Ez a 3 ok vezet a leggyakrabban szakításhoz – és így tehetsz ellenük

2022. november 08.
Minden ember és minden emberi kapcsolat más, mégis vannak jellemző mintázatok, amik egy párkapcsolat végéhez vezetnek. Ha azonban tisztában vagyunk ezekkel, elkerülni is könnyebb lesz őket!

Nem vagy tisztában a valódi vágyaiddal

A mai világban borzasztóan könnyű beleesni ebbe a „hibába”. Ránk rakódik a rengeteg hamis ideál a romantikus filmekből, a társadalom, a család elvárásai, az, hogy milyen párkapcsolatban „kellene” élnünk. Ezek mellett gyakran szinte lehetetlen meghallani autentikus belső vágyainkat. Azok azonban idővel, fokozatosan elő fognak törni, és még ha nem is tudjuk majd pontosan megfogalmazni az okát, elkezdjük boldogtalannak érezni magunkat a kapcsolatunkban. Próbáld meg tudatosan, akár egy papírra leírva megfogalmazni, hogy mik a fontos értékek a számodra, hogy mit keresel egy párkapcsolatban. Koncentrálj a legbelsőbb vágyaidra, és szűrj ki minden „zajt”, amit a világ kiabál rád.

parkapcsolat-szakitas-oka-szerelem

Nem akarod észrevenni az aggasztó jeleket

A legtöbben már a kapcsolat legelején érezzük, ha valami nem stimmel a dologban, mégis gyakran meggyőzzük magunkat, hogy minden rendben lesz. Ezt legtöbbször azért tesszük, mert már nagyon vágyunk egy párkapcsolatra, esetleg úgy érezzük, sürget az idő, és ideje volna megállapodni. Reménykedünk benne, hogy az aggasztó jelek majd eltűnnek, a másik fél és a kapcsolat megváltozik. Sajnos a valóságban ez a legritkább esetben történik így. Tartozol magadnak annyival, hogy már egy párkapcsolat elején nemet mondasz, ha úgy érzed, aggasztó jeleket látsz a kapcsolatodban.

Függetlenséget és biztonságot akarsz egyszerre

Ez talán furcsának hangzik, de sokszor egyszerre vágyunk a szingli lét szabadságára és a tartós párkapcsolat biztonságára. Ezt lehetőleg kedvünk szerint váltogatnánk: amikor gyengének, elesettnek érezzük magunkat, jólesik a párkapcsolat biztonsága, a másik támasza, míg egy jobb időszakban úgy érezzük, egyedül is