II. Erzsébet halálával életbe lépett az úgynevezett Unikornis művelet

2022. szeptember 08.
A britek alaposan felkészültek arra az esetre is, ha a királynő Skóciában tér örök nyugovóra.

Mint minden esetlegesen bekövetkező nagy eseményre, II. Erzsébet királynő halálára is előre megvolt a terve az Egyesült Királyságnak, amely a London Bridge kódnevet kapta. Voltak különleges rendelkezések arra az esetre is, ha az uralkodót Skóciában tartózkodása alatt éri a halál, ezt Operation Unicornnak (azaz Unikornis műveletnek) nevezik.

Az unikornis Skócia nemzeti állata, és Anglia oroszlánjával együtt a királyi címer részét képezi. A 96 éves uralkodó felvidéki rezidenciáján, Balmoralban hunyt el, Skóciában, így halálával életbe lépett az Unikornis művelet.

A The Herald című újság arról számolt be, hogy az Unikornis művelet kifejezést először 2017-ben használták az edinburgh-i parlament online lapjaiban. „Az nyilvánvaló, hogy ha a királynő Skóciában hal meg, akkor a parlament, a szomszédos Holyroodhouse-palota és a Szent Giles-székesegyház lesznek a fő fókuszpontok” – írta akkor az újság.

unikornis-hadmuvelet-kiralyno

Az Unikornis művelet része, hogy a parlamenti munkát azonnal felfüggesztik a királynő halála esetén, a politikusok részvétnyilvánító indítványt készítenek, és készülnek az állami temetésre. A lakosság részvétnyilvánító könyvet ír alá a holyroodi parlamentben.

Egy parlamenti forrás a The Heraldnak arról számolt be, hogy a királynő skóciai halála több százezer fős zarándoklatot is eredményezhet a skót fővárosba. „A királynő skóciai halála esetén a holtteste Holyroodhouse-ban pihen, majd koporsóját a Royal Mile-on (Edinburgh-ban) lévő katedrálisba viszik” – írta még akkor az újság. Ezután holttestét az edinburgh-i Waverley állomáson lévő királyi vonatra helyezik, hogy a keleti part fővonalán Londonba utazzon.

Az Unikornis és a London Bridge művelet mellett egyébként a királynő halálával kezdetét vette egy harmadik művelet is, a Spring Tide, amely a trónörökös, Károly koronázási ceremóniáját készíti elő. A ceremóniát követően III. Károly néven fog uralkodni.

Forrás: NDTV Fotó: Getty Images

Ezt már olvastad?