„Garantáltan pozitív hatása lesz annak, ha értékeled és megismered önmagad” – interjú Dóczi Attilával

2021. november 24.
Lényegretörő, szórakoztató edukáció tudományról, a világegyetem működéséről és önmagunkról – ez Dóczi Attila, vagy ahogy sokan ismejük YouTube-ról, Attis célja a Tanulom Magam csatorna tartalmaival. A nézők pedig láthatóan igénylik a humorral tarkított elgondolkodtató videókat, hiszen a youtubert már több mint 250 ezer feliratkozó követi hétről hétre. A siker mögött álló rengeteg munka, lelkesedés és tanulás részleteiről beszélgettünk a 30 éves Attissal.

Miért és hogyan kezdted el a YouTube-os karrieredet?

Az első csatornám, az Animegyetem 2015 októberében indult. Az ötlet onnan jött, hogy nagyon szerettem Szirmai Gergő filmkritikáit, ezért kerestem hasonlóan szórakoztató, animékre fókuszáló magyar nyelvű tartalmat, de nem találtam olyat, ami igazán tetszett volna. Elgondolkoztam rajta, hogy mi lenne, ha én kezdenék el ezzel foglalkozni? Az ötlet bár hamar megszületett, sokáig féltem a nyilvánoságtól, ezért évekig halogattam az indulást. Később szembejött velem egy anime kritikaverseny felhívása, és úgy gondoltam, ez a sors keze: ha most nem vágok bele, akkor soha. A versenyt megnyertem, ami elég motivációt adott ahhoz, hogy elkezdjem a tartalomgyártást.

Egy évvel később új csatornát indítottál. Mi inspirált a Tanulom Magam létrehozásakor?

Az egyetemi éveim alatt ismertem fel, hogy kommunikációs tréner szeretnék lenni, viszont felmerült bennem, hogy hogyan fogja rólam elhinni bárki, hogy kompetens vagyok ehhez a szakmához? Ekkor jött az ötlet, hogy csinálok egy csatornát, ami a tudásom átadásával segít az embereknek és pozitív változást hoz az életükbe. Ezt egy hosszú távú vállalkozási stratégiának is mondhatnánk, mert úgy gondoltam, hogy évek múlva beérhet a dolog, és a követőim majd jó eséllyel eljönnek a tanfolyamaimra, a tréningjeimre is. Persze tudtam, hogy ez csak hosszú évek munkájának eredményével érhető el, évekig heti 15-30 órát töltettem úgy videózással, hogy nulla forint bevételem volt a munkámból, de a lelkesedésem és a hosszútávú terveim hajtottak előre.

A csatornádon a szerelemtől kezdve az univerzum kialakulásáig rengeteg témával foglalkozol. Mi alapján választod ki, hogy miről készíts tartalmat?

Van egy lista a telefonomon, ahova mindig felírom az ötleteimet, amikből egyébként rengeteg van. A heti videó témájának kiválasztásakor ebből a listából nézek ki valamit, amivel kapcsolatban azt érzem, hogy ezzel most szívesen foglalkoznék 10-20 órát, a nézők számára is érdekes lehet, és nem volt hasonló tartalom a közelmúltban. A videók felépítését előre kidolgozom, egy papírról nézem, hogy melyik gondolat következik, és azokat a felvétel közben fogalmazom meg a korábban felírt kulcsszavak alapján. Ez a vezetett rögtönzés nagyon fontos, mert enélkül is tudnék beszélni, de a fejemben lévő sok információ miatt szétfolynának a gondolataim. Mivel a videók nagyon dinamikusak, pontosan ki van előre számolva, hogy a sok adat után melyik ponton jöjjön egy humoros részlet, vagy hogy milyen hosszúságig élvezhető a videó az adott témában.

Már hat éve foglalkozol tartalomgyártással. Változott valamiben a kommunikációs stílusod a kezdetek óta?

