A koronavírus-szorongás kihat a testképünkre

2020. október 30.
Nem csak a koronavírus-fertőzés testi tünetei lehetnek károsak. A járvánnyal járó lelki problémák, a stressz és szorongás az emberek testképére is rossz hatással van. Egy friss kutatás szerint a férfiak és nők körében egyaránt nőtt a testsúlyuk miatti aggodalom, saját testükkel való elégedetlenség.

A koronavírus-járvány második hullámának kellős közepén nemcsak a testi, de a lelki egészségünkért is aggódhatunk. Az Anglia Ruskin Egyetem professzora, Viren Swami által végzett felmérésből ugyanis újabb adalék derült ki arról, milyen romboló hatással van a pandémiával járó stressz és szorongás a mentális állapotunkra. Mind a férfiak, mind a nők egyre nehezebben tartják fenn a pozitív testképet, viszonyulnak elfogadóan saját magukhoz. A nők körében egyre erősebb a vékonyság, míg a férfiaknál az izmos, kigyúrt test iránti vágyakozás és a saját testükkel való elégedetlenség. 

koronavirus-szorongas-testkepzavar

A negatív testkép nem csak azért veszélyes, mert az emberek boldogtalanok. A saját magunkkal való elégedetlenség ugyanis az étkezési zavarok, az anorexia és a bulímia melegágya. „Ha nem lenne elég a vírus maga, a kutatási eredményeink szerint a pandémia hatalmas robbanást jelent a testképzavarok terjedésében is. Ez bizonyos esetekben súlyos következményeket indukálhat, akár étkezési zavarokat is kiválthat” – mondta a kutatás vezetője. 

„A tavaszi lezárások idején megnövekedett a képernyő előtt töltött idő, ami azt is jelentette, hogy sokkal több időt töltöttünk a különböző közösségi oldalakon, ahol az idealizált testű álomképekkel is többet találkoztunk. Ugyanakkor a szorongás és stressz, amelyet a koronavírus okoz, gyengíthette a megküzdési mechnaizmusainkat, amelyek segítenek a negatív gondolatok leküzdésében, így védtelenebbé váltunk a súlyunkkal és alakunkkal kapcsolatos félelmeinkkel szemben.”

Olvastad már?

Forrás: Science Daily
Fotó: Unsplash