Reggel a legjobb békát nyelni

2022. február 01.
Halál egyszerű, minden munkatípusra alkalmazható és még egy toll és ceruza sem kell hozzá: a Nyeld le a békát! (Eat the frog!) módszere a halogatók és a motivációvesztők számára hatalmas változást hozhat.

Van egy mondás, amit legtöbben Bill Gates-hez kötnek: „A legtöbb ember túlbecsüli, mire képes egy év alatt, és alábecsüli, mire képes egy évtized alatt.” Nemcsak években mérve igaz ez a mondás, hanem rövid távon is: hajlamosak vagyunk túlbecsüli a napi teljesítőképességünket, mindent egy nap alatt szeretnénk kipipálni a teendőlistánkról, azt viszont alábecsüljük, hogy kimért, lassabb munkatempóval, lépésről lépésre haladva akár egy év alatt mi mindenre lehetünk képesek. Szerencsére van néhány hatékonyságnövelő tipp, amivel az emberi pszichét egy kicsit kicselezhetjük. Ilyen például a reggeli békanyelés is. Na persze nem az indonéz vagy francia konyhából ismeretes békacombevésről van itt szó, a béka csupán egy metafora.

Ez a módszer elsősorban azoknak szuper, akik sokat dolgoznak ugyan, de az igazán fontos teendőikkel mégsem haladnak vagy azoknak, akik valamiért nem igazán tudnak fókuszáltan és hatékonyan dolgozni mostanában, nehezen tudják eldönteni, melyik feladatnak is álljanak neki.

edd-meg-a-bekat-halogatas

A kortárs munkakultúránk ugyan a „mély figyelmet igénylő munkát” értékeli leginkább, a munkakörnyezetünk viszont éppen az ellenkezőt sugallja: eltereli a fókuszált munkavégzésről a figyelmet a folyamatos e-mailezés, az értekezletek, a chatüzenetek, a hirtelen, halaszthatatlan kérések hada. Éppen ezért egyre nehezebb mélyebb, nagyobb lélegzetvételű, fontosabb munkafolyamatokra összpontosítani. Az Nyeld le a békát! módszere viszont megköveteli, hogy legalább a munkanap elején kiiktassunk minden más zavaró tényezőt, és elvégezzünk egy, nagyobb erőfeszítést igénylő feladatot. Egyet.

A legtöbbünk úgy kezdi a munkanapot, hogy csekkolja az e-maileket és a bejövő üzeneteket, azonban ez azonnal egyfajta reaktív üzemmódba helyez minket: rögtön arra kezdünk el fókuszálni, hogy másoknak hogyan segítsünk, és ezzel nekik adjuk az időnket, a figyelmünket ahelyett, hogy kihasználnánk a nap legenergikusabb óráit. Azok, akik reaktív üzemmódban kezdik a munkanapot, valószínű, hogy egész napra beleragadnak ebbe a szerepbe. A reggeli békanyelés éppen ezért nagyon fontos pszichológiai eszköz lehet: azt üzeni, hogy mindenekelőtt időt és teret adunk magunknak a munkára, csak ezután térünk át mások kéréseire. 

A halogatás egy ördögi kör: minél inkább rosszul érezzük magunkat azért, mert le vagyunk maradva, annál nehezebb rávenni magunkat az előttünk álló feladatra. Alapvető emberi tulajdonságunk, hogy ha minél rosszabbul érezzük magunkat, akkor annál inkább elutasítjuk azokat a tevékenységeket, amiktől fokozhatjuk a rossz érzésünket. A békanyelés ezt a mechanizmust segít megtörni: már a nap elején bebizonyítja nekünk, hogy képesek vagyunk dolgozni, a sikerélmény pedig motiválni fog minket arra, hogy nap mint nap újabb fontos, mély munkát végezzünk, és ne kizárólag csak a rutinfeladatokkal sodródjunk. 

Azért is a reggel a legjobb idő a nap legnagyobb feladatának megugrásához, mert ilyenkor sokkal nagyobb az akaraterőnk és az energiaszintünk, mint például az ebéd utáni órákban. Azokra az időkre tökéletes lesz a mély fókuszt nem igénylő e-mailezés is például!

Hogy nyeld le a békát?

1. Találjuk meg a békát! 

Azaz határozzuk meg, hogy melyik a legnehezebb, legfontosabb feladatunk az adott napra. Figyelem, csak egyet lehet választani! Ez a feladat gyakran nem a legsürgősebb, hanem a legkomplexebb, legnehezebb feladat, ami tényleges mentális erőfeszítést is igényel.

Egy béka 1-4 órás feladat lehet maximum, tehát a munkaidő felénél semmiképpen sem több. A legjobb, ha már ebéd előtt végzünk vele, így egy hatalmas endorfinlökettel indíthatjuk a délutáni munkavégzést.

Ha egy olyan békánk van, ami több mint 4 órát vesz igénybe, akkor bontsuk kisebb, négyórás feladatokra. Az Nyeld le a békát! módszerével valószínűleg az ilyen gigabékákat is sokkal hamarabb letudjuk, mintha orrvérzésig akarnánk rajta dolgozni.

Viszont mindig csak egy békát határozzunk meg előre, ne osszuk be napokra, hetekre előre a békáinkat – ezzel fölösleges stresszt rakunk csak magunkra. Vannak, akik arra esküdnek, hogy az előző munkanap vége már az kell, hogy legyen, hogy előkészítünk mindent a másnapi békához: bezárunk minden ablakot a számítógépen, és megnyitjuk a másnapi békához szükséges vázlatpontokat, fájlokat, webhelyeket stb.

2. Nyeljük le a békát! 

Ha megvan a békánk, az legyen a legelső dolgunk reggel, hogy lenyeljük! Ne adjuk meg magunknak a lehetőséget a halogatásra! Próbáljuk kiüríteni a fejünket, nem csekkolni a social mediát és az e-maileket – ha valami sürgős történik, akkor úgyis elérnek minket telefonon.

Ha nem vagyunk reggeli emberek, úgy érezzük, hogy az agyunk sokkal jobban fog délután vagy este, akkor a béka persze áthelyezhető tetszés szerint bármely napszakra. De az fontos, hogy legyen szentírás a béka időpontja: minden nap ugyanabban az időpontban el kell dobni minden más teendőt, és  a békára fókuszálni.

3. Tegyünk így minden nap!

Minden napot kezdjünk a béka meghatározásával és lenyelésével, így lassan rutinná lehet ez a munkahelyi szokás. Döbbenetes lesz látni, mennyire sok időnk ment el a feladatok halogatásával a tényleges munka helyett.

Fotó: Getty Images, Forrás: todoist.com

Olvass tovább!