Öt évet jártam kommunikáció és média szakra, ez idő alatt dolgoztam az egyetemi tévében és rádióban is, így nem zöldfülüként kezdtem a tartalomgyártást. A kommunikációs stílusom azonban sokat csiszolódott az évek során: az elején azt gondoltam, hogy ezen a csatornán komoly témákat boncolgatok, amikről csak professzionálisan, komolyan lehet beszélni. Egy idő után azonban behoztam az humorosabb, Animegyetemes énemet a Tanulom Magam tartalmaiba, így a videók jobban tükrözték az egyéniségemet. Azt tapasztaltam, hogy a nézőknek tetszik ez a könnyedség. Persze az elején sokat kísérleteztem az komolyság és a humor arányaival, de már ösztönösen érzem mi működik jól. Ezt ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor egy szakács elkezd kísérletezni a jól bevált recepttel, és megtalálja azt a csipetnyi különleges fűszert, amitől kialakul az ő igazán egyedi fogása.

Persze ez nem jelenti azt, hogy ne tanulnék folyamatosan: most indítottam a ScienceVlog-sorozatot, amiben kilépek a stúdióból, és helyszínen forgatva mutatok meg izgalmas témákat a nézőknek. Úgy érzem, ezzel a formátummal ismét elölről kezdem a kísérletezést, amit egyébként nagyon élvezek.

Attis

Számítottál rá, hogy ilyen sikeres lesz a Tanulom Magam?

Egyáltalán nem! Azt gondoltam, hogy az átlagembereket a könnyed témák érdeklik, a trash tartalmak, amik egy nehéz nap után ki tudják őket kapcsolni, és nem akarnak a szabadidejükben tanulni, művelődni. Arra számítottam, hogy a videóimmal 10-20 ezer feliratkozót tudok majd elérni. Az első 10 hónapban kemény munkával mindössze 6 ezer feliratkozót sikerült összehozni, és ez kicsit el is keserített. Aztán jött egy robbanás, és a következő hónapban lett 12 ezer új követőm, a következőben 17 ezer, és utána folyamatosan emelkedtek a számok.

Hogyan éled meg a népszerűséget, hogyan hatott az életedre a csatorna növekedése?

Furcsa volt megélni ezt a – kis túlzással fogalmazva – sztárlétet. Amikor elmentem a MondoConra, ami egy nagy animés rendezvény 3 órán keresztül dedikáltam, volt, aki órákat állt sorba egy közös képért. Ezt helyre is kellett tennem, sokat mondogattam magamnak, hogy nyugodj meg, Attis, te egy átlagos srác vagy, ne szállj el! Ez sikerült is egyébként, de megértem, hogy sok tizenévesre nagyon erőteljesen hat, amikor ilyen fiatalon ekkora rajongással találkozik. Ha ez a hatás ért volna 16–18 évesen, akkor lehet, hogy más irányba ment volna el a karakterem. A páromnak és a barátaimnak is idő volt megszokni, hogy gyakran odajönnek hozzám idegenek egy aláírásért. Ez egyébként nagyon pozitív élmény a hétköznapokban, mindig feltölt, amikor valaki elmeséli, hogy mennyit tanult tőlem, vagy, hogy épp az egyik videóm miatt kezdett el egy új hobbit.

Sokat foglalkozol a szexualitással, az egészséges párkapcsolatok kialakításával és fenntartásával. Mik a tapasztalataid, mennyire nehéz nyilvánosan tabutémákról beszélni?

Az látható, hogy vannak nézők, akik felháborodnak ezektől a témáktól. Amikor kiteszek egy szexszel kapcsolatos videót, instant leiratkozik 30-50 ember, ugyanakkor ez csak pár néző a 250 ezerből. A legtöbben nagyon igénylik azt, hogy valaki természetesen és hitelesen, de ne túl komolyan beszéljen tabukról. Azt tapasztalom, hogy a fiatalok nem találnak olyan forrásokat, amikből tájékozódni tudnak, holott rengeteg kérdésük van. Sok családban még mindig kínos a szexről beszélni, az iskolai oktatás pedig nem tud olyan biztonságos környezetet teremteni, ahol komfortosan lehet kérdezni. Nagyon durva helyzetekkel találkozom: volt olyan, hogy egy 12 éves lány írta, hogy fél, hogy teherbe esik az orális szextől. Ebből is látszik, hogy sok fiatal úgy él aktív szexuális életet, hogy még lövése sincs a témáról, és nagyon-nagyon fontos lenne, hogy több forrás álljon rendelkezésükre.

