Európa legidősebb embere túlélte a Covidot, és 117. születésnapjára készül

2021. február 12.
Egy francia apáca, Andrée nővér tünetmentesen esett át nemrég a touloni idősotthonban a koronavírus-fertőzésen. Most pedig 117. születésnapjára készül.

Európa legidősebb, a világ második legidősebb embere az a francia apáca, Andrée nővér, aki abban a francia idősotthonban esett át szerencsésen a koronavírus-fertőzésen, ahol lakik. A Toulon közelében lévő Sainte-Catherine Labouré otthon 88 lakója közül 81-nél mutatták ki a Covid–19-et, közülük 10-en nem élték túl a fertőzést. Andrée nővér, aki Lucile Randon néven született 1904-ben, 116 évesen esett át a betegségen 2021 januárjában.

andree-nover-legidosebb-koronavirus

Az apáca február 11-én ünnepli 117. születésnapját, és bár a koronavírus-fertőzésen tünetmentesen esett át, az izoláció nagyon megviselte. Az idősotthon gondozói is megerősítették, hogy semmi más panasza nem volt Andrée nővérnek, csak a magány. „Észre sem vettem, hogy beteg vagyok” – mondta a matuzsálemi korú apáca. 

David Tavella, az idősotthon szóvivője elmondta, hogy a nővér nem mutatta, hogy félt volna a vírustól. „Nem kérdezett az egészségéről, csak a napi rutinjáról Azt szerette volna tudni például, hogy megváltozik-e az étkezések és a lefekvés ideje. A betegségtől nem félt, inkább a többi lakó miatt aggódott” – mondta a szóvivő.

Arra a kérdésre, hogy félt-e a koronavírustól, Andrée nővér azt válaszolta: „Nem, nem féltem, mert nem félek a haláltól. Boldog vagyok, hogy még itt lehetek, de az is jó lenne, ha máshol lehetnék. A bátyámmal, a nagyapámmal és a nagyanyámmal.” Ám a nővér most a születésnapjára készül, annak ellenére, hogy az ünneplés idén jóval kisebb lesz, mint az előző években.

Olvastad már?

Andrée nővér 1904. február 11-én született a dél-franciaországi Occitanie régióban található Alés-ban. Egy nem vallásos protestáns családban nőtt fel, és fiatalabb éveiben a marseilles-i kormányzóságon, illetve Párizsban dolgozott. 19 évesen tért a katolikus vallásra, 25 évesen kezdett egy kórházban dolgozni. 28 éven át időseket és árvákat gondozott. 1944-ben csatlakozott az Irgalmas Nővérek egyházi rendhez, negyvenévesen lett apáca. Ekkor vette fel az Andrée nővér nevet, elhunyt bátyja emlékére. Andrée nővér már nem lát és kerekesszékben ül. 1979 óta él idősotthonban, 2009 óta Toulonban. Amikor 115 éves lett, Ferenc pápa személyes levéllel és egy felszentelt rózsafüzérrel köszöntötte. 

A Gerontológiai Kutatóközpont adatai alapján az 1904. február 10-én született nővér a világ második legidősebb embere. Őt csak a japán Kane Tanaka előzi meg, aki január 2-án töltötte be 118. életévét. A világ húsz legidősebb emberének mindegyike nő. 

Tavaly egy interjúban Andrée nővér azt mondta, fogalma sincs, mi a hosszú élet titka. „Nem tudom, mi a titok. Csak Isten tudja a választ – mondta. – Rengeteg boldogtalanságban és szomorúságban volt részem, és az első világháború alatt, 1914–18-ig, amikor gyerek voltam, ugyanúgy szenvedtem, mint mindenki más.”

Forrás: The Guardian, Washington Post Fotó: Wikimedia

Olvass tovább!