7 módszer, hogy megelőzzük a vasárnapi depressziót, és jókedvvel zárjuk a hetet

2021. szeptember 25.
Mindannyian érezzük az űrt vasárnaponként. Mintha légüres térbe kerülnénk egy kellemes, pihentető hétvége végén, mert semmi sem tűnik rosszabbnak, mint az az egyre közeledő tudat, hogy a következő nap menthetetlenül újabb hétköznap vár ránk, végtelen mennyiségű tennivalóval. Nem vagyunk tehát egyedül, de hogyan küzdhetjük le a vasárnapi depressziót, hogy jó szájízzel zárjuk a hetet?

Nagyon sokan, a felnőttek több mint háromnegyede tölti úgy a hétvége második napját, hogy a munka miatt aggódik. A vasárnapi depresszió tehát közös élmény. „A vasárnap estére már nem úgy tekintenek az emberek, mint egy remek hétvége vége, hanem mint valaminek a kezdete, amit sem a gyerekek, sem a felnőttek nem várnak” – mondta Sutart Brown pszichiáter. 

Egy ausztrál diákok és dolgozók körében végzett kutatás szerint a legtöbb ember vasárnaponként már szorong, mert az előttük álló héten gondolkozik, vagy siet a feladatainak befejezésével, esetleg azért lehangolt, mert nem töltötte produktívan az idejét. 

vasarnap-depresszio-strategia

A jó hír az, hogy nem kell, hogy így legyen. Rengeteg olyan stratégia létezik, mellyel elejét vehetjük a vasárnapi depressziónak, és akár élvezhetjük is a hétvége második felét is.

Legyen a vasárnap az új szombat

A legtöbb ember szombatra időzíti a szórakozást, vasárnapra pedig a házimunkát. Ha ezt megfordítjuk, máris hatalmas változást érhetünk el. Ezzel vasárnapra olyan örömteli pillanatoknak hozhatunk létre teret, melynek nem kell máskor megfizetnünk az árát. „A szokásos szorongásérzet helyett felszabadultan tölthetjük a hétvége második felét” – mondta dr. Cassie Mogilner, a Pennsylvania Egyetem boldogságkutatója és marketingprofesszora. 

Ha vannak gyermekeink, vegyük rá őket, hogy tegyenek hasonlóan: készítsék el a házi feladatot már szombaton, így vasárnap nem nyomasztják őket sem a kötelező teendők. 

Pénteken tervezzük meg a következő hetet

Ha van valami olyan munkánk, ami miatt szorongunk, mielőtt pénteken lezárnánk a laptopot és letennénk a tollat, tervezzük meg a következő heti teendőket, így a hétvége tényleg a lazításé lehet. Írjunk le mindent, amit meg kell oldanunk, így rengeteg energiát és gondolkodást megspórolhatunk a következő héten.

Keressük meg, mi tesz boldoggá

Ha mindent elterveztünk és azt látjuk, hogy nincs semmi tennivalónk vasárnap, töltsünk egy kis időt azzal, hogy kitaláljuk, mi az, amitől tényleg jól érezzük magunkat, boldogok vagyunk. Terápiás hatása van annak, ha leírjuk, milyen tevékenységekkel töltjük a napjainkat óráról órára, majd osztályozzuk ezeket a tevékenységeket egytől tízig, ezután pedig kihúzzuk azokat a tevékenységeket melyekről ily módon kiderült, hogy nem valami élvezetesek számunkra. A vasárnapokat pedig szenteljük azoknak a dolgoknak, amik a legmagasabb pontszámot kapták, így teljesen más attitűddel érkezhetünk meg a hétfőbe.

Legyünk a barátokkal

Ha társaságban töltjük a vasárnapot, hatalmas különbséget jelent a lelkiállapot szempontjából, mintha egyedül szenvednénk azért, mert mindjárt vége a hétvégének. Tökéletes és örömteli lezárása lehet a hétnek a baráti csevegés és kikapcsolódás. 

Legyünk aktívak fizikailag és mentálisan

A testmozgás roppant fontos a lelki egészségünk szempontjából is. A Yale és Oxford Egyetem közös tanulmányából az is kiderült, hogy még a pénznél is fontosabb. Mozogjunk egy kicsit vasárnap, így örömhormonok szabadulhatnak fel a testünkben, ami elűzi a depressziós hangulatot, és jókedvet hoz a helyébe. 

Ha nincs kedvünk vagy erőnk sportolni, jusson eszünkbe, hogy a mentális stimuláció is nagyon hasznos. Végezzünk mindfulness gyakorlatokat vagy meditáljunk, ezzel szintén hatékonyan oldhatjuk a stresszt. 

Alakítsunk ki személyes rituálét vasárnapra

Ha vasárnap minden a self care-ről szól, különösen a nap vége, szintén segíthet, hogy a hét megújult lendülettel induljon rosszkedv helyett. Építsünk fel egy relaxációból és kényeztetésből álló személyes rítust, legyen benne minden, amit szeretünk: meditáció, habfürdő vagy olvasás egy pohár tea mellett. Amikor vasárnap reggel felébredünk, az elménk automatikusan a nap végét várja majd, és ettől egész nap jó hangulatunk lehet.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!