A szén-dioxid kibocsátás történelmi rekordokat döntöget

2021. április 22.
Hiába örültünk tavaly ilyenkor, hogy Indiából ismét látni a Himaláját, és a brazil partokra visszatértek a tengeri teknősök fészket rakni, Velence csatornáiba pedig a delfinek, a koronavírus-járvány miatti korlátozások sem voltak képesek megállítani a szén-dioxid-kibocsátást, ami 2021-ben a második legnagyobb, amit a történelem során valaha mértek.

Az emberiség energiafelhasználása úgy tűnik, határtalan. A szén-dioxid-kibocsátás ugyanis, melynek fő oka pont az, hogy meg kell termelni azt az energiamennyiséget, amit mi emberek felhasználhatunk, 2021-ben nem csökkent egyáltalán, sőt, inkább 5 százalékkal nőtt az előző évhez képest, így a második legnagyobb, amit valaha mértek a Nemzetközi Energiaügynökség beszámolója szerint.

szen-dioxid-kibocsatas-klimavalsag

2020-ban, amikor tulajdonképpen leállt a világ, soha eddig nem tapasztalt mértékben esett vissza a karbonemisszió: a koronavírus-járvány miatti korlátozásoknak köszönhetően 5,8 százalékot zuhant. Ám a világ kormányai által azóta meghirdetett gazdaságélénkítő csomagoknak is látszik az eredménye: a szén-dioxid-kibocsátás is soha nem látott mértékben pörgött fel. Egyedül 2010-ben, a nagy 2008-as gazdasági világválság után tapasztaltak hasonló kiugrást korábban. 

„Ez intő jel, hogy a gazdaság feltámadása a koronavírus-krízis után minden, csak nem fenntartható a klímaváltozás szempontjából – mutatott rá Fatih Birol, az Energiaügynökség igazgatója. – Hacsak a világ kormányai nem változtatnak gyorsan, és nem csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást, a helyzet még rosszabb lesz 2022-ben.” A helyzet a szakemberek és tudósok szerint azért is különösen aggasztó, mert az emberiség ismét erőteljesebben fordult a fosszilis energiahordozók felé a fenntarthatóbb zöld energia helyett.

Forrás: Time Fotó: Unsplash

Olvass tovább!