Very Peri: a Pantone teljesen új színt hozott létre a 2022-es év színének

2021. december 10.
Ez az első eset a 22 év alatt, hogy a Pantone Intézet az év színének egy teljesen új árnyalatot kreál. 2022-ben azonban így lesz: a 17-3938 Very Peri határozza majd meg a jövő évi színtrendeket. A dinamikus meténgkék kombinációja a vibráló ibolyaszínnel olyan, mintha arra találták volna ki, hogy még élénkebbek legyenek a digitális világ képernyői, és kifejezi a jövőben rejlő kreatív lehetőségeket.

Az, hogy a 2022-es év színének egy új árnyalatot alkottak, szimbolikus jelentésűnek szánta a Pantone Intézet, mely 22 éve minden évben meghatározza, melyik szín lesz a következő évben meghatározó. A vadonatúj szín kifejezi a változásokat, melyeken épp most megy keresztül a világ az izoláció és a bizonytalanság intenzív időszaka után. Ahogy tavaly azt, hogy két színt választottak az év színének (egy szürkét és egy napfényes sárgát), az idei Very Peri árnyalat kiválasztását is nagyban befolyásolta a koronavírus-járványból való kilábalás vágya, a környezetszennyezéssel kapcsolatos aggodalmaink és a társadalmi igazságtalanságok miatti egyre növekvő elégedetlenség, valamint a jelenlegi társadalmi struktúrák átalakulása. 

very-peri-pantone-ev-szine-2022

Hogy ezeket a hatásokat leképezze, a Pantone a kéket (a hűség és folyamatosság színe) egy picike pirossal (az energia és izgalom színe) keverte, hogy egy meglepően meleg tónusú kéket kapjon, ami az innováció és friss kezdet üzenetét hordozza magában. „Ritka, hogy egy kék árnyalatot boldognak nevezzünk, ám ha egy kis piros kerül bele, pont ezt történik – mondta Leatrice Eiseman, a Pantone Intézet igazgatója. – Nagyon fontosnak tartottuk, hogy egy olyan színt alkossunk meg, ami az újdonság érzetét tartalmazza.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PANTONE (@pantone)

Az újdonság koncepciója a virtuális világ egyre növekvő befolyását is kifejezi, a Metaverse (korábbi nevén Facebook) egyre növekvő befolyásával, a virtuális valóság játékok egyre nagyobb népszerűségével, a kriptovaluták térhódításával. Mivel a kék fényről szinte azonnal a technológiára és a vizuális kultúrában, a sci-fikben tetten érhető futurizmusra asszociálunk, nem is említve az okostelefonok és számítógépek kijelzőjét, nem meglepő, hogy úgy döntöttek a Pantone Intézetnél, a Very Peri fejezi ki tökéletesen azt a kort, amiben élünk. 

Ez az új árnyalat – és eleve a megalkotása – azt jelenti, amiben oly sokan reménykedünk 2022-re: egy új kezdet a világnak, amely tudja, hogy a korábbi rendszerek és szokások nem fenntarthatók és működtethetők tovább.

Forrás: Time Fotó: Pantone

Olvass tovább!