Szoptathat egy transznemű anya? És ha igen, hogyan?

2021. január 20.
A szoptatás támogató nemzetközi szervezet, a La Leche Liga közleménye nagy port kavart Nagy-Britanniában, miután kinyilvánították, hogy a transznemű és nem bináris szülőket is támogatják a szoptatásban, és látogathatják a szervezet találkozóit. Az anyákat a szoptatásban támogató szervezet magyar tagozata szintén mindenben egyetért a nemzetközi szervezet elveivel.

„A La Leche Liga nagy-britanniai szervezete támogat mindenkit, aki szoptatni szeretné gyermekét, hogy ez sikerüljön neki. Nem diszkriminálunk senkit neme, szexuális irányultsága vagy nemi identitása miatt – áll a La Leche Liga brit szervezetének kinyilatkoztatásában. – A transz férfiak, transz nők és nem bináris emberek is választhatják azt, hogy szoptatják gyermeküket. Nem szükséges az, hogy valaki szüljön ahhoz, hogy szoptassa gyermekét, ahogy az örökbefogadott gyermekek esetében is tapasztalhattuk ezt már.”

transznemu-szulo-szoptatas-la-leche-liga

Chestfeeding vagy breastfeeding?

Az angol nyelvben külön szót használnak arra, amikor egy nem cisznemű férfi (azaz olyan nő, aki nem tud azonosulni születéskori nemével, így férfiként él) ember szoptatja gyermekét, ez a chestfeeding. Mivel a a breast (mell) kifejezés gyakran kényelmetlen számukra a személyes tapasztalataik után, ezért inkább a chest (mellkas) szóval írják le a szoptatásnak ezt a formáját. 

„Képes anyatejet produkálni az a szülő is, aki nem biológiai anyja a gyermekének, ahogy egy örökbefogadó anya is. Gyógyszeres segítségre van szükség, és nem feltétlenül fogja tudni a baba szükségleteit kielégíteni az így megtermelt tejmennyiség” – mondta Kalmár Alexandra, a La Leche Liga Magyarország vezetőségi tagja.

Olvastad már?

Felmerülhet a kérdés, miért akarhat valaki szoptatni, aki nem biológiai anyja gyermekének. Ha megkérdezzük bármelyik édesanyát, aki úgy döntött, szoptatással táplálja gyermekét, valószínűleg elmondja azokat az előnyöket, amelyet a szoptatás a gyermek, az anya és a család számára jelent. Ebben pedig nem csupán az szerepel majd, hogy ételt biztosított a kisbabája számára. A bőrkontaktus, a kötődés kialakulása, a stresszoldás legalább olyan fontos, hiszen a szoptatás több mint az anyatej. Az örökbefogadó anyák is ezért döntenek úgy, hogy szoptatják gyermeküket, amelynél a tej egy a sok jótékony hatás közül. Kalmár Alexandra elmondása szerint Magyarországon is sok örökbefogadó anya választja a szoptatást, ám olyan transznemű vagy nem bináris szülővel hazánkban egyelőre ritkán találkoznak szoptatási tanácsadóként, aki szoptatni szeretne.

Az internet kiakadt

Amikor a brit La Leche Liga kiadta közleményét, várható volt, hogy felizzanak a közösségi oldalak. Néhány Twitter-felhasználó a hormonkészítmények használata miatt fejezte ki fenntartásait, míg mások egyenesen odáig mentek, hogy a gyermekmolesztálás egyik formájának nevezték, és volt, aki a chestfeeding kifejezést kérte ki magának. 

„Mellekkel rendelkező nőként, aki két gyermeket szoptatott, a chestfeeding szót sértőnek, lekicsinylőnek találom. Megtagadja azt a tapasztalatot, amit én és még számtalan nő átélt” – írta Sarah Vine, a Daily Mail publicistája. 

A La Leche Liga brit szervezete (LLLGB) a felháborodott hangoknak adott válaszában ismét leszögezte: „A mi felfogásunk a családok támogatására nem változott. Mindig tiszteletben tarottuk azoknak a szóhasználatát, akiket támogatunk. A családok támogatása esetén ez azt jelenti, hogy mindig azon a nyelven szólunk az egyénekhez, amelyet ők preferálnak. Ha egy szülő a chestfeeding szót szeretné használni, tiszteletlenség lenne más kifejezést mondanunk.”

„Az LLLGB-vel mindenben megegyező az álláspontunk, a magyar Liga is, ahogy a nemzetközi szervezet többi része: a szülőket támogatja – függetlenül attól, hogy nem bináris, illetve transznemű –, ha szoptatni szeretnék gyermeküket” – szögezte le Kalmár Alexandra is.

A La Leche Ligát 1956-ban, az amerikai Illinois-ban alapította anyák egy csoportja. Ma a világ 89 országában, köztük Magyarországon is rendelkeznek saját szervezettel, ám a szemlélet mindenhol ugyanaz, így ha egy anya akárhol fordul a Liga csoportjához segítségért, ugyanazt a támogatást kapja, amelynek célja, hogy az anyákat segítség a szoptatásban.

Olvass tovább!

Fotó: Unsplash