Az öregedéssel szembeni előítélet árt az egészségnek

2020. február 01.
Az öregedéssel és öregséggel szembeni előítéletek és félelmek egyre erősebbek a nyugati társadalmakban. Ez tendencia azért is roppant veszélyes, mert a tanulmányok szerint konkrét következményei vannak. Az életkor miatti hátrányos megkülönböztetés kézzel foghatóan rossz hatással van az idősödő emberek egészségére.

Az egyre öregedő nyugati társadalmakban egyre erősebbek a félelmek és előítéletek az öregedéssel szemben. Ez számos szinten és az élet különböző területein megnyilvánul, ám egyik fontos és jól látható hatása, hogy az idős emberek egészségére is rossz hatással van. A szakértők szerint a tendencia azért veszélyes, mert ahogy a társadalom egyre nagyobb százalékát az idősebb korosztály teszi ki, ez egyre nagyobb pénzügyi terheket ró az egészségügyre és az egész társadalomra.


Hogy meghatározzák, mennyire befolyásolja az idős emberekkel szembeni előítélet és diszkrimináció az ember egészségét, a Yale Egyetem tudósai 422 tanulmányt vizsgáltak meg, melyek 45 országban folytattak kutatást 1970 és 2017 között az öregedéssel szembeni előítéletekről. Összességében közel hétmillió időskorú személy adatait vizsgálták meg így, és arra jutottak, hogy szinte minden tanulmányból világosan látható, hogy az idősek egészségét rontotta a koruk miatti diszkrimináció.


Mélyreható diszkrimináció
Becca Levy, a Yale Egyetem epidemiológia professzora egyéni szinten is tanulmányozni akarta, hogyan jelenik meg az életkor miatti hátrányos megkülönböztetés az egészségi állapotban, amellett, hogy megnézi a társadalmi és szerkezeti szinten kialakult hatásokat. Végül tizenegy tényezőt különített el, melyek rontják az idősek egészségét. Ezek közül négy volt olyan általános, strukturális következmény, mely az idős koruk miatt érheti az embereket:

  • az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás megtagadása
  • klinikai vizsgálatokból való kizárás
  • az életkor miatt nem végeznek el bizonyos vizsgálatokat
  • korlátozott munkalehetőségek

A további hét következmény az egyén szintjén volt jelentős:

  • rövidebb életkilátások
  • rosszabb életminőség
  • kevesebb emberi kapcsolat
  • egészségtelen életmód
  • mentális betegségek
  • szellemi leépülés
  • testi betegségek

“Minden országban és minden évben az életkor miatti diszkriminációnak ugyanezek az eredményei és következményei rajzolódtak ki, akármelyik időszakot is vizsgáltuk. Zavarba ejtően mélyreható a jelenség” – mondta Levy.

Jó hírek is vannak
Találtak azonban olyan jelenségeket is a kutatók, melyek segíthetnek visszájára fordítani az öregedéssel kapcsolatos előítéletek hatásait. Ha az öregedést pozitív nézőpontból közelítették meg az idősödő emberek, ahelyett, hogy a negatív sztereotípiákat vették volna magukra, kevesebb szorongást tapasztaltak és az öngyilkosságra való hajlam is alacsonyabb volt a vizsgált személyeknél. Az öregkorral szembeni diszkrimináció ellen pedig az egészségügyi ismeret fejlesztésével lehet felvenni hatékonyan a harcot a kutatók javaslata szerint.

Forrás: Time
Fotó: Unsplash