A génjeinkbe van kódolva, mennyire lesz sikeres az első házasságunk

2021. március 27. |

Nagyon sok dologról tudjuk már, hogy a genetika hatalmas szerepet játszik benne. Ám pont a házasságról nem gondoltuk volna, hogy a sikerét meghatározhatja, mi van a sejtjeinkbe kódolva.

Egy 2014-es kutatás bukkant rá az úgynevezett CD38 génre. A tudósok úgy találták, hogy ez a gén kapcsolatban áll azzal, mennyire vagyunk képesek elégedettséget érezni. Ezt a kutatók viselkedésbeli és pszichológiai ragasztónak nevezték, amely képes összetartani az egyes embereket – például a házasságukban.

hazassag-genek-elegedettseg

Ezt a kutatást vették még jobban nagyító alá az Arkansas Egyetem tudósai, megvizsgálva, van-e összefüggés a DNS és a házasság első éveiben érzett elégedettség között. A Nature Scientific Reports című tudományos szaklapban megjelent tanulmányban a CD38 gén jelenlétét több mint száznegyven friss házas nyálmintájában elemezték, és vetették össze azzal, mennyire elégedettek a házasságukkal négy hónap, illetve három hónap után.

Gének és a bizalom, megbocsátás, hála

Az eredmények szerint a CD38 gén úgynevezett CC variánsa sokkal jobban hajlamosította arra az embereket, hogy megbízzanak párjukban, megbocsássanak neki, és sokkal elégedettebbek, boldogabbak voltak házasságukban, mint a gén AC/AA variánsával rendelkezők. Az AC/AA génváltoztatot hordozók sokkal kevésbé tudták kifejezni hálájukat a párjuk felé, és nem is érezték partnerükkel kapcsolatban.

Nem egyenlő a boldogtalansággal

Anastasia Makhanova, a kutatás vezetője azt kiemelte, hogy az AC/AA génvariáns sem egyenlő azzal, hogy automatikusan boldogtalan lesz valaki házassága. Ez csupán azt jelenti, hogy figyelniük kell azokra a problémákra, amelyek abból következhetnek, hogy nem képesek kimutatni hálájukat a párjuk felé. „Ha valaki ezt a génváltozatot hordozza, azt jelenti, hogy problémája van az érzelmek kimutatásával, így dolgozniuk kell ezen a területen” – mondta a kutató.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvastad már?

Szólj hozzá te is!

Még több Riporter

Ha kórházban hal meg egy csecsemő, mindent megtettek érte, ha otthon, megérdemelték gyász

Ha kórházban hal meg egy csecsemő, mindent megtettek érte, ha otthon, megérdemelték