Új-Zélandon fizetett szabadságot kapnak a vetélést átélő szülők

2021. március 30.
Ezzel a törvénnyel a világ második olyan országa lett Új-Zéland, ahol az állam fizetett szabadsággal támogatja a kisbabájukat elvesztő nőket és párjukat.

Három nap fizetett szabadságot kapnak Új-Zélandon azok az anyák és apák, akik a terhesség alatt elveszítették magzatukat. Ugyanúgy megilleti őket ez a juttatás az új törvény szerint, mint bárkit, aki közeli hozzátartozóját veszítette el.

uj-zeland-veteles-szabadsag-torveny

A munkáltatók részére is tiszta helyezetet teremt a frissen megszavazott törvény, így egyértelművé vált, milyen szabályokat kell követniük, ha egy dolgozójuk akár a várandósság korai szakaszában elvetél. A munkahelyeknek korábban is fizetett pluszszabadságra kellett engedniük azt az alkalmazottat, akinek gyermeke halva született, ám az új törvény szerint a terhesség bármely szakaszában bekövetkező vetélés esetén megilleti ez a nőket és partnerüket. 

Korábban a pároknak betegszabadságra kellett menniük, amikor olyan helyzet állt elő, hogy elveszítették a terhességet. Az új törvény kiterjed azokra is, akik béranyaként várandósak vagy örökbe akarják adni a születendő gyermeket, és ilyen helyzetben következik be spontán vetélés. Az abortuszokra azonban nem vonatkozik. 

„A törvény a dolgozók jogairól és az igazságosságról szól – mondta Ginny Andersen, a törvényt előterjesztő parlamenti párt képviselője. – Remélem, hogy időt ad az embereknek a gyászra, és segít leszámolni a vetéléssel kapcsolatos tabukkal. Nem szabad félnünk a testünktől.”

Andersen azt is kiemelte, hogy tudomása szerint Új-Zéland a második olyan ország a világon, ahol hasonló törvényt hoztak. Ausztráliában 12 hét fizetetlen szabadságra mehet, akinek gyermeke halva született. 

Az elmúlt években egyre több híresség vallott nyíltan vetéléséről – köztük például Chrissy Teigen, Beyoncé, Michelle Obama és Meghan Markle –, amelynek valóban nem szabadna tabunak lennie. Minden negyedik várandósság végződik korai spontán vetéléssel, vagyis rengeteg párnak kell megküzdenie a magzat elvesztésének traumájával.

Forrás: Marieclaire.com.au Fotó: Getty Images

Olvastad már?