Nemrég önbizalomfejlesztő és érzelmi intelligencia tanfolyamot is indítottál. Miért pont ezekben a témában szeretnél segíteni az embereknek?

Mindenképp olyan témákkal szerettem volna foglalkozni, amit a tanfolyam befejezte után tényleges változást tudnak hozni a résztvevők életébe. Az érzelmek életünk minden egyes pillanatában velünk vannak, hatással vannak a munkánkra, a párkapcsolatunkra és az önmagunkkal való kapcsolatunkra is. Mégsem tanultuk meg őket tudatosan kezelni, olyan családi mintákból dolgozunk, amik nem feltétlenül jók. Ha ezeket a mintázatokat felismerjük sokkal könnyebb és boldogabb lesz az életünk.

Az önbizalomfejlesztő tréning létrehozása mögött is ez volt a logika: azt fedeztem fel, hogy iszonyatosan sok hétköznapi probléma hátterében önértékelési problémák állnak. Van, aki folyton féltékeny a párjára, van, aki évek óta nem mer fizetésemelést kérni, mert úgy érzi nem elég jó. Mindegy hány éves vagy, mi a hivatásod, hogy van-e párkapcsolatod vagy gyereked, garantáltan pozitív hatása lesz annak, ha értékeled és megismered önmagad, és én ebben szeretnék a tanfolyamokkal segíteni.

Attis-youtube

Te hogyan kezdted el fejleszteni az önbizalmadat, mit ajánlanál annak, aki most indul el ezen az úton?

Engem 11-12 évesen kezdett el érdekelni ez a téma, mert szerettem volna megérteni a lányokat, és hogy hogyan tudok hozzájuk közeledni. Akkor még nem volt ennyi internetes forrás, ezért könyveket kerestem a témában, és olvasás közben sok ahaélményem volt, amikor láttam, hogy van olyan tapasztalanom, amikre van tudományos magyarázat. Másoknak is azt javaslom, hogy fókuszáljanak egy konkrét témára, ami nehézséget okoz az életükben és keressenek ezekhez kapcsolódó megbízható könyveket vagy tanfolyamokat. Ha erre anyagi okokból nincs lehetőség, a tudatosság, az önmagunknak feltett kérdések is sokat segíthetnek. Ha valaki megbántott minket gondolkozzunk el azon mi váltotta ki belőlünk ezeket az érzéseket? Amikor filmet nézünk és nagyon tudunk azonosulni az egyik karakterrel gondolkozzunk el azon, hogy miért lehet ez, hasonlítunk esetleg rá valamiben? Ebből a tudatos önreflexióból is rengeteget lehet profitálni.

Mit tartasz a munkád legjobb részének, és mi benne a legnagyobb kihívás számodra?

A legnagyobb kihívás talán az, hogy fenntartsam a rendszerességet a csatornán. Szeretném, hogy a nézők minden kedden 17 órakor visszatérjenek, ehhez viszont az kell, hogy legyen tartalom akkor is, ha nyaralni megyek, ha beteg vagyok, vagy ha rossz időszakom van. Szerencsére nagyon szeretem a videógyártás minden folyamatát, az utána olvasás alatti tanulást és azt is, hogy a sok információt szórakoztató formába rendezem. A legnagyobb örömöt pedig egyértelműen a visszajelzések okozzák. Amikor valaki elmeséli, hogy milyen jót beszélgetett a család egy videó témájáról, vagy mennyit segített az életében egy tartalom úgy érzem, van értelme a munkámnak.

Olvass tovább!