Új-Zélandon fizetett szabadságot kapnak a vetélést átélő szülők

2021. március 30. |

Ezzel a törvénnyel a világ második olyan országa lett Új-Zéland, ahol az állam fizetett szabadsággal támogatja a kisbabájukat elvesztő nőket és párjukat.

Három nap fizetett szabadságot kapnak Új-Zélandon azok az anyák és apák, akik a terhesség alatt elveszítették magzatukat. Ugyanúgy megilleti őket ez a juttatás az új törvény szerint, mint bárkit, aki közeli hozzátartozóját veszítette el.

uj-zeland-veteles-szabadsag-torveny

A munkáltatók részére is tiszta helyezetet teremt a frissen megszavazott törvény, így egyértelművé vált, milyen szabályokat kell követniük, ha egy dolgozójuk akár a várandósság korai szakaszában elvetél. A munkahelyeknek korábban is fizetett pluszszabadságra kellett engedniük azt az alkalmazottat, akinek gyermeke halva született, ám az új törvény szerint a terhesség bármely szakaszában bekövetkező vetélés esetén megilleti ez a nőket és partnerüket. 

Korábban a pároknak betegszabadságra kellett menniük, amikor olyan helyzet állt elő, hogy elveszítették a terhességet. Az új törvény kiterjed azokra is, akik béranyaként várandósak vagy örökbe akarják adni a születendő gyermeket, és ilyen helyzetben következik be spontán vetélés. Az abortuszokra azonban nem vonatkozik. 

„A törvény a dolgozók jogairól és az igazságosságról szól – mondta Ginny Andersen, a törvényt előterjesztő parlamenti párt képviselője. – Remélem, hogy időt ad az embereknek a gyászra, és segít leszámolni a vetéléssel kapcsolatos tabukkal. Nem szabad félnünk a testünktől.”

Andersen azt is kiemelte, hogy tudomása szerint Új-Zéland a második olyan ország a világon, ahol hasonló törvényt hoztak. Ausztráliában 12 hét fizetetlen szabadságra mehet, akinek gyermeke halva született. 

Az elmúlt években egyre több híresség vallott nyíltan vetéléséről – köztük például Chrissy Teigen, Beyoncé, Michelle Obama és Meghan Markle –, amelynek valóban nem szabadna tabunak lennie. Minden negyedik várandósság végződik korai spontán vetéléssel, vagyis rengeteg párnak kell megküzdenie a magzat elvesztésének traumájával.

Forrás: Marieclaire.com.au Fotó: Getty Images

Olvastad már?

Szólj hozzá te is!

Még több Riporter

Ha kórházban hal meg egy csecsemő, mindent megtettek érte, ha otthon, megérdemelték gyász

Ha kórházban hal meg egy csecsemő, mindent megtettek érte, ha otthon, megérdemelték