7 ok, amiért a régi jó aerobik még mindig a legjobb otthoni edzésforma

2021. augusztus 24.
Minden régi dolog visszatér egyszer, ez a divat körforgása, és nincs ez másképp a különböző edzésmódszerekkel sem. Nagyon vártuk már az aerobik reneszánszát, hiszen számtalan okot tudunk mondani, miért jó, ha beillesztjük ezt a mozgásformát is az edzésrutinunkba.

Az eredetileg a biológiai szakszó után elnevezett (oxigén felhasználására utaló) mozgásforma a nyolcvanas-kilencvenes években egyet jelentett olyan hírességekkel, mint Jane Fonda vagy Cindy Crawford, és az ő VHS-kazettáikkal. Mielőtt azonban eldöntenénk magunkba, hogy az aerobik ez alapján teljesen elavult mozgásforma, jobb, ha meghallgatjuk a szakértőket, akik elmondják, miért épp az ellenkezője igaz ennek, és valójában miért a régi jó aerobik az egyik legjobb otthoni sport még mindig. 

aerobic-tokeletes-otthoni-edzes

1. Szórakoztató

A nyolcvanas évek maradandó pillanatokkal ajándékozta meg az emberiséget a divat és a zenék tekintetében. Ez volt a kivágott balettdresszek időszaka, amiket Jane Fonda honosított meg a köztudatban aerobikkazettáival. Rengeteg emberrel szerettették meg a mozgást ezek az edzésprogramok, és valószínűleg itt alapozták meg a mai jógaleggings- és sportmelltartó-őrületet is.

2. A tánc is edzésnek számít

Nézzünk csak a hivatásos táncosokra, és máris láthatjuk, hogy a tánc rendkívül hatékony és legalább ugyanennyire élvezetes mozgásforma. Manapság azonban egyre kevesebb helyen lehet éjszakai táncos mulatságot találni, ráadásul a közben elfogyasztott alkohol mennyisége a jótékony hatásokat nagyrészt semmissé teszi. Otthon azonban nincsenek figyelő tekintetek, így zavarban sem leszünk, szabadon táncolhatunk, ahogy a lendület visz, miközben a pulzusunk a zsírégető tartományban dobog.

3. Lehet interaktív is az aerobik

Nagyobb esély van rá, hogy az életünk és a mindennapjaink részévé váljon egy mozgásforma, ha az részben (vagy egészben) interaktív. Az aerobik pedig tökéletesen alkalmas erre, ha úgy szeretnénk. Igazíthatjuk az időtartamot a szabadidőnkhöz, a gyakorlatokat az aktuális fizikai állapotunkhoz, hogy a lehető legélvezetesebb, legenergikusabb legyen az edzés.

4. Nem kellenek külön eszközök

Az aerobikhoz csak elhatározásra van szükségünk és néhány YouTube-videóra, hiszen ma már az internetre költöztek a régi VHS-ek és DVD-k is. Jó, ha van persze egy pár kényelmes cipőnk, és már kezdhetjük is az ugrálást, forgást, rúgást és rogyasztást. Bármikor, bárhol végezhetjük az aerobikot, más eszközökre nincs szükség hozzá. Ha kímélnünk kell a téridízületet vagy nem ugrálhatunk más okok miatt, az edzők azt javasolják, koncentráljunk a karokra és a törzs mozgására, így nem kell kimaradnunk jóból.

5. Mérföldkövek nélkül maradhatunk egészségesek

Mindenkinek megvan a saját célja az edzéssel, ám a legtöbben mégis csak egészségesek és boldogok szeretnének maradni. Az aerobik pont erre jó. Megemeli a pulzusszámot, így tökéletes a szív és a tüdő karbantartására, ráadásul a fejlődési kényszer és a különböző mérföldkövek hajszolása nélkül tarthatjuk karban testünket és lelkünket vele, hiszen az aerobik az egyik legjobb funkcionális edzés, amit valaha kitaláltak.

6. A saját szintünkhöz igazíthatjuk az erősséget

A könnyen követhető lépéskombinációk nemcsak a testet, de az agyunkat is megdolgoztatják. Ahogy egyre jobban belejövünk, úgy választhatunk egyre bonyolultabb aerobikprogramot, így mindig megmarad a kihívás. Az külön jó, hogy a zenét és a tempót is megválaszthatjuk, ahogy az aktuális hangulatunknak megfelel éppen.

7. Nosztalgia új köntösben

Sokan már a hőskorszakban is aerobikoztak, aztán ahogy elmúlt a nagy láz, átveették a helyét más kardioedzések. Ám nem csak nekik érdemes leporolni a kedvenc gyakorlatsoraikat. Akik még nem próbálták harminc évvel ezelőtt, azok számára egészen új élmény lehet az aerobik. A teljesen új edzők, a modern szemlélet és az újdonságok azonban garantálják, hogy azok sem unják majd, akik korábban kívülről fújták már az összes aerobikvideót, sőt, megtapasztalhatják, hogy a ráncfelvarrás csak még hatékonyabbá és élvezetesebbé tette ezt a mozgásformát.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Getty Images

Olvass tovább!