Egyre több nőgyűlöletből fakadó terrorista cselekedet várható a jövőben a szakértők szerint

2022. október 31.
A szakértők az incel kultúra globális terjedésétől tartanak.

Naponta csaknem 1000 nőgyűlöletre vagy erőszakos cselekményekre utaló tartalmat rögzítenek az úgynevezett inceloszférában, azaz olyan fórumokon, ahol kényszerű cölibátusban élő férfiak osztják meg egymással nőgyűlölő tartalmaikat. Ők az egyedülálló férfiak, akikkel nem fekszik le senki, ezért dühöt éreznek a nők és a szerintük igazságtalan párválasztási kultúra iránt.

nogyulolet-terrorista-szakerto

Az incel mozgalom elemzői szerint az erőszakot és a rendkívül megalázó nyelvezeten íródó tartalmak nyolcszorosára nőttek, mint 2016-ban, amikor a kutatók elkezdtek foglalkozni az interneten fellelhető nőgyűlölő tartalmakkal. Az Exeteri Egyetem akadémikusai szerint a jelenség szélsőjobboldali eszmék terjedésével is párhuzamba állítható, mert az algoritmusok radikális tartalmakkal látják el az erre fogékony fiatalokat.

Lewys Brace, az Exeteri Egyetem kutatója szerint a YouTube különösen veszélyes a fiatal férfiak számára, mert a videómegosztó tartalomajánló algoritmusai korábban egyre szélsőségesebb tartalom felé terelték a felhasználókat, különösen a nőellenes és feminista tartalmak esetében – fogalmazott. A YouTube azonban azt állítja, hogy rendszerét úgy tervezték, hogy korlátozza a káros félretájékoztatás terjedését, és felhasználóit hiteles források felé terelje. A kutató szerint a kérdést tovább súlyosbítja az incel szubkultúra „fejlődése” is: a korábbi fórumokon kívül már olyan közösségimédia-platformokon is terjednek a szélsőséges nőgyűlölő nézetek, mint az Instagram, a TikTok, a Discord és a Twitch.

Brace azt mondta, hogy komolyan kell venni az erőszak elkövetésére vonatkozó utalásokat, mivel 2014 óta több mint 50 incelekkel kapcsolatos erőszakos esetet dokumentáltak. Ezek között szerepel Jake Davison is, aki öt embert gyilkolt meg 2021 augusztusában Plymouthban, és gyakran megosztotta nőgyűlölő nézeteit az incel fórumokon. Gabrielle Friel pedig 2019-ben fegyvereket gyűjtött egy skóciai terrortámadásra készülve – a fiatal férfi bálványozta az incel Elliot Rodgert, aki 2014-ben hat embert ölt meg Kaliforniában. A rendőrségi adatok azt mutatják, hogy a 2022 márciusa előtti egy évben több 18 év alatti fiatalt tartóztattak le hasonló okokból kifolyólag, mint bármely más évben.

Forrás: Guardian, Fotó: Getty Images

Olvass tovább!