Meghalt az indián aktivista, aki visszautasította az Oscart Marlon Brando nevében

2022. október 03.
Sacheen Littlefeather 75 éves volt.

Elhunyt Sacheen Littlefeather modell, színésznő és indián polgárjogi aktivista, aki 1973-ban azért sétált fel az Oscar-díjátadó színpadára, hogy nyilvánosan visszautasítsa Marlon Brando nevében A Keresztapa című filmben nyújtott alakításáért a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat. A filmcsillag és az aktivista azért bojkottálta a ceremóniát, hogy tiltakozzon amiatt, ahogyan az őslakos amerikaiakat ábrázolták a hollywoodi alkotásokban.

indian-aktivista-marlon-brando-oscar-halal-elhunyt

Littlefeather Brando által írt beszédét a közönség üdvrivalgással és tapssal fogadta, a színésznőnek mégis sok kritikával kellett szembesülnie, és a karrierje is hanyatlani kezdett a gála után. Az aktivistának majd’ ötven évet kellett várnia arra, hogy idén év elején az Akadémia nyilvánosan bocsánatot kérjen tőle. „Nem csak Marlonért tettem ezt. Ezt nem a magam nevében tettem. Minden őslakosért tettem, akik szenvedtek a faji előítéletek és diszkrimináció miatt” – mondta Littlefeather.

Bár a halál pontos okát nem hozták nyilvánosságra, a Hollywood Reporter szerint az aktivistánál 2018-ban 4. stádiumú mellrákot diagnosztizáltak.

Forrás: Eonline, Fotó: Getty Images

Olvass tovább!