Koronavírus és menstruáció: lehet jó is benne

2020. április 18.
Még ha nem is tudatosul bennünk, a koronavírus-járvány hatására sokkal több stressz ér minket, mint előtte. Rádaásul a nyomás nem enyhül, nem múlik. Nem csoda, ha a testünk is furcsa dolgokat produkál válaszként – a mellkasi fájdalomtól a dührohamokig. Miért pont az érzékeny hormonális egyensúlyt és a menstruációs ciklust hagyná érintetlenül?

„A stressz hatására megemelkedő kortizolszint csökkenti a reprodukciós hormonok normál szintjét a testben. Ez megnyilvánulhat abban, hogy a peteérés eltér a normálistól, ami az egész ciklus felborulásához vezethet” – magyarázta dr. Sarah Toler nőgyógyász.


Rendszertelenség, fájdalom, kimaradó vérzés

Gyakori jelenség, hogy kimarad a menstruáció valamilyen trauma hatására. A mindennapos stressz pedig hatással van arra, milyen hosszú a ciklus. „Olyan bizonytalan időket élünk, amilyeneket még sosem, ezért pontosan nem lehet megmondani, milyen hatással lehet a stressz, a szorongás és a karantén egy nő menstruációs ciklusára” – mondta az orvos.

Olvastad már?

Az erős stressz, munkahelyi bizonytalanság hatására fájdalmasabbá válhat a menstruáció. Ez különösen azoknál fordulhat elő a szakember szerint, akik korábban is küzdöttek  a menstruációs görccsel.

Ideális alkalom a kísérletezésre

Ha amiatt aggódnánk, hogy a bizonytalan ideig fennálló korlátozások miatt nem jutunk majd megfelelő mennyiségű betéthez vagy tamponhoz, Toler azt javasolja, vásároljunk mosható betétet, menstruációs bugyit vagy menstruációs kelyhet. Jó lehetőség a kényszerű szobafogság arra, hogy kísérletezzünk ezekkel az eszközökkel.


„Míg a gyakori és alapos kézmosás technikáját gyakoroljuk otthon, remekül kitapasztalhatjuk a mensturációs segédeszközök használatát is, hiszen ezeknél is fontos a higiénia – mutatott rá a szakember. – A szilikoneszközöket főzzük ki használat után. A mosható betétet és fehérneműt szappanos vízben, meleg vízzel mossuk. Mindig mossunk kezet a menstruációs kehely cseréje előtt és után is, legalább 20 másodpercig.

Olvass tovább!

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash, Getty Images