Sugar babyk a TikTokon: a látszat mögött a valóság

2022. március 09.
A TikTokon milliós nézettséget érnek el a sugar babyk pazarló életmódjukkal, a szakértők azonban kongatják a vészharangot az egyre elharapódzó trend és a veszélyes félreértések, tévhitek miatt, amiket ezek a videók csak erősítenek.

Rövid, gyors montázsokkal mutatja be pörgős mindennapjait @nikitagonzalez_ a TikTokon. Egyik videójában egy halom pénzen keresztül bámul a kamerába, dizájnertáskával vásárol és Louis Vuitton kiegészítőkkel cicomázza magát. Egy másikban a Disneylandben tett ötcsillagos kiruccanásának pillanatait osztja meg. A videók melletti szövegek pedig azt sugallják, hogy ő maga egy fillért sem fizetett mindezért, mondván a sugar daddyje repítette oda és vásárolta neki az ajándékokat”, hogy méltó legyen arra, hogy a kitartottja legyen”.

A fiatal nőt nevezhetjük influenszernek, hiszen több mint egymillióan látták az említett videóját is. De számtalan más posztja is található a #sugarbaby hashtag alatt, és nem csak neki. Egyre növekszik a TikTokon azok tábora, akik ebben a témában posztolnak. A sugar baby hashtag alatt főként fiatal nők posztjai találhatók, akik érzelmi vagy szexuális természetű szívességet tesznek általában egy idősebb, gazdag férfinak (sugar daddy) pénzért és/vagy a luxus életmódért cserébe. 

sugar-baby-tiktok

A baj ott kezdődik, hogy a sugar babyk a TikTokon rengeteg információt, tippet és inspirációs videómontázst osztanak meg arról, miért jó ez az életmód: ámokfutásszerű luxusáruházakban tett bevásárlásokkal, pazarlással és luxusnyaralásokkal igazolják, hogy megéri. A videók hihetetlenül népszerűek, ám a műfajnak megvannak a maga bírálói is.

Néhány veterán sugar baby és szakértő amiatt aggódik, hogy a TikTok túl erős befolyással bír, és teljesen téves képet ültet arról a felhasználók fejében, milyen egy sugar daddyvel randizni valójában. Arra figyelmeztetnek, hogy milyen káros következményei lehetnek a fiatal nőkre, akik a közösségi oldalon keresztül hallanak csak erről az életformáról, mivel a videók nagyvonalúan hallgatnak ennek a szakmának a fontos részleteiről.

Nem így néz ki a sugar baby életforma

Brook Urick 29 éves marketingmenedzser, korábban sugar babyként tevékenykedett Nevada államban. Úgy véli, a sugar babyk TikTok-videói – melyek gyakran luxusvakációkról és olyan rózsacsokrokról mesélnek, melyekben 100 dollárosokba volt csomagolva minden virág – teljesen irreális képet festenek erről a világról. „Ez csak a sugar babyk 1 százaléka, aki ilyen életet él – mondta Urick. – Nincs sok olyan férfi, akinek akkora a jövedelme, hogy ezt megengedhetné magának. Hacsak valaki nem szépségkirálynő, annak az esélye, hogy a sugar babyskedésből luxuséletet él, a nullához közelít.”

Dash Priestley 25 éves, szintén veterán sugar baby és előadóművész. Az ő sugar baby tapasztalatai pont olyan mesébe illőek voltak, mint a TikTok-videókon, ám hangsúlyozza ő is, hogy nem ez az átlagos és gyakori. „Ez arról szól, ki vagy te és mennyire tartod magad. A legtöbb lány nem ezen a szinten dolgozik – mondta Priestley. – A TikTokon látható sugar baby-világ inkább egy kirakatvilág, semmint valódi információn alapuló. Ez a valóságban nem így működik.”

@jordancook2020

Aint no complaints 😛😛 #sd #HolidayBeat #holidaybeat #OhYEAHChristmas #forthephoto #todaywelearned

♬ original sound – Trish

Összemossák a legális és illegális szexmunkát

A sugar baby influenszerek videóikban gyakran úgy állítják be, hogy kapcsolatuk a sugar daddyvel teljesen plátói, anélkül osztogatja bőkezűen a pénzt és ajándékokat, hogy szexet várna cserébe. Priestley azonban szeretné, ha mindenki tudná: a sugar daddyvel való randizás szexuális kapcsolat nélkül csak legenda, ilyen nem létezik. „Száz százalék, hogy feljön a szex téma is a beszélgetés közben. Fontos tudni egy sugar babynek, hogyan kerülje, és hogyan beszéljen mégis róla, ha szóba kerül”–- mondta a fiatal nő, hozzátéve, hogy ő tanítja is ezeket a technikákat kezdő sugar babyknek. Priestley úgy véli, muszáj, hogy a sugar babyk tisztában legyenek ezekkel a kommunikációs technikákkal, amiket ő manipulációnak és ugratásnak nevez, ha szeretnének szexmentes kapcsolatban dolgozni. „Ez egy játék. Meg kell tanulni, hogyan játsszunk a lapjainkkal” – jelentette ki Priestley. 

