Nem termel szemetet, olcsó és még a menstruációs fájdalmakat is csökkentheti: mindent az intimkehelyről

2021. március 14. |

Mi tévők legyünk, ha szeretnénk az ökolábnyomunkat a menstruációs higiénia terén is csökkenteni? Az új generációs intimkelyhek és mosható betétek hulladékmentesek, kényelmesek és sok szempontból biztonságosabbak is, mint a betét vagy a tampon – ráadásul még a menstruációs szegénység problémájára is választ kínálnak.

Nagy visszatérők

Az intimkehely és a mosható betét reneszánszát éli: nők tömegei cserélik le az eldobható tamponokat, betéteket fenntartható és egészségtudatos alternatívákra. Nem véletlen a termékek sikere, hiszen az orvosi szilikonból készült kelyheket nem kell hónapról hónapra megvásárolni és még az erősebb napokon is elég 4-8 óránként cserélni. A tulipánformájú kelyhek ideálisak alváshoz, e mellett úszáshoz, aktív szárazföldi sportoláshoz is biztonságos megoldást jelentenek.

De a szilikontermékeket elutasítóknak sem kell lemondaniuk az ökomenzeszről, nekik a mosható betétek nyújthatnak fenntartható alternatívát. A színes, fehérnemű köré patentolható betétek maximálisan ember- és környezetbarátok, légáteresztő tulajdonságuknak hála az intimterületen érzékenyek is használhatják őket. Felmerül a kérdés, hova tegyük, ha nem otthon cserélünk ilyen típusú betétet? Ekkor elég egy kifejezetten erre a célra kifejlesztett, bombabiztos tasakba tenni a használt betétet míg haza nem érünk.

Műanyag a lábunk között

A Zero Waste Europe szerint egy nő élete során mintegy 8,2 évet menstruál, mely alatt körülbelül 150 kilogramnyi betétet és tampont használ el. Ezen termékek körülbelül 90%-a műanyag: azaz a jelentés szerint egy csomagnyi betét átlagosan négy műanyag zacskónak felel meg. A műanyag alapú termékek nem csupán a környezetünkre nézve terhesek, de akár különféle tüneteket, betegségeket is előidézhetnek. Nem ritkán a fehérített pamut és műanyag elegyéből készített tamponok és betétek állnak allergiás reakciók és hormonrendszeri problémák hátterében.

menstruacio-oko-kehely

Egészséges alternatíva

Dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyász szerint a menstruációs fájdalmak csökkenésével és a menstruáció lerövidülésével is szembesülhetnek azok, akik zöld termékekre váltanak. „Ez azért lehetséges, mert az intimkehely minimális vákuumot képez, mely elegendő ahhoz, hogy kis szívóhatás mellett a tamponhasználatnál enyhébb alhasi görcsöket eredményezzen és gyorsítsa a vér ürülését is.”

De nem ez az egyetlen orvostani előnye a kehelynek. „Az orvosi szilikonból készült intimkehely nem tartalmaz semmilyen vegyi anyagot – például fehérítőt –, amely allergiás reakciókat válthat ki. A felhelyezés és eltávolítás kevésbé irritálja a hüvely nyálkahártyáját, mint a tampon, és a hüvelyflórát is jobban kíméli, mivel nem szívja magába a természetes hüvelyváladékot” – mondja Orsolya. A medencefenékre specializálódott doktornő szerint ideje azt a tévhitet is eloszlatni, hogy a keményebb szilikonból készült darabok képesek „kikezdeni” a hüvelyfalat, és a kehely mint hüvelysorvasztó eszköz legendája is teljesen alaptalan.

Kulcs a higiénia

Mindezek ellenére van néhány alapvető dolog, amelyre mégis érdemes tekintettel lennünk a kehely és a mosható betét használatakor. Míg rövid ideje még azt vallották a szakértők, hogy elegendő csupán a ciklus végén és elején gőzzel vagy cumisüvegfertőtlenítővel fertőtleníteni a kelyhet, mert az orvosi szilikonon nem tapadnak meg a kórokozók, addig egy friss szaktudományos kísérlet felhívta a figyelmet a tamponos dobozok oldaláról ismerős toxikus sokk szindrómára, mely kisebb százalékban, de kehelyviseléssel is bekövetkezhet.

„A tanulmány kifejezetten javasolja, hogy a használóknak legyen legalább két kelyhük, és a napközbeni cserénél az otthon sterilizáltat tegyék fel. Újabban én is ezt, és a 4-6 óránként történő cserét ajánlom a pácienseimnek annak ellenére, hogy a TSS szempontjából az eddigi tapasztalataink alapján a tamponnál biztonságosabbnak tűnik az intimkehely” – mondta Orsolya. A mosható betéttel még annyi macera és kockázat sincs, mint a kehellyel: a véres betétet szappanos öblítés után elég a mosógépben kimosni és alaposan kiszárítani a sterilizáláshoz.

Vigyázat, hamisítják!
Az intimkelyhek és betétek exponenciálisan növekvő sikerével párhuzamosan a piacot ellepték a termékhamisítók is. Ezek a töredékáron kínált termékek ócska és az egészségre káros műanyagból készülnek. Ay-Nagy Szilvia, a Ladycup intimkehely forgalmazója éppen ezért arra int minden intimtájon zöldülőt, hogy csak megbízható forrásból – tanúsítvánnyal rendelkező forgalmazótól vagy gyógyszertárból vásároljon százszázalék orvosi szilikonból készült terméket.

Menstruációs szegénység

A Plan International UK jelentése szerint Nagy-Britanniában 10-ből 1 tinédzser kényszerül otthon maradni iskolaidőben, vagy rongyokat használni azért, mert nem tudja megfizetni a menstruációs termékeket, 7-ből egy tinédzser pedig kifejezetten spórol vagy kölcsön kell, hogy kérjen menstruációs termékekre a barátaitól. Magyarországon nem készült hasonló jelentés, de egyértelműen jelen van itthon is a menstruációs szegénység, melyre megoldási lehetőséget jelent a mosható betét és a kehely is, hiszen ezeket csak néhány évenként egyszer kell megvásárolni, így súlyos tízezreket spórolhatunk velük. Amerikában és Kanadában például már a hagyományos termékek mellett intimkelyheket is adományoznak rászoruló nőknek.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!

Kipróbáltuk: a menstruációs bugyit

Kipróbáltuk: a menstruációs bugyit

A menstruációs kehely és a mosható betét után új zero waste termék jelent meg a női intimhigiéniás piacon. A menstruációs bugyi azt ígéri, hogy más termék mellett vagy egyszerűen önmagában használva is képes szag- és szivárgásmentesen magába szívni a menstruációs vért. Első hallásra ez azért elég idealisztikusan hangzik, de mivel minden menstruációs eszköznek megvan a maga hátránya, kipróbáltuk, tényleg érdemes-e beújítani a menstruációs kelléktárunkba a menstruációs bugyikat. 

Szólj hozzá te is!

Még több Riporter

Ha kórházban hal meg egy csecsemő, mindent megtettek érte, ha otthon, megérdemelték gyász

Ha kórházban hal meg egy csecsemő, mindent megtettek érte, ha otthon, megérdemelték