A génjeinkbe van kódolva, mennyire lesz sikeres az első házasságunk

2021. március 27.
Nagyon sok dologról tudjuk már, hogy a genetika hatalmas szerepet játszik benne. Ám pont a házasságról nem gondoltuk volna, hogy a sikerét meghatározhatja, mi van a sejtjeinkbe kódolva.

Egy 2014-es kutatás bukkant rá az úgynevezett CD38 génre. A tudósok úgy találták, hogy ez a gén kapcsolatban áll azzal, mennyire vagyunk képesek elégedettséget érezni. Ezt a kutatók viselkedésbeli és pszichológiai ragasztónak nevezték, amely képes összetartani az egyes embereket – például a házasságukban.

hazassag-genek-elegedettseg

Ezt a kutatást vették még jobban nagyító alá az Arkansas Egyetem tudósai, megvizsgálva, van-e összefüggés a DNS és a házasság első éveiben érzett elégedettség között. A Nature Scientific Reports című tudományos szaklapban megjelent tanulmányban a CD38 gén jelenlétét több mint száznegyven friss házas nyálmintájában elemezték, és vetették össze azzal, mennyire elégedettek a házasságukkal négy hónap, illetve három hónap után.

Gének és a bizalom, megbocsátás, hála

Az eredmények szerint a CD38 gén úgynevezett CC variánsa sokkal jobban hajlamosította arra az embereket, hogy megbízzanak párjukban, megbocsássanak neki, és sokkal elégedettebbek, boldogabbak voltak házasságukban, mint a gén AC/AA variánsával rendelkezők. Az AC/AA génváltoztatot hordozók sokkal kevésbé tudták kifejezni hálájukat a párjuk felé, és nem is érezték partnerükkel kapcsolatban.

Nem egyenlő a boldogtalansággal

Anastasia Makhanova, a kutatás vezetője azt kiemelte, hogy az AC/AA génvariáns sem egyenlő azzal, hogy automatikusan boldogtalan lesz valaki házassága. Ez csupán azt jelenti, hogy figyelniük kell azokra a problémákra, amelyek abból következhetnek, hogy nem képesek kimutatni hálájukat a párjuk felé. „Ha valaki ezt a génváltozatot hordozza, azt jelenti, hogy problémája van az érzelmek kimutatásával, így dolgozniuk kell ezen a területen” – mondta a kutató.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvastad már?