December 5-én este vagy 6-án reggel jön a hagyomány szerint a Mikulás?

2022. december 05.
Manapság hol így, hol úgy szokás, eredetileg azonban pontosabban meg volt határozva, hogy mikor is jön a fehér szakállú a gyerekekhez. 

Nagy vita övezi a kérdést: mikor is érkezik pontosan a Mikulás? Egyesek szerint már december 5-én szétosztja puttonyából a földi jókat, így a gyerekek 5-én este már falatozhatnak a csokoládéból és felhúzhatják az új mintás zoknikat, mások szerint viszont december 5-én éjjel jön, hogy 6-án reggelre minden gyerek csizmácskájában legyen ajándék.

De mit mond a hagyomány?

A hivatalos verzió szerint bizony a második a tradicionális! A Mikulás 5-én éjjel, titokban járja körül a világot, hogy a gyerekek 6-án reggel, amikor felébrednek, már csomaggal találkozzanak a csizmájukban. A hagyomány szerint (ami egyébként nem túl ősi, a 20. század óta hoz csak csomagot a Mikulás) csoki, cukor, gyümölcs és virgács van a csomagban.

Mára ez a hagyomány már kicsit megváltozott, egyrészről nem csak a fent felsoroltak kerülhetnek a csomagokba, játékok, ruhaneműk vagy egyéb meglepetések is, illetve a Mikulás érkezésének időpontja is családonként változik. Vannak, akik már 5-én este kapnak ajándékot, másoknál, 6-án reggel érkezik a Mikulás, sőt, egyesek csak 6-án este kapják meg a csomagjukat.

Mikor jön a Mikulás? A tradíció szerint egyértelmű a válasz!

Mikor jön a Mikulás? A tradíció szerint egyértelmű a válasz!

Fotó: Getty Images

Ezt már olvastad?