Hírességek, gyerekek és paparazzik: miért kellene a lesifotósoknak meghallgatni a sztárszülők könyörgését?

2021. augusztus 08.
Legutóbb Blake Lively fakadt ki a paparazzik ellen, akik lányai után leskelődtek és próbálták lefotózni őket. Ám nem ő az egyetlen sztárszülő, aki a nyilvánossághoz fordult a frusztráló helyzet miatt. A lesifotósoknak jogilag nem feltétlenül kellene foglalkozniuk az ilyen kérésekkel, ám a józan ész és az erkölcs mégis ennek ellenkezőjét sugallná.

Blake Lively azután fakadt ki nyilvánosan a bulvárlapok és a lesifotósok ellen, miután rémisztő tapasztalásban volt része három lányával, amikor egy paparazzi egész nap leskelődött utánuk New York-ban. A színésznő végül beleegyezett, hogy mosolyogva pózoljon a fotókhoz, ha cserébe a fotós a lányait békén hagyja. Lively ezután arra bíztatta, sőt kérte követőit, hogy blokkoljanak minden olyan oldalt vagy profilt, ahol gyerekekről engedély nélkül készült képeket osztanak meg. Nem Blake Lively az egyetlen sztáranyuka, aki a nyilvánossághoz fordult ezzel kapcsolatos frusztrációjával.

sztargyerek-paparazzi-maganszfera

Nem sokkal Lively előtt Gigi Hadid is nyílt levelet tett közzé közösségi oldalán, Levél egy anyától címmel, melyben Lively-hoz hasonló gondolatokat fogalmazott meg. Hadid arra kérte a paparazzikat, a sajtót és a rajongókat, hogy tiszteljék Zayn Malik és az ő 10 hónapos kislányának, Khainak a magánszféráját, a kislány arcát legalább kockázzák ki a képeken.

A legtöbb ember számára Hadid kérése teljesen érthető, természetes. “Az a kérésünk, hogy majd a lányunk dönthesse el, hogyan és mit oszt meg a világgal, ha majd elég idős lesz” – írta a modell. “Addig szeretnénk, ha a lehetőségekhez mérten normális gyermekkora lehetne, anélkül, hogy azon kellene aggódnunk, megjelennek-e róla olyan képek, melyekhez ő nem járult hozzá.”

Az ezzel kapcsolatos jogszabályok nem teljesen tiszták, a hírességek pedig érthetően feszültek emiatt. 

A törvény nem feltétlenül a gyerekek oldalán áll

Az Amerikai Egyesült Államok legtöbb részén teljesen legális bárkit lefotózni, beleértve a gyermekeket is, a nyilvános helyeken. Ez alól az egyik legnagyobb kivétel Kalifornia, ahol 2013-ban hoztak olyan jogszabályt, mely szerint vétségnek minősül a hírességek gyermekeinek lefotózása. New York-ban viszont, ahol Lively és Hadid első sorban él, nincs ilyen szabályozás. Ám az arc kitakarása, kikockázása elvárt, ha a bulvárlapok vagy lesifotósok olyan képet osztanak meg, melyeken a gyerekek is szerepelnek.

Hadid kifakadása most újra ráirányította a figyelmet az évtizedes vitára, melyet a közösségi oldalak és az internetes kultúra alapvetően szükségessé is tett az utóbbi években. A szülők nagy része amiatt aggódik, hogyan védje meg gyermekét attól, hogy a TikTokon személyes információkat adjon meg magáról, mellyel később visszaélhetnének. A sztárszülők számára ennél sokkal többről van szó, a tét sokkal nagyobb. 

Lively esetében például az történt, hogy egy meglett férfi kiugrott a család elé, majd elbújt, és a következő sarkon ismét eléjük ugrott, hogy a meglepetés erejével képeket készíthessen a színésznő lányairól. Jennifer Garner is hasonló incidensek miatt segítette a 2013-as kaliforniai törvény megszületését, melyben a hírességek gyermekeit védik a paparazziktól. Ahogy Garner többször, több helyen elmondta, a lesifotósok jelenléte komoly szorongást okozott a családjukban, a gyerekek rettegtek a fényképezőgépek látványától kisebb korukban. 

