A szén-dioxid kibocsátás történelmi rekordokat döntöget

2021. április 22. |

Hiába örültünk tavaly ilyenkor, hogy Indiából ismét látni a Himaláját, és a brazil partokra visszatértek a tengeri teknősök fészket rakni, Velence csatornáiba pedig a delfinek, a koronavírus-járvány miatti korlátozások sem voltak képesek megállítani a szén-dioxid-kibocsátást, ami 2021-ben a második legnagyobb, amit a történelem során valaha mértek.

Az emberiség energiafelhasználása úgy tűnik, határtalan. A szén-dioxid-kibocsátás ugyanis, melynek fő oka pont az, hogy meg kell termelni azt az energiamennyiséget, amit mi emberek felhasználhatunk, 2021-ben nem csökkent egyáltalán, sőt, inkább 5 százalékkal nőtt az előző évhez képest, így a második legnagyobb, amit valaha mértek a Nemzetközi Energiaügynökség beszámolója szerint.

szen-dioxid-kibocsatas-klimavalsag

2020-ban, amikor tulajdonképpen leállt a világ, soha eddig nem tapasztalt mértékben esett vissza a karbonemisszió: a koronavírus-járvány miatti korlátozásoknak köszönhetően 5,8 százalékot zuhant. Ám a világ kormányai által azóta meghirdetett gazdaságélénkítő csomagoknak is látszik az eredménye: a szén-dioxid-kibocsátás is soha nem látott mértékben pörgött fel. Egyedül 2010-ben, a nagy 2008-as gazdasági világválság után tapasztaltak hasonló kiugrást korábban. 

„Ez intő jel, hogy a gazdaság feltámadása a koronavírus-krízis után minden, csak nem fenntartható a klímaváltozás szempontjából – mutatott rá Fatih Birol, az Energiaügynökség igazgatója. – Hacsak a világ kormányai nem változtatnak gyorsan, és nem csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást, a helyzet még rosszabb lesz 2022-ben.” A helyzet a szakemberek és tudósok szerint azért is különösen aggasztó, mert az emberiség ismét erőteljesebben fordult a fosszilis energiahordozók felé a fenntarthatóbb zöld energia helyett.

Forrás: Time Fotó: Unsplash

Olvass tovább!

Szólj hozzá te is!

Még több Riporter

Ha kórházban hal meg egy csecsemő, mindent megtettek érte, ha otthon, megérdemelték gyász

Ha kórházban hal meg egy csecsemő, mindent megtettek érte, ha otthon, megérdemelték