Ezért vonzódnak annyian a véreskezű sorozatgyilkosokhoz

2022. november 22.
Ismert jelenség, hogy sokan kifejezetten vonzónak találják az olyan sorozatgyilkosokat, mint Ted Bundy vagy épp Jeffrey Dahmer. De vajon miért szeretjük a szörnyetegeket?

A Jeffrey Dahmer életéről készült sorozat elképesztő népszerűsége újra megmutatta, mennyire tudunk rajongani a legvéresebb sorozatgyilkosokért. Szintén kiterjedt rajongótábora volt a hírhedt Ted Bundynak is, akit azóta is „jóképű” gyilkosként tartanak számon (nem véletlen, hogy éppen a szép arcú tinisztárként indult Zac Efron formázta meg őt a nemrég készült filmben). De vajon mi a rajongás gyökere?

jeffrey-dahmer-ted-bundy-sorozatgyilkos-csillagjegy-horoszkop

A helyzet komplex, több okot is fel lehet sorolni. A pszichológusok szerint egyrészt fontos leszögezni, hogy a sorozatgyilkosok gyakran valóban nagyon elbűvölők, hiszen torzult személyiségük fontos eleme, hogy kifejezetten manipulatív karakterek. Áldozataikat gyakran személyes bájukkal, vonzerejükkel cserkészik be, tudják, hogy mi az, ami vonzó lesz a másik számára. Fontos megjegyezni, hogy a problémának kifejezetten van genderaspektusa is: bár elenyésző az erőszakos bűncselekményeket elkövető nők száma, feléjük nem alakul ki hasonló vonzalom.

Egy másik faktor egy evolúciós magyarázat lehet: a gyilkosságra való képesség erőt és hatalmat sugall, azt jelentheti, hogy az illető a tápláléklánc csúcsán foglal helyett – ez szintén sokak szemében vonzónak tűnhet. Ehhez párosul még a nők azon rejtett vágya, hogy „megszelídítsék” a vad férfit – ez már egy abszolút kortárs kulturális jelenség, amire a romantikus filmek és könyvek is rátettek egy jó nagy lapáttal. Sok nő szeretne az a „kiválasztott” lenni, aki elnyeri a sorozatgyilkos szerelmét, és így jó útra téríti őt. Ez különösen akkor érvényesülhet, ha a sorozatgyilkosról tudni lehet, hogy valamilyen gyerekkori traumát, abúzust szenvedett el, hiszen ez szimpátiát ébreszthet másokban.

Végül maga a hírnév is fontos komponens lehet. Amikor a sorozatgyilkosok lebuknak, általában óriási hírverés és médiafelhajtás alakul ki körülöttük. A hírnév pedig mindig is az egyik legvonzóbb attribútumnak számított.

Forrás: YourTango Fotó: Getty Images

Olvass tovább!