Nem új a probléma

Az, hogy a sztárgyerekek után szinte hajtóvadászatot folytatnak a paparazzik, nem újkeletű probléma. Karrierje csúcsán Britney Spears-t is roppant agresszíven támadták a lesifotósok. Egyszer, amikor második gyermekével volt terhes, addig üldözték, míg első gyermekével a karján kénytelen nem volt bemenekülni egy kávézóba, ahol a kirakatüvegen keresztül lefotózták, amint zokog. Egy másik, 2006-os incidens még nagyobb hírverést kapott. Ekkor Britney-t úgy fotózták le, hogy a gyerekével ölében ülve vezet. A bulvársajtó komoly szülő shaming kampányba kezdett az énekesnővel szemben, aki úgy nyilatkozott, hogy csupán azért tette, mert halálra rémítették a paparazzik, akik elől minél gyorsabban és pánikszerűen menekülni próbált. “Rettegtem, hogy a fizikailag is agresszív lesifotós mind engem, mind a gyermekemet bántja” – nyilatkozta az esetről Britney a CBS-nek.

A sztárszülők visszavágnak

Sokan hozzák fel érvként azt, hogy a hírességek választották karrierjüket, melynek része, hogy feláldozzák magánéletüket, sokan azt is hozzáteszik, hogy mindezt jó pénzért teszik. Egyetlen fontos részlet azonban vitathatatlan: az, hogy egy kisbaba történetesen híres szülők gyermekeként látja meg a napvilágot, nem döntés kérdése. 

Egyre több híres szülőpár – köztük például Ashton Kutcher és Mila Kunis – is ezt a nézőpontot képviseli. “Az, hogy a nyilvánosság előtt éljük az életünk egy részét, személyes döntés” – mondta Ashton Kutcher 2017-ben egy podcastinterjúban. “A feleségem és én magunk választottuk a karrierünket, ami a reflektorfényben zajlik, ám a gyerekeink nem. Úgy vélem, joguk van, hogy majd maguk hozzák meg a saját döntéseiket.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ashton Kutcher (@aplusk)

Más sztárszülőknek konkrét elképzeléseik is vannak arról, hogyan és mikor oszthatnak meg képet gyermekeikről. Lively és férje, Ryan Reynolds nem titkolja a nyilvánosság előtt lányait, a vörös szőnyegen is megjelentek együtt, ám a magénéletükben készült képekkel kapcsolatban inkább kreatív módot választanak arra, hogy megvédjék gyermekeik magánszféráját: közösségi oldalaikon megosztott képeiken nevetős arccal takarták ki már többször is lányaikat. 

Dax Shepard és Kristen Bell szintén nem szeretné megmutatni gyermekei arcát a közösségi oldalaikon. Keményen meghúzták a határt azzal kapcsolatban is, harmadik személy megoszthat-e képet róluk. 2014. óta tartják magukat a gyerekekről tilos posztolni szabályhoz, nem is engedik, hogy engedélyük nélkül bárki fotót publikáljon róluk.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by kristen bell (@kristenanniebell)

A legtöbb ember egyet is ért azzal, hogy joga van az embereknek a magánélet szentségéhez, még akkor is, ha híres színészekről, énekesekről vagy éppen a királyi családról van szó, különösen, ha a gyermekeket is érinti ez, akik valóban nem dönthettek még arról, milyen szinten akarják beengedni a nyilvánosságot életükbe. De a közösségi oldalak korában mennyi privátszférát várhat el valaki valójában? 

A sztárgyerekeket már születésüktől kezdve maga alá temeti – ahogy Gigi Hadid kifejtette – “a médiacirkusz miatti stressz, ami a szülők közszereplő státuszának köszönhető”. Hogy ebben az esetben mennyit segít, ha kitakarják a gyerekek arcát, nem tudjuk, de kezdetnek például megtenné, ha ez azt jelenti, hogy a lesifotósok is megtanulják tisztelni a gyermekek jogait.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Olvass tovább!