A milleniálok sokkal haladó szelleműbbek a Z generációnál

2021. március 10.
Bár általában azt gondoljuk, hogy a fiatalabbak nyitottabbak és haladó szelleműbbek az idősebb generációknál, egy friss kutatásból az derült ki, hogy a nemi identitással és sztereotípiákkal kapcsolatban nem feltétlenül van így.

A nyugati társadalmak fiataljait tartják a leghaladóbbaknak, ha a nemi szerepekről, szexualitásról beszélünk. A Z generációt, azaz a mai 18-24 éveseket nevezik a leggyakrabban az LMBTQ+-nak, legalábbis ez derült ki abból a tanulmányból, amelyet a Bigeye marketingügynökség készíttetett a témában. Ami még érdekesebb azonban a kutatás eredményeiből: bár a Z generciósok között a leggyakoribb, hogy valaki nem bináris személyként nyilatkozik magáról, a milleniálok, tehát a mai harmincasok azok, akik a legerősebben elutasítják a nemi sztereotípiákat.

millenial-z-generacio-nemi-identitas

Több mint kétezer felnőttet kérdeztek meg 18–40 év közötti korcsoportban, különböző helyről és szocio-gazdasági háttérrel. Az eredmények szerint a 25–39 év közöttiek ellenzik leginkább a hagyományos nemi kettős felosztást. Ráadásul a milleniálok vélik legnagyobb arányban úgy, hogy az elkövetkező évtizedben felbomlanak a hagyományos nemi sztereotípiák szerinti felosztások. Sokkal nagyobb arányban gondolják így, mint a fiatalabb generációk tagjai. 

Ám mind a  -generáció, mind a milleniálok tagjai sokkal inkább tekintenek a nemre mint spektrumra (vagy nembináris, esetleg nemsemleges kategóriára), mint az 55 évesek vagy annál idősebbek. 

Hagyományos nemi szerepek és a nemsemleges mosdó

A kutatás arra is rámutatott, hogy az elvárásoknak megfelelően a Z generációsok nyitottan gondolkodnak a nemekről. Ám a milleniálok még inkább így gondolkodnak: a harmincasok 56 százaléka gondolja úgy, hogy a nemi szerepek elavultak, míg a huszonéveseknek a fele vélekedik így.

Ez megnyilvánul például abban is, hogy a milleniálok sokkal erősebben támogatják a nemsemleges mosdók kialakítását a nyilvános helyeken, mint bármely más korcsoport tagjai. (Az arány a milleniálok körében 48 százalék, a Z generáció tagjai között 38 százalék.)

Olvastad már?

Nemsemleges szülőség

Generációs életkorbeli különbség mutatkozott meg a szülőségről való véleményalkotásban a két korcsoport között. A milleniálok már sokkal inkább úgy érezték, hogy anyagilag stabilabb háttérrel rendelkeznek, és a jövőjükre, különösen a gyermekeik jövőjére kell gondolniuk, mint tíz évvel fiatalabb társaik. Ugyanakkor a nemsemleges játékokat és könyveket semelyik másik korcsoportban nem támogatták annyian, mint a harmincasok körében, még a fiatalabbak sem. A milleniálok többsége támogatná azt az iskolai programot is, amelyet Svédországban alkalmaznak: a gyermekeket nem fiúként vagy lányként aposztrofálják az iskolában, hanem kizárólag a keresztnevüket használják.

Egyvalamiben azonban mindenki egyetértett a kutatás résztvevői közül: a Z generációsok a legjobban informált korosztály a nemi identitás témakörében az összes közül. Az LMBTQ identitású válaszadók leginkább a következő generációban bíznak. A queer millieniálok 82 százaléka, és a queer boomerek (azaz 60-as éveikben járók) mind azt válaszolták, hogy a Z generáció sokkal nagyobb tudással rendelkezik a nembináris identitással és transzneműséggel kapcsolatban, mint ők.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!