QuitTok: egyre többen közvetítik felmondásukat a közösségi oldalakon

2022. január 10. |

A nagy felmondási hullám a közösségi oldalakat sem hagyhatta érintetlenül. A TikTokon egyre többen osztják meg saját történetükat arról, hogyan léptek ki a munkahelyükről. Több száz millióan látták eddig, ahogy a tömegek felmondtak.

Világszerte rekordokat döntöget a felmondások száma a munkahelyeken. Amerikában húsz éve nem volt ilyen magas azok száma, akik úgy döntöttek, otthagyják korábbi állásukat. A munkahelyi statisztikák szerint legalább 4,4 millió ember mondott fel csak 2021 decemberében. A jelenség olyan látványos, hogy nevet is kapott: a nagy felmondásnak hívják a szakértők. A tömeges munkahelyváltás hátterében a járvány miatti megváltozott fontossági sorrend és az állhat, hogy a munkavállalók nem vállalják már az irodába való visszatérést a korábbi feltételek mellett, a cégek pedig nem feltétlenül hagyják, hogy az elmúlt két évben megszokott, rugalmas módon dolgozzanak alkalmazottaik.

A nagy felmondás természetesen begyűrűzött a közösségi oldalakra is, a TikTokon saját nevet is kaptak a munkahely otthagyását bemutató videók: a QuitTok-tartalmak gombamód szaporodnak az elmúlt egy-két hónapban. Ezekben azt mutatják be a felhasználók, hogyan készülnek a felmondásra és hogyan kezelik a helyzetet, amikor épp megtörténik, vagy éppen elmesélik visszatekintésként az egész történetet.

quittok-felmondas-kozossegi-oldal

Ha mi is szeretnénk megnézni néhányat – hasonlóan ahhoz a majdnem kétszázmillió emberhez, akik már látták – a #quitmyjob és az #iquitmyjob hashtageket érdemes keresnünk.

Az egyik legnépszerűbb ilyen klipet több mint 11 millióan látták. Ezt novemberben posztolta a @xounique nevű felhasználó, aki számos csúnya szóval tűzdelte meg felmondását munkahelyén. A TikTokon @alikainwanderlust néven szereplő nő azt mutatta meg, hogyan mondott fel, adta el mindenét és költözött Balira inkább. Őt 2,1 millióan nézték meg eddig. 

@alikainwanderlust

“A Complete Guide to Moving to Bali” on the blog (link in bio) #movetobali #travelbali #quitmyjob #dontquityourdaydream #bali

♬ original sound – Djrushhour

Szomorú történetek is akadnak szép számmal. Csupán néhány nap különbséggel tette fel videóját @laathewmaanen és @maddielovespotatoes a TikTok-ra. Mindketten azt mesélték el, hogy a kiégés és az oktatási rendszer problémái miatt otthagyták tanári állásukat, inkább pályát módosítanak. 

@maddielovespotatoes

Resigned from my teaching job #teachersoftiktok #quittingteaching #quitmyjob #formerteacher

♬ You Are Enough – Sleeping At Last

Nem csak a TikTok-on terjednek a QuitTok-videók, más közösségi oldalakon is megjelentek ezek a beszámolók. A Twitteren is szaporodnak azok a bejegyzések, ahol azt mesélik el az emberek, hogyan váltottak karriert a mentális egészségük érdekében, vagy éppen azért, hogy utazhassanak, esetleg saját vállalkozást indítsanak.

A Redditen külön csoportot létezik azoknak a felhasználóknak, akik nemrégiben mondtak fel munkahelyükön. Itt nemcsak arról beszélnek, hogyan hagyták ott korábbi állásukat, de a munkahelyi problémákkal kapcsolatos erőfeszítésekről és arról is, meddig érdemes megtartani egy olyan állást, ami inkább csak szenvedést okoz. A csoportnak több mint egymillió tagja van. Bár már 2013 óta létezik, az adatok szerint ötszázezer ember – tehát a teljes felhasználók fele – 2021 októberében csatlakozott. 

A legdurvább esetekről nemcsak a felhasználók beszámolóját olvashatjuk el, de a főnökeikkel történt levélváltásokról, beszélgetésekről is csatolnak fotókat.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!

Szólj hozzá te is!

Még több Riporter

Nem kell új emberré válnod csak azért, hogy utána boldogtalanabb legyél fogadalom

Nem kell új emberré válnod csak azért, hogy utána boldogtalanabb legyél

Elmesélem életem első édeshármasát édes hármas

Elmesélem életem első édeshármasát