Ez volt a 10 legkönnyedebb és legizgalmasabb romantikus film, amit valaha forgattak

2022. február 20.
Van úgy, hogy valami elsöprően drámai történetre vágyunk nehéz sorsú szerelmesekről, akik miatt kilencven percen át hevesebben ver a szívünk és tágra nyílt szemmel figyelünk. Máskor pedig valami habkönnyű romantikus vígjátékra, ami kiragad a hétköznapok szürkeségéből, és garantált a boldogan éltek, míg meg nem haltak a végén. A tudományos alapossággal kielemzett romantikus filmek listája tartogat váratlan belépőket a legkönnyedebb és legizgalmasabb filmek listáján.

Egy keresőmarketing ügynökség, a Honcho a Rotten Tomatoes filmes oldal adatai alapján sorolta listába a romantikus filmeket a mesterséges intelligencia segítségével, ami azt vizsgálta, milyen a filmek nyelvezete és mennyire feszültségkeltők vagy megnyugtatók általánosságban. Az eredmény enyhén szólva is meglepő. 

romantikus-film-rangsor

A legstresszesebb szerelmes filmek listáján a 2011-es Fifti-fifti végzett az élen, melyben a főszereplő (Joseph Gordon-Levitt) egy agresszív ráktípussal harcol, miközben beleszeret a terapeutájába (Anna Kendrick). Ezt követi az 1987-es A herceg menyasszonya, amiben kétségtelenül van rengeteg feszültséget okozó történés – gyilkossági kísérlet, gyilkosság, méreg, futóhomok, kínzás, tüzes mocsár szokatlan méretű rágcsálókkal –, de alapvetően egy tündérmese. Ezek után végképp meglepő, hogy a mesterséges intelligencia kifejezetten stresszkeltőnek találta még a Sztárom a párom című Julia Roberts–Hugh Grant klasszikust (1999), az 1986-os Meglógtam a Ferrarivalt és az 1998-as Szerelmes Shakespeare-t.

A kevésbé stresszes, futóhomokot és súlyos betegséget nélkülöző romantikus filmekben inkább a szereplők lelki életén van a hangsúly. Megnézhetjük, ahogy George Clooney és Meg Ryan összemelegszik a 2009-es Egek urában – ami az első lett ezen a listán –, és leírva lehet, hogy nem túl drámai a történet, de a film maga nem kifejezetten megnyugtató. Hasonló a helyzet az ötödik helyezett Kótyagos szerelemmel (2005) és Napos oldallal (2012) is, utóbbi kilencedik lett. Amiben azonban valószínűleg a mesterséges intelligencia és az emberek is egyetértenek: az 1995-ös Spinédzserek nagyon vicces és szórakoztató romantikus vígjáték, ez mégis csak a 15. helyre volt elég.

Mutatjuk a teljes tízes listát az izgulós és kikapcsolódást ígérő romantikus filmekről, hogy mindenki eldönthesse, mennyire ért a szerelemhez a mesterséges intelligencia:

Legstresszesebb filmek:

  1. Fifti-fifti 
  2. A herceg menyasszonya
  3. Ghost
  4. Elbaltázott nászéjszaka
  5. Kilenc
  6. Petulia
  7. Spangol – Magamat se értem
  8. Szent Elmo tüze
  9. My Girl
  10. Sztárom a párom

Könnyed romantikus filmek:

  1. Egek ura 
  2. Kaliforniai álom
  3. Legénylakás
  4. Sugar
  5. Kótyagos szerelem
  6. Díva
  7. Forrest Gump
  8. Erin Brockovich – Zűrös természet
  9. Napos oldal
  10. Három a nagylány

Forrás: Mental Floss Fotó: IMDB

Olvass tovább!