Dr. Srushti Upadhyay, a Buffalói Egyetem szociológusa tudományos kutatást is végzett a sugar babykkel kapcsolatban. Szerinte nagyon vékony a határ a sugar daddyvel randizás és a szexmunka között. „Attól függ, hogyan hirdetik magukat, hogyan zajlik a beszélgetés és ki, mit ért alatta. A sugar babyk általában nem tekintik magukat szexmunkásnak” – magyarázta a szociológus. 

Urick is egyetért azzal, hogy a TikTokon túlreprezentáltak azok a sugar babyk, akik szex nélküli kapcsolatban vannak – állításuk szerint – a sugar daddyjükkel. Ő úgy becsüli, legfeljebb a 10 százaléka lehet szexmentes a sugar baby-sugar daddy kapcsolatoknak. „Nagyon könnyű hazudni azzal kapcsolatban, mi történik valójában. Ez az egyik legnagyobb hátulütője a közösségi oldalaknak. Van egyfajta szégyen és titok azzal kapcsolatban, ha pénzt fogad el valaki szexért, hiszen ezt biztosan nem akarja kitenni a TikTokra” – mondta Urick.

A szociológus azt is hozzátette, a szexszel kapcsolatos diszkréció nagyon fontos képessége a fiatal sugar babyknek, hiszen így védik magukat a törvényekkel szemben is. „Nagyon is elképzelhető forgatókönyv a sugar babyk számára, így elkerülhetik a jogi felelősségre vonást, és maradhatnak a legalitás vékony jegén” – mondta dr. Upadhyay.

Gyanútlanul vágnak bele a sugar baby-létbe

Tegyük fel, hogy nincs szex benne, ám még így is nagyon nehéz egyenesben tartani ezt az életformát az aktív sugar babyk szerint. A TikTokon úgy látszik, hogy ez a könnyű pénzszerzés útja. Olyan készpénzről és ajándékokról regélnek, melyeket olyan sugar daddyk küldtek, akikkel sosem találkoztak, cserébe szöveges üzenetekért. Valójában azonban a sugar babyknek hatalmas mennyiségű érzelmi munkát kell beletenni ebbe azért, hogy megfizessék őket. „Rengeteg munka és energia, különösen, ha próbálod elkerülni a szexet – mondta Priestley. – Ha olyan férfit keresel, aki gondoskodik rólad, rengeteg erőfeszítést kell beletenni, hogy felépítsd a tiszteletet anélkül, hogy bármit elszalasztanál.”

@nikitagonzalez_

he’s such a lame though. #luxury #sugarbaby #sugar #sugardad #nyc #sugardating #pur

♬ The Assignment – Tay Money

Taylor B. Jones 40 éves korábbi sugar baby ma már párkapcsolati tanácsadóként dolgozik Georgia államban. Szerinte a sikeres sugar-randizás titka a hatalmas mennyiségű belső munka. „Fejben dől el. Elhiszed, hogy megérsz ennyit, hogy valaki beléd fektessen? – tette fel a kérdést. – Dolgozni kell, és valóban meg kell érni.”

A szociológus is egyetért azzal, hogy a sugar-randizás lényege az, hogy fejben teljesen ott legyen valaki. „Eleve rengeteg munkát kell beletenni. Profilokat kell létrehozni, rengeteg sugar daddyvel kell beszélni, és elutasítani is tudni kell – sorolta Upadhyay. – Ez rengeteg érzelmi, belső munka, amiben az idő is gyakran szorít. És mindennek a tetejébe még a sugar daddyknek is megvannak a saját elvárásaik, amin a sugar babyknek dolgozni kell, hogy találkozzanak ezekkel az elvárásokkal.”

A TikTokon terjedő videók erről az érzelmi munkáról nem beszélnek, és ami még fontosabb, az abúzus, kényszerítés, jogi problémák és a becsületen esett csorba is valós veszélyt jelent, ha valaki belép a sugar babyk világába. „A fiatal lányok, amikor látják ezt az életmódot és a dollárjelet mindenhol, fel sem merül bennük, hogy a sugar babyk áldozattá válhatnak – mondta Jones, aki szerint sokkal nehezebb ez az életstílus, mint ahogy kívülről látszik. – Senkinek nem tanácsolnám, hogy egyedül vágjon bele.”

Lehet haszna a sugar baby TikTok-videóknak?

A szociológus szerint akár jó hatása is lehet a közösségi oldalon terjedő sugar baby-videóknak. „Nagy esély van rá, hogy egyfajta háló és mentorálás kialakuljon. Ezek minden munkának létfontosságú részei” – mondta Upadhyay. Ráadásul egyre több sugar baby figyelmeztet az átverésekre, és valódi tippekkel látja el azokat, akik szeretnének boldogulni ebben az egyáltalán nem veszélytelen életformában.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!