Kaja Kallas lett Észtország első női miniszterelnöke

2021. január 29.
Kaja Kallas, a Reform Párt vezetője lett Észtország első női miniszterelnöke. Ezzel a balti állam lett az egyetlen olyan ország a világon, ahol a köztársasági és a miniszterelnök is nő.

Miután az Észtországot vezető kormánykoalíció a korrupciós vádak nyomán összeomlott, Kaja Kallast jelölte a köztársasági elnök, Kersti Kaljulaid miniszterelnöknek január 14-én. 

kaja-kallas-esztorszag-no-miniszterelnok

A Kallas vezette Reform Párt szerezte a pártok közül a legtöbb mandátumot (34-et a 101-ből), a második legsikeresebb párt, a Központi Párt alapíthatott kormányt szövetségesével 2019-ben. A döntést számos helyről kritizálták mind Észtországban, mind külföldön. Ám a koalíciós kormány több botrányos ügyére is fény derült, így lemondásra kényszerültek.

Nem csak Kaja Kallas személyében a miniszterelnök, illetve a köztársasági elnök nő a balti államban. Miután az összes pár elfogadta az új miniszterelnök programját, és beiktatták őket, Kallas megnevezte a különböző kabineteket vezető minisztereit is. Figyelemreméltó, hogy az észt kormány 15 miniszteréből 7 helyre nevezett ki nőt az új miniszterelnök, amire eddig nem volt példa Észtországban.

Forrás: Estonianworld Fotó: Instagram/Kaja Kallas

Olvastad már?