A túl sok szabadidő árt az egészségnek

2021. szeptember 14. |

A kutatás szerint van egy pont, amikor a lehető legjobb a lelkiállapotunk, ám a jó közérzet elkezd romlani körülbelül öt órányi szabadidő után.

A jóból is megárt a sok mondás igazságtartalma már megannyi dologgal kapcsolatban beigazolódott. Ezúttal a szabadidőről bizonyosodott be, mégsem olyan jó dolog, amiről álmodozunk, vagyis a végtelen lazsálás és pihenés. Ugyan a jó közérzet erősödik, ahogy szabadon múlathatjuk az időt, ám ez a trend nem tart örökké feltétlenül. 

„A tökéletes mennyiség nem egyenlő végtelen hosszúsággal a szabadidőből – mutatott rá dr. Marissa Sharif, a Pennsylvania Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője. – Rájöttünk, hogy a túl sok szabadidő inkább csökkenti a jó közérzetet, mivel hiányzik a produktivitás érzése és a cél.”

tul-sok-szabadido-art

Fontos az is, hogyan töltjük a szabadidőt. „Ha egyedül vagyunk, és nem végzünk produktív tevékenységet, annak kifejezetten negatív hatása van a mentális jóllétünkre, míg a közösségben vagy produktívan eltöltött szabadidő épp ellenkezőleg hat” – mondta a kutató. Ám még akkor is elérjük azt a platót, ahonnan már csak lefelé visz az út, ha társaságban és produktívan használjuk fel a szabad óráinkat. Sokkal kiegyensúlyozottabbak és boldogabbak voltak azok a vizsgálatban résztvevők, akiknek minden nap akadt egy-két szabad órájuk, mint azok, akiknek hetente egyszer-kétszer, ám akkor egy egész nap állt rendelkezésükre. 

„A tanulmány nagyon fontos dologra mutat rá. Hiába hangoztatjuk, hogy a hosszú szabadságra van szükségünk, a tudományos bizonyítékok ennek ellent mondanak: kell az embernek a szabadidő, hogy pihenjen, házimunkát végezzen, a hobbijának éljen, ám nem kell ebből túl sok” – mondta Andrew Oswald, a Warwick Egyetem viselkedéstudomány és közgazdaságtan professzora: „Igazi arany középút eredmény született.”

Forrás: The Guardian Fotó: Unsplash

Olvass tovább!

Hogyan nyerjünk 15 perc szabadidőt?

Hogyan nyerjünk 15 perc szabadidőt?

Az időmegtakarító tippjeinkkel sokkal nyugodtabbak, rendezettebbek és hatékonyabbak lehetünk egész nap. Pofonegyszerű dolgokkal nyerhetünk tizenöt perc szabadidőt minden nap.

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód