Megváltoztatja a koronavírus-oltás a menstruációs ciklust?

2021. április 23.
Bár egyértelmű tudományos bizonyíték nincs arra, hogy a koronavírus-vakcina hatással lenne a női nemi ciklusra, ám a szakemberek szerint ez nem zárja ki, hogy lehetetlen lenne.

Öt órával azután, hogy a 29 éves nő megkapta a második adag Pfizer-vakcinát, megjött a menstruációja. Ebben csak az volt a különös, hogy öt nappal korábban a vártnál, ráadásul úgy, hogy a vérzése általában késni szokott. Míg a szokásos védőoltás utáni hatásokra, mint a fáradtság vagy fájdalomérzet, számított, a menstruáció furcsasága egészen sokkolta a fiatal nőt. Ráadásul a havi vérzése ezúttal erősebb volt, mit máskor, és jóval szélsőségesebb érzelmi hullámzással járt. „Emlékszem, csak szipogtam, és azon gondolkoztam, hogy valami nincs rendben velem” – mondta.

menstruacio-koronavirus-oltas-osszefugges

Először nem is jutott eszébe, hogy összekapcsolja a szokatlan időpontban érkező menstruációt a védőoltással, ám amikor beírta az internetes keresőbe, hogy korábban érkező menstruáció, a keresőmotor egyből kiegészítette arra, hogy korábban érkező menstruáció védőoltás után. Úgy tűnik, nem a fiatal nő volt az egyetlen, aki hasonló jelenséget észlelt. „Továbbra is nagyon örülök neki, hogy megkaptam az oltást, de jó lett volna tudni, hogy ilyen is előfordulhat utána, hogy felkészüljek rá” – mondta. 

Azt eddig is tudták a kutatók, hogy a koronavírus elleni védőoltás másképp hat a nőkre és férfiakra: a nőknél gyakoribbak az erősebb mellékhatások, emellett a vérrögképződés kialakulásának esélye is náluk magasabb az AstraZeneca és a Johnson & Johnson vakcina után. Bár a szakemberek szerint egyelőre nincs elegendő tudományos bizonyíték arra, hogy bármelyik védőoltás megváltoztatná a menstruációt, inkább a stresszre adott válaszban lehet a jelenség kulcsa, vagy egyszerű véletlen egybeesésről lehet szó. 

Menstruáció és vakcina sztorik áradata

Sokan a közösségi oldalakhoz fordultak, hogy kiderítsék, mások is tapasztalták-e a ciklusuk megváltozását az oltás után. „Teljesen bizarr! 3 hete kaptam meg az oltást, és most úgy érzem magam, mint menstruáció előtt, de én már 8 éve átestem a menopauzán!” – írta valaki a Twitteren. 

„A legszörnyűbb görcsöket tapasztaltam, amit valaha átéltem. Úgy éreztem magam, mintha vajúdnék, hátfájással” – írta egy másik felhasználó. „Remélem, ez csak egyszeri eset volt a második adag Pfizer-oltás után.”

Még olyanok is beszámoltak a ciklusuk összezavarodásáról, akik fogamzásgátló tablettát szednek, ami szabályozza a menstruációjukat. 

Már elindultak a kutatások

Az orvosok nem tudják pontosan, mi lehet az oka, van-e összefüggés egyáltalán, mivel még nagyon kevés kutatást végeztek a témában, a koronavírus-vakcinával összefüggésben pedig egyet sem. A klinikai vizsgálatok során soha nem tapasztaltak a kutatásban résztvevőknél pecsételő vérzést vagy korábban érkező menstruációt.

Két kutatónő azonban a jelenség nyomába eredt, miután ők maguk is tapasztalták a tüneteket. „A vizsgálatunk nem vitt közelebb a jelenség gyakoriságához, vagy ahhoz, mennyi embert érint – mondta Kathrarine Lee, a Washingtoni Orvostudományi Egyetem posztoktori ösztöndíjas kutatója. – Tovább figyeljük a trendeket és keressük az összefüggéseket.”

A stressznek is lehet szerepe

Az, hogy nem találtak egyelőre összefüggést, nem azt jelenti, hogy ne lennének lehetséges magyarázatai a tudósoknak. Az egyik legvalószínűbb, hogy a szervezetet érő stressz okozza a menstruációs ciklus kilengéseit. „Az oltás stressz a szervezet számára, hiszen azt a parancsot kapja a szervezet, hogy antitesteket termeljen. A női nemi ciklus pedig nagyon érzékeny a stresszre – mondta dr. Kelly Culwell szülész-nőgyógyász szakorvos. – Ez más oltásoknál is előfordulhat. Azért lehet most feltűnőbb, mert tömegesen oltják világszerte az embereket, a közösségi oldalakon pedig kiélezetten figyelünk az ilyen témákra.”

A stressz más módon is hathat a ciklusra. „Ahogy végignéztem az elmúlt évben a pácienseket napról napra, kijelenthetem, hogy valószínűleg ezalatt az idő alatt mindenki több stresszt élt át, mint összesen eddig élete során” – mondta dr. Mary Rosser, a Columbia Egyetem szülész-nőgyógyász professzora. Már ez elegendő ahhoz, hogy megzavarja a ciklust, hiszen a stressz az agyunkon keresztül kihat a hormonrendszerünk szabályozására. „Még a fogamzásgátlót szedők ciklusára is hatással lehet a stressz – folytatta a nőgyógyász. – Ezt elképzelhetjük egy háborúként a testünk normális válaszreakciói és a fogamzásgátló által generált hormonok között. Amikor stresszes időszakot élünk, az kiváltja a normál hormonális reakciókat, ez pedig megváltoztatja, ahogy a szervezetünk reagál a fogamzásgátlóra.”

Az alvásproblémák, megváltozott étkezési szokások és edzésrutin, ahogy a testsúly változásai is kizökkentik a szervezetet a szokásos kerékvágásból. „Nem hinném, hogy ez a koronavírus elleni oltás hatása lenne, inkább minden más körülöttünk” – mondta Rosser.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!