Az óceánok nagykövete a szabadtüdős búvár, aki két világrekordot is tart

2022. június 21.
Ai Futakit leginkább szabadtüdős búvárként elért teljesítménye által ismerte meg a világ, a japán nő ugyanis két világrekordot is tart. A szigetországban az „óceánok nagykövetének” nevezik, ő azonban inkább úgy szeret hivatkozni magára, mint a víz alatti világ hírnöke, aki összeköti a szárazföldet a mélységgel.

Egy hivatalos cím, amelynek talán nincs is párja a világon: Ai Futaki az óceánok nagykövete, ráadásul a japán kormány nevezte ki őt erre a posztra. Persze nem véletlenül. Minden bizonnyal ő a legjobb ember, aki méltó lehet egy ilyen elismerésre, hiszen mélyen kötődik a föld legnagyobb vizeihez és sokat is tesz értük.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

ECOALF (@ecoalf) által megosztott bejegyzés

„Ez a szerep lehetővé teszi számomra, hogy megosszam másokkal a tengerek szépségét, egyediségét és felhívhassam a figyelmet arra, hogy mennyire függünk az óceáni élővilágtól” – mondja a japán felfedező, aki egyébként fotós és videós is. Ai két világrekordot is tart szabadtüdős barlangi merülésben: ő birtokolja a leghosszabb (100 méteres) egy lélegzetvételes barlangi úszás női címét és a 90 méteresét is, uszony nélkül. Szerinte mindez nem teszi őt különlegessé. Inkább úgy gondolja, hogy mindannyiunknak meg kellene próbálnunk elmélyülni ebben a csodálatos, felszín alatti világban.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Ai Futaki (@aifutaki) által megosztott bejegyzés

Ai Futaki Kanazavában, Japán nyugati partján született, és a víz mindig is része volt az életének: „Három éves korom óta úszom. Nem vagyok benne biztos, hogy a szerelem szó megfelel a tengerrel való kapcsolatom leírására. Úgy érzem, pontosan ez az a hely, ahová tartozom, ahol el kell merülnöm, hogy éljek, és amelynek üzenetét el kell juttatnom az emberekhez.”

A búvárkodáshoz már felnőtt korában került közelebb, de egyből érezte, ez a természetes közege. „Ez volt a legjobb módja annak, hogy közel kerüljek a tengeri állatokhoz anélkül, hogy zavarnám őket. Nem az a célom, hogy megértsem, milyen mélyre tudok menni, vagy hány percig tarthatom magamban a levegőt. A szabadbúvárkodást a vízben tartózkodás legtermészetesebb módjaként alkalmazom, akárcsak a bálnák vagy a delfinek.” Futaki a képességének köszönhetően a világ minden táján bejárta a tengereket, és lehetősége volt arra is, hogy ellátogasson az ama-san közösségbe, azon japán nők közé, akik nemzedékek óta halásszák a tenger gyümölcseit, köztük az igazgyöngyöket is.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

ECOALF (@ecoalf) által megosztott bejegyzés

A bolygó tüdejét már nemcsak a korallok elszíneződése és az emelkedő hőmérséklet fenyegeti: már gigantikus szemétlerakóként is funkcionálnak. Évente több mint 8 millió tonna hulladék kerül a vízbe, holott a tengerek és óceánok a bolygó oxigénkészletének 80%-át biztosítják. A japán búvár éppen ezért mindig igyekszik megragadni a lehetőséget arra, hogy felhívja a figyelmet az óceánokra leselkedő veszélyekre:

„A polinéziai Tongában voltam, és volt szerencsém egy púpos bálna szemébe nézi. Nagyon közel voltunk egymáshoz. Úgy tűnt, nem tudom elrejteni előtte a valódi énemet. Mintha azt mondta volna nekem: kövesd az igazságot, légy önmagad. Mindannyian egy kék bolygó részei vagyunk. A természet, a növények, az állatok és mi, emberek összefüggünk egymással. Mindannyiunknak fel kell tennie a kérdést, hogy mit tesz ezért a nagy családért, amelynek tagjai vagyunk.”

Fotó: Instagram Forrás: Marie Claire Italia

Olvass tovább!