A spanyol posta különböző bőrszínű bélyegekkel állt ki a rasszizmus ellen

2021. június 03.
A spanyol posta rasszizmus elleni kezdeményezése akár jó is lehetne, ha a különböző bőrtónusúra színezett bélyegek közül nem érne egyre többet az egyre világosabb árnyalatú.

George Floyd halálának évfordulójára alkotta meg az Equality Stamps (Egyenlőség bélyeg) névre keresztelt bélyegkollekciót a spanyol posta. Ám a négy bélyeg közül a legolcsóbb a legsötétebb színű bélyeg lett, míg a legfehérebb a legdrágább. Míg a legvilágosabb bélyeg 1,6 eurót ér, a legsötétebb csupán 70 centet. Correos, a spanyol állami posta képviselője azt mondta, hogy azért így árazták be a bélyegeket, hogy a sötétebből többet vásároljanak az emberek. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cinco Erres ♻️🍃 (@cinco_erres)

„Minél sötétebb színű a bélyeg, annál kisebb az értéke, ezért amikor postáznak az emberek, muszáj lesz több fekete bélyeget vásárolniuk, mint fehéret – magyarázta el a furmányos gondolatmenetet Correos. – Így minden egyes küldemény és levél azt mutatja meg, milyen egyenlőtlenséget teremt a rasszizmus.”

A bélyegeket a bemutatásuk után azonnal kritizálták az árképzés és a színvakság miatt. Még a spanyol antirasszista csoport, a SOS Racismo Madris is szerencsétlennek nevezte a bélyegkampányt, ami szerintük csak tovább erősíti a fekete bőrszínnel kapcsolatos előítéleteket, és azt mutatja, hogy sokkal erősebb rasszizmussal kapcsolatos felvilágosításra lenne szükség.

Forrás: Insider Fotó: Instagram

Olvass tovább!