Nem vicces: ezért ne ugass sose a kutyádra

2022. január 06.
A TikTokról indult az új őrület, amikor a gazdik ugatnak a kutyájukkal. Az állatviselkedés szakértők könyörögnek, hogy ne tegyük.

Általában veszélytelennek tűnnek a közösségi oldalakon terjedő őrületek, azonban néha kiderül, hogy valóban problémás némelyik ötlet. Különösen olyankor gyakori ez utóbbi, amikor a házi kedvencek is a képbe kerülnek. A legutóbbi példa erre az a kihívás, amikor a TikTok-videókban ráugatnak a kutyájukra az emberek, hogy megnézzék a reakciójukat. Viccesnek tűnhet, ám a kutyák számára cseppet sem szórakoztató. 

tiktok-kutya-ugatas

A virálisan terjedő „ugass a kutyádra” trendnek már milliós a követőtábora, ám vannak rejtett veszélyei. Az állati viselkedés szakértői is azt tanácsolják, inkább ne próbáljuk ki a kedvencünkkel. „Egy ilyen ugatás, ami a semmiből és közelről éri a kutyánkat, teljesen meglepi – mondta Joe Nutkins kutyatréner. – A kutyák többsége nem érti a szándékot az ilyen ugatás mögött, vagy hogy honnan is jött a hang.”

Még jobban összezavarja a szálakat, hogy néhány, a videókon látható kutya megnyalja a gazdája arcát vagy csóválja a farkát válaszképpen, mintha örülne. Ám nem ez a helyzet. Mind a farokcsóválás, mind a nyalás kifejezheti a kutyáknál a rossz érzést vagy szorongást, amit az eb az adott cselekvéssel próbál oldani. Ez a jobbik kimenetele annak, ha ráugatunk a kutyánknak. Rosszabb esetben annyira pánikba eshet tőle a kedvencünk, hogy kitépi magát a kezünkből vagy megharap. 

@junior_jay_davies

bark at your dog and see what he/she does! #bark #barkatyourdog #xlbullies

♬ original sound – junior_jay_davies

Sok kutyatartó nincs tisztában a kedvencük testbeszédének jelentésével, erre csak akkor jön rá, amikor már késő. A kutyák válaszreakciója ráadásul lehet, hogy késleltetve érkezik. A szorongás bennük marad, és amikor legközelebb kellemetlen helyzetben találják magukat, akkor harapnak, csípnek. Figyelembe véve az arc az archoz szituációt, ami a videókban látható, ennek komoly következménye is lehet. 

Korábban a macskákat találta meg a közösségi oldalak vicceskedő kihívása: uborkával ijesztettek rá a gazdik kedvencükre, hogy cukinak vélt videókat készíthessenek a megrémült állatról. Egy másik, látszólag ártatlan – fizikailag nem sérül a macska –, ám nagyon is stresszes helyzet a négylábú kedvenceknek.

Forrás: Newsweek Fotó: Unsplash

Olvass tovább!