Miért kötelező a női sportolóknak a bikinialsó rövidnadrág helyett?!

2021. július 23.
Nem kell sokat töprengenünk rajta, vajon férfiak hozták-e azt a szabályt, mely alapján 1500 eurós büntetéssel sújtotta az Európai Kézilabda Szövetség a norvég kézilabdacsapatot.

A Spanyolország elleni meccsre a norvég női strandkézilabda-csapat tagjai úgy döntöttek, hogy nem bikinialsót húznak a szokásos sportmelltartó mellé, hanem csípőig érő kék rövidnadrágot. A játékosok azt remélték, hogy eléri az üzenetük az Európai Kézilabda Szövetséget: engedniük kell, hogy a nők olyan mezben játszhassanak, amely segít, hogy a legjobbat hozhassák ki magukból.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FlyestAround.com (@boksburgmade)

„Ehhez a női strandkézilabda-csapat tagjai közül sokak szerint nem éppen ideális az előírt bikinialsó, hiszen a játék közben fordulnak, csavarodnak és más atletikus mozdulatokat tesznek a sportolók a homokban – mutatott rá Kare Geir Lio, a Norvég Kézilabda Szövetség vezetője. – Ha kényszerítjük a nőket, hogy bikinialsóban játsszanak, elrettentheti a sportágtól a nőket. A szövetség teljes mellszélességgel támogatja a csapat jogait, hogy rávilágítsanak a nemek közötti különbségekre és a arra, hogy olyan ruhában sportolhassanak, ami kényelmes számukra.”

Az Európai Kézilabda Szövetség sajnálatos módon nem értett egyet ezzel: 1500 euróra büntette a norvég csapatot, amiért nem megfelelő öltözékben állt ki a meccsre. A Nemzetközi Kézilabda Szövetség szabálykönyve szerint a női strandkézilabdázóknak bikinialsót kell viselnie, mely szorosan illeszkedik, a kivágás pedig a láb felső szélével zár be megfelelő szöget. A bikinialsó oldala legfeljebb 10 centiméter széles lehet. Ugyanezen szabálykönyv szerint a férfi strandkézilabdázóknak a térd fölött tíz centiméterrel végződő, nem túl bő és lebegő nadrágot kell viselnie. 

A csapat már a nyitómeccsre is rövidnadrágot szeretett volna húzni, ám az Európai Kézilabda Szövetség figyelmeztette őket, hogy szigorú büntetéssel kell szembenézniük. Emiatt a norvég strandkézilabda-csapat egészen a bronzmeccsig bikinalsóban játszott, ám az utolsó meccs előtt spontán megmozdulásként úgy döntöttek, hogy a csípőig érő rövidnadrágot veszik fel Spanyolország ellen. „Úgy gondoltuk, felvesszük, és kiderül, mi lesz” – mondta Katinka Haltvik csapatkapitány. A nézők és más országok válogatottjai állva tapsolták a lázadó norvég csapatot. „Az emberek biztattak minket, ahogy több ország csapata előtt is elhaladtunk. Nem minden csapat engedhet meg magának ekkora pénzbüntetést” – tette hozzá Haltvik. 

A norvég csapat ugyan a meccset elveszítette, ám a csapatkapitány reméli, hogy tettük segít, hogy a nők egy lépéssel közelebb jussanak ahhoz, hogy olyan ruhában sportolhassanak, amiben jól érzik magukat – már a következő bajnokságon is. „Remélem, jövő nyáron már abban játszhatunk, amiben szeretnénk” – mondta Haltvik. A következő meccsre még nem döntötték el a csapat tagjai, rövidnadrágot húznak-e vagy bikinialsót, ám a Norvég Kézilabda Szövetség kezdeményezte a nemzetközi szövetségeknél az öltözködésre vonatkozó szabályok módosítását.

Forrás: Washington Post Fotó: Getty Images

Olvass tovább!