Ingyenes betéttel a menstruációs tabuk ellen Srí Lankán

2021. február 06.
Nemcsak a menstruációs szegénységgel, hanem a káros tabukkal is harcolniuk kell az ázsiai országban a lányok egészségéért dolgozó szervezeteknek.

Egy falusi iskolában, közel a tengerhez, Koshala Dilrukshi angolt tanít a srí lankai halászfalu, Uswetakeiyawa iskolásainak. Havonta egyszer a lányok egy része egyszerűen nem jár iskolába. Eltűnnek, amikor megjön a menstruációjuk.

sri-lanka-menstruacio-tabu-ingyen-betet

Ez a jelenség nem ritka Srí Lankán. A gyerekek több mint felét nem engedik iskolába a menstruáció alatt, derült ki az UNICEF 2015-ös felméréséből. Míg 37 százalékuk egy-két napot mulaszt havonta emiatt. A legtöbben a foltoktól, a fájdalomtól és a kényelmetlenségtől félve maradnak ki az iskolából.

Az egészségügyi betéteket külföldről hozzák az országba, és magas adótartalma régóta a nők jogaiért kampányolók kereszttüzében áll. Az országban körülbelül 4,2 millió nő és lány van abban a korban, hogy menstruál, ám csupán 30 százalékuk engedheti meg magának a tampon vagy betét vásárlását. 

A srí lankai kormány most elrendelte, hogy helyi gyártású, ingyenes betéteket adjanak mintegy 800 ezer iskolás lánynak. A projekt elsősorban a szegényebb régiókban élő gyermekekre koncentrál, és 2500 mellékhelyiség építését is magában foglalja. Az intézkedés teljesen átalakíthatja a lányok tanulási lehetőségeit. „Ez nagyszerű lépés – mondta Nayanathara Jayathilaka iskolai szociális munkás, aki a fővárostól 160 kilométerre dolgozik, a Galkiriyagama nevű kistelepülésen. – Tíz lánnyal beszéltem a faluban. Közülük öt soha nem használt még intimhigiéniás-eszközöket. Régi ruhákat használnak.”

A mellékhelyiség problémája legalább ekkora gond az országban. Több család használ közös vécét, amelyek eleve nem rendes, vízvezetékkel ellátott építmények. Ez, valamint a rossz menstruációs higiénia rengeteg egészségügyi problémához, többek között méhnyakrákhoz vezethet, ami a második leggyakoribb halálok Srí Lankán a nők körében. 

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a menstruáció tabu az országban. Még a tanárok 60 százaléka is azt gondolja Srí Lankán, hogy a menstruációs vér tisztátalan.

Míg a nőknek egyszerűen nincs pénze megvásárolni az intim higiéniai termékeket, Jayathilaka szerint a stigmatizálás az igazi probléma. A fiatal lányok félnek betétet vásárolni a helyi boltban, míg mások nem is tudnak a létezésükről. A szakemberek szerint az ingyenes egészségügyi betét bevezetése az iskolás lányok számára későn meghozott döntés, ám még mindig jobb későn, mint soha. A társadalmi szemlélet átalakulása felé vezető úton ez csak az első lépés.

Forrás: The Guardian Fotó: Unsplash

Olvastad már?