind ott vannak több millió ember szeme előtt. Nincs semmi, ami csak az övé lenne, elveszik az intimitás és a biztonságérzet… A pelusos, fürdőruhás képek kapcsán most már egyre inkább felgyullad a piros lámpa, és beúszik a #darkweb fogalma… de arra én is csak hosszú beszélgetések után jöttem rá, hogy a gyerekkor konstruált… Te is a múltad legtöbb történését szülői, baráti elmesélésekből, régi fotókból rakod össze, és kezeled valóságként később. Most egy pillanatig gondold el, hogy anyád Insta-feedje alapján, több ezer idegen ember kommentjei mentén épül fel az emlékezeted egy része… ne engedj idegeneket a gyereked közelébe úgy, hogy te nem vagy ott!”

Ezt olvastad már?

Ne tégy olyat, ami árt!

A Hintalovon Alapítvány és a Telekom közös kampányának célja, hogy a felnőttek érzékeny és felelős döntéseket hozzanak arról, kivel, mikor és milyen képet osztanak meg. A szülői tájékozottság és tudatos digitális viselkedés duplán kamatozik egy gyerek életében, hiszen nemcsak a gyerek digitális árnyéka lesz kisebb, hanem iránymutatásként és támogatásként is szolgál a gyerekek online tudatosságához.

Az alapítvány szerint a felelős online szülőséghez akár egy hüvelykujjszabály betartása is elegendő: ne tegyél olyat, ami árthat a gyereknek! Azonban ahhoz, hogy ez megvalósuljon, érdemes tisztában lenni a minimumszabályokkal. Azt tanácsolják, hogy mindig vonjuk be a gyereket a róla szóló döntésekbe, ne posztoljunk a tudta és hozzájárulása nélkül. Tartsuk tiszteletben az emberi méltósághoz való jogát, és ne osszunk meg róla sértő vagy kiszolgáltatott helyzetben készült (pl. meztelen) képeket. A gyereknek is van magánélete – erre vigyázni a szülő felelőssége. A gyerekeknek online is jár a védelem az erőszaktól, így ne hozzuk soha olyan helyzetbe, amikor a képeivel bárki visszaélhet. És végül a legfontosabb: tartsuk tiszteletben azt, hogy mi a gyerek legfőbb érdeke. Biztos, hogy a posztolás?

Ezeket a kérdéseket segít végiggondolni a www.tudatosdigitalis.hu oldalon megtalálható kérdőív, amivel jobban megismerhetjük saját posztolási szokásainkat és azok lehetséges veszélyeit is. A kampány szakmai hátterét a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány készítette, az edukációt pedig számos letölthető kiadvány és részletes útmutató is segíti majd.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!

6 tipp, hogy jó digitális szülő legyél

6 tipp, hogy jó digitális szülő legyél

Sokszor nem könnyű feladat a közösségi médiában jó szülőként jelen lenni. Következzen 6 tipp, hogy hogyan kezeljük ezeket a felületeket mindenki számára biztonságosan.

Szólj hozzá te is!

Még több Riporter

Minden sikeres nő mögött még több sikeres nő áll lipták tímea

Minden sikeres nő mögött még több sikeres nő áll

„Képes lenne a balett megmaradni a csillogó ruhák nélkül is annak, ami?” – interjú Grecsó Zoltán táncművésszel balett

„Képes lenne a balett megmaradni a csillogó ruhák nélkül is annak, ami?” – interjú Grecsó Zoltán táncművésszel