Nem termel szemetet, olcsó és még a menstruációs fájdalmakat is csökkentheti: mindent az intimkehelyről

2021. március 14.
Mi tévők legyünk, ha szeretnénk az ökolábnyomunkat a menstruációs higiénia terén is csökkenteni? Az új generációs intimkelyhek és mosható betétek hulladékmentesek, kényelmesek és sok szempontból biztonságosabbak is, mint a betét vagy a tampon – ráadásul még a menstruációs szegénység problémájára is választ kínálnak.

Nagy visszatérők

Az intimkehely és a mosható betét reneszánszát éli: nők tömegei cserélik le az eldobható tamponokat, betéteket fenntartható és egészségtudatos alternatívákra. Nem véletlen a termékek sikere, hiszen az orvosi szilikonból készült kelyheket nem kell hónapról hónapra megvásárolni és még az erősebb napokon is elég 4-8 óránként cserélni. A tulipánformájú kelyhek ideálisak alváshoz, e mellett úszáshoz, aktív szárazföldi sportoláshoz is biztonságos megoldást jelentenek.

De a szilikontermékeket elutasítóknak sem kell lemondaniuk az ökomenzeszről, nekik a mosható betétek nyújthatnak fenntartható alternatívát. A színes, fehérnemű köré patentolható betétek maximálisan ember- és környezetbarátok, légáteresztő tulajdonságuknak hála az intimterületen érzékenyek is használhatják őket. Felmerül a kérdés, hova tegyük, ha nem otthon cserélünk ilyen típusú betétet? Ekkor elég egy kifejezetten erre a célra kifejlesztett, bombabiztos tasakba tenni a használt betétet míg haza nem érünk.

Műanyag a lábunk között

A Zero Waste Europe szerint egy nő élete során mintegy 8,2 évet menstruál, mely alatt körülbelül 150 kilogramnyi betétet és tampont használ el. Ezen termékek körülbelül 90%-a műanyag: azaz a jelentés szerint egy csomagnyi betét átlagosan négy műanyag zacskónak felel meg. A műanyag alapú termékek nem csupán a környezetünkre nézve terhesek, de akár különféle tüneteket, betegségeket is előidézhetnek. Nem ritkán a fehérített pamut és műanyag elegyéből készített tamponok és betétek állnak allergiás reakciók és hormonrendszeri problémák hátterében.

menstruacio-oko-kehely

Egészséges alternatíva

Dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyász szerint a menstruációs fájdalmak csökkenésével és a menstruáció lerövidülésével is szembesülhetnek azok, akik zöld termékekre váltanak. „Ez azért lehetséges, mert az intimkehely minimális vákuumot képez, mely elegendő ahhoz, hogy kis szívóhatás mellett a tamponhasználatnál enyhébb alhasi görcsöket eredményezzen és gyorsítsa a vér ürülését is.”

De nem ez az egyetlen orvostani előnye a kehelynek. „Az orvosi szilikonból készült intimkehely nem tartalmaz semmilyen vegyi anyagot – például fehérítőt –, amely allergiás reakciókat válthat ki. A felhelyezés és eltávolítás kevésbé irritálja a hüvely nyálkahártyáját, mint a tampon, és a hüvelyflórát is jobban kíméli, mivel nem szívja magába a természetes hüvelyváladékot” – mondja Orsolya. A medencefenékre specializálódott doktornő szerint ideje azt a tévhitet is eloszlatni, hogy a keményebb szilikonból készült darabok képesek „kikezdeni” a hüvelyfalat, és a kehely mint hüvelysorvasztó eszköz legendája is teljesen alaptalan.

Kulcs a higiénia

Mindezek ellenére van néhány alapvető dolog, amelyre mégis érdemes tekintettel lennünk a kehely és a mosható betét használatakor. Míg rövid ideje még azt vallották a szakértők, hogy elegendő csupán a ciklus végén és elején gőzzel vagy cumisüvegfertőtlenítővel fertőtleníteni a kelyhet, mert az orvosi szilikonon nem tapadnak meg a kórokozók, addig egy friss szaktudományos kísérlet felhívta a figyelmet a tamponos dobozok oldaláról ismerős toxikus sokk szindrómára, mely kisebb százalékban, de kehelyviseléssel is bekövetkezhet.

„A tanulmány kifejezetten javasolja, hogy a használóknak legyen legalább két kelyhük, és a napközbeni cserénél az otthon sterilizáltat tegyék fel. Újabban én is ezt, és a 4-6 óránként történő cserét ajánlom a pácienseimnek annak ellenére, hogy a TSS szempontjából az eddigi tapasztalataink alapján a tamponnál biztonságosabbnak tűnik az intimkehely” – mondta Orsolya. A mosható betéttel még annyi macera és kockázat sincs, mint a kehellyel: a véres betétet szappanos öblítés után elég a mosógépben kimosni és alaposan kiszárítani a sterilizáláshoz.

Vigyázat, hamisítják!
Az intimkelyhek és betétek exponenciálisan növekvő sikerével párhuzamosan a piacot ellepték a termékhamisítók is. Ezek a töredékáron kínált termékek ócska és az egészségre káros műanyagból készülnek. Ay-Nagy Szilvia, a Ladycup intimkehely forgalmazója éppen ezért arra int minden intimtájon zöldülőt, hogy csak megbízható forrásból – tanúsítvánnyal rendelkező forgalmazótól vagy gyógyszertárból vásároljon százszázalék orvosi szilikonból készült terméket.

Menstruációs szegénység

A Plan International UK jelentése szerint Nagy-Britanniában 10-ből 1 tinédzser kényszerül otthon maradni iskolaidőben, vagy rongyokat használni azért, mert nem tudja megfizetni a menstruációs termékeket, 7-ből egy tinédzser pedig kifejezetten spórol vagy kölcsön kell, hogy kérjen menstruációs termékekre a barátaitól. Magyarországon nem készült hasonló jelentés, de egyértelműen jelen van itthon is a menstruációs szegénység, melyre megoldási lehetőséget jelent a mosható betét és a kehely is, hiszen ezeket csak néhány évenként egyszer kell megvásárolni, így súlyos tízezreket spórolhatunk velük. Amerikában és Kanadában például már a hagyományos termékek mellett intimkelyheket is adományoznak rászoruló nőknek.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!