Közös felügyeletet ítélt meg egy spanyol bíróság a kutyának

2022. január 15.
Egy spanyol bíróság közös felügyeletet ítélt meg a válófélben lévő párnak, amelyik a bírósághoz fordult, mert nem tudtak dönteni, kinél maradjon kedvenc kutyájuk. Az ügy precedenst teremthet Spanyolországban.

A madridi bíróság úgy döntött, hogy mindkét fél közösen felelős Panda nevű kutyájukért, és közösen kell gondját viselniük kedvencüknek. Az ügyvéd szerint, aki a válófélben lévő pár nevében a bíróság segítségét kérte a kutya elhelyezési perében, úttörő döntés született az ügyben.

Spanyolországban még csak most dolgoznak a törvényhozók annak szabályozásán, hogy az állatokra ne vagyontárgyként tekintsenek a válóper során, hanem élőlényként, mint a gyerekekre. Ez ugyanis könnyebbé tenné, hogy a pár tagjai közös felügyeletért folyamodjanak, ha szakításra kerül a sor. A jelenlegi ügyben tehát még nem erre a törvényre, hanem az Európai Parlament 1987-es Állatvédelmi Törvényére hivatkozott, amit Spanyolország 2017-ben ratifikált.

kutya-birosag-kozos-felugyelet

Ahogy Lola Garcia, az állatvédelemmel foglalkozó ügyvéd fogalmazott, ez is úttörő szabályozás volt a maga idejében, mivel így ügyfele nemcsak társtulajdonosként, hanem közös gondviselőként határozhatta meg magát Pandával kapcsolatban. Panda örökbefogadási szerződése, állatorvosi számlái és fotói, ahol mindhárman családként voltak láthatók, pont úgy, mint a családi fotók a gyerekekkel, voltak a bizonyítékok a bíróság előtt. 

A bíróság elegendőnek találta a benyújtott bizonyítékokat arra, hogy a kapcsolat a kutya és a két gazdája között egyaránt és egyenlő mértékben erős, így Panda most egy hónapot az egyik, egy hónapot pedig a másik gazdájával tölt majd. 

Nem Spanyolország az egyetlen, ahol felmerült az igény arra, hogy a háziállatok elhelyezését is úgy szabályozzák, ahogy a gyermekekét a válóperek során. Az Egyesült Királyságban a kutyákra úgy tekintenek, mint más vagyontárgyakra, az autóra vagy házra például, ám egyre szaporodik az olyan perek száma, ahol a bíróságot kérik, döntsön a felügyeletről. Franciaországban 2014-ben változott meg a jogi szabályozás, azóta a háziállatok élő és érző lénynek tekintendők a bírósági ügyekben, nem mozdítható vagyontárgynak. Az új státusz azzal is jár, hogy a válófélben lévő pár tagjai elhelyezési pert indíthatnak kedvenceik ügyében, ha nem tudnak megegyezni.

Forrás: BBC News Fotó: Unsplash

Olvass tovább!