A túl sok szabadidő árt az egészségnek

2021. szeptember 14.
A kutatás szerint van egy pont, amikor a lehető legjobb a lelkiállapotunk, ám a jó közérzet elkezd romlani körülbelül öt órányi szabadidő után.

A jóból is megárt a sok mondás igazságtartalma már megannyi dologgal kapcsolatban beigazolódott. Ezúttal a szabadidőről bizonyosodott be, mégsem olyan jó dolog, amiről álmodozunk, vagyis a végtelen lazsálás és pihenés. Ugyan a jó közérzet erősödik, ahogy szabadon múlathatjuk az időt, ám ez a trend nem tart örökké feltétlenül. 

„A tökéletes mennyiség nem egyenlő végtelen hosszúsággal a szabadidőből – mutatott rá dr. Marissa Sharif, a Pennsylvania Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője. – Rájöttünk, hogy a túl sok szabadidő inkább csökkenti a jó közérzetet, mivel hiányzik a produktivitás érzése és a cél.”

tul-sok-szabadido-art

Fontos az is, hogyan töltjük a szabadidőt. „Ha egyedül vagyunk, és nem végzünk produktív tevékenységet, annak kifejezetten negatív hatása van a mentális jóllétünkre, míg a közösségben vagy produktívan eltöltött szabadidő épp ellenkezőleg hat” – mondta a kutató. Ám még akkor is elérjük azt a platót, ahonnan már csak lefelé visz az út, ha társaságban és produktívan használjuk fel a szabad óráinkat. Sokkal kiegyensúlyozottabbak és boldogabbak voltak azok a vizsgálatban résztvevők, akiknek minden nap akadt egy-két szabad órájuk, mint azok, akiknek hetente egyszer-kétszer, ám akkor egy egész nap állt rendelkezésükre. 

„A tanulmány nagyon fontos dologra mutat rá. Hiába hangoztatjuk, hogy a hosszú szabadságra van szükségünk, a tudományos bizonyítékok ennek ellent mondanak: kell az embernek a szabadidő, hogy pihenjen, házimunkát végezzen, a hobbijának éljen, ám nem kell ebből túl sok” – mondta Andrew Oswald, a Warwick Egyetem viselkedéstudomány és közgazdaságtan professzora: „Igazi arany középút eredmény született.”

Forrás: The Guardian Fotó: Unsplash

Olvass tovább!