Ne várd a lelki társad, úgysem jön el

2021. szeptember 17.
Hiszel az igaz szerelemben? Valószínűleg igen: az emberek 94 százaléka hisz benne egy 2019-es felmérés szerint. Sőt, van, aki még harminc év házasság után is úgy gondolja, létezik. A lelki társsal azonban más a helyzet.

Az igaz szerelem nem megosztó dolog. Ám azoknak az embereknek egy jelentős része, akik hisznek az igaz szerelemben, még tovább megy a romantikában, és távolodik a realitástól. 2017-ben végzett közvéleménykutatást az Elite Singles nevű randioldal. Az eredményeik szerint a nők 61, a férfiak 72 százaléka hisz abban, hogy létezik szerelem első látásra. Ha a 2011-es kutatás eredményeit nézzük, abból pedig kiderül, hogy arra a kérdésre, „hiszel-e lelki társban, ami azt jelenti, hogy két embert egymásnak rendelt a sors?”, a férfiak 74, a nők 71 százaléka válaszolt igennel. 

Sok olyan ember számára, aki hisz ebben, a lelki társ egyet jelent az igaz szerelemmel. Mások azért inkább azt mondják, jobb, ha földközelben maradunk azért a szerelemmel kapcsolatban is, és a hosszan tartó igaz szerelem a jószerencse, szabad akarat és kemény munka kombinációja. A bizonyítékok is ez utóbbi mellett szólnak inkább. Sőt, ha a romantikával kapcsolatos ideák túlságosan elragadnak, valójában sokkal nehezebb megtalálni és megtartani a szerelmet.

lelki-tars-mitosz

Mindenről a Disney tehet?!

Számos tanulmány jutott arra a következtetésre, hogy a popkultúra és a média teremtette, teljesen elrugaszkodott kép a szerelemről és a párkapcsolatról elhitette az emberekkel, hogy létezik olyan működő párkapcsolati modell, amiben a felek első látásra egymásba szeretnek, azután pedig élnek boldogan, míg meg nem halnak. A Disney-rajzfilmeket vizsgáló kutatásokból például az derült ki, az ilyen témájú gondolatok nagy része ezeknek a filmeknek köszönhető, és már gyermekkorban ezek formálják a szerelemről alkotott nézeteik.

Ám bármennyire is szeretik a forgatókönyvírók a szerelem első látásra ötletét, a valósághoz nagyon kevés köze van. A kutatások szerint abban, amit az emberek úgy írnak le, mint szerelem első látásra, semmiféle átfedés nincs a valódi igaz szerelem alkotóelemeivel: a szenvedéllyel, meghittséggel és elköteleződéssel. A szerelem első látásra inkább csak egy frázis, amit az emberek arra használnak, hogy romantikusabb színben tüntessék fel a megismerkedésük történetét, illetve vannak, akik a roppant erős fizikai vonzalmat írják le ezzel a kifejezéssel.

Ám annak ellenére, hogy a szerelem első látásra csupán a fantázia szüleménye, alapvetően ártatlan dolog hinni benne. Ennek az az oka, hogy ez egy múltba tekintő narratíva, nem olyan, mint amikor valaki elvárásokat fogalmaz meg egy jövőbeni párkapcsolatról. 

Romboló lelki társ

A másik idealista, a valóságtól teljesen elrugaszkodott hiedelem már több kárt okozhat. A romantikus végzet ideája, másnével a lelki társ, az abban való mély meggyőződés, hogy két embert láthatatlan erők egymásnak rendeltek és hoztak össze. A tudósok több száz egyetemista bevonásával végeztek kutatást a témában. Eredményeik azt mutatják, hogy az ilyesféle elvárások működésképtelen mintázatot hoznak létre a párkapcsolatokban. Ilyen például az a feltételezés, hogy két ember szavak nélkül is érti és megjósolja egymás kívánságait, vágyait, egyszerűen azért, mert a csillagokban meg van írva a szerelmük. Más szóval a végzetbe vetett hit miatt azt gondoljuk, sőt elvárásként is megfogalmazódik sok esetben, hogy a másik ember képes olvasni a gondolatainkban. Vagy legalábbis kellene neki. („Tudnod kellett volna, mi bánt, anélkül, hogy mondtam volna!”)

A kutatók azt is megfigyelték, hogy azok az emberek, akik hisznek a végzetben és a lelki társban, sokkal hajlamosabbak ghostinggal véget vetni egy kapcsolatnak, azaz szó nélkül eltűnni. Talán a lelki társ keresése közben úgy érzik, kevesebb felelősséggel tartoznak afelé az ember felé, aki nem bizonyult a tökéletes partnernek. 

Szabad akarat és döntés

A végzetbe vetett hit ellentéte a szabad akarat: amikor az emberek eldöntik, együtt akarnak-e lenni, és az a tudat, hogy felelősek a párkapcsolat sikeréért. Bár ez nem hangzik olyan romantikusan, a kutatók bizonyítékaiból egyértelműen látszik, hogy ha a pár hisz a szabad akaratban, erősödik a szenvedélyes szerelem érzése a kapcsolatukban. 

Elkerülhetjük a végzet csapdáit?

Ha a megfelelő párkapcsolatot keressük, háromféle módon kerülhetjük el a végzet csapdáit. Először is, emlékeztetjük magunkat, hogy Hollywood nem a valódi szerelmet mutatja be. Amikor egy romantikus filmet nézünk, nézzük meg a forrását. A statisztikák szerint az A-listás hírességek között 52 százalék a válási arány a házasság első 16 évében, közel 10 százalékkal magasabb, mint az átlagembereknél. Még a filmek alkotói sem felelnek meg azoknak az elveknek, amit eljátszanak. Élvezzük tehát a filmeket, szórakozzunk, de tartsuk észben, hogy ez mind kitaláció, aminek semmi valóságalapja nincs.

Másodszor pedig dolgozzunk azon, hogy a szerelem kialakuljon a románcot fűtő korai lángok mögött. Az, hogy a szenvedélyes szerelem örökké tartson, teljesen irreális elvárás. Ha ezt keressük és várjuk, még akkor sem leszünk boldogok egy párkapcsolatban, ha egyébként azok lehetnénk. Ezzel szemben az örömteli, hosszan tartó szerelem az, ami képes kialakulni a szenvedélyből. Ebben is marad rengeteg szenvedély, ám az alapja a mély barátság. Ahhoz, hogy növeljük a siker esélyét, ne kérdezgessük magunktól folyamatosan, vajon a szenvedély ugyanakkora-e, mint volt. Ehelyett inkább tegyük fel azt a kérdést: mélyült-e a barátságunk?

Végül pedig, de nem utolsósorban, kérdezzük meg még idejében a másik embert arról, mit gondol a végzetről és a lelki társ létezéséről. Valaki, aki azt mondja, igen, vagy bevallja, hogy hisz abban, hogy létezik szerelem első látásra, bár végtelenül romantikus lehet kívülről, ám hetekkel, hónapokkal később könnyen lehet, hogy ő lesz az, aki nem bocsátja meg nekünk, hogy nem olvasunk a gondolataiban.

Forrás: The Atlantic Fotó: Unsplash

Olvass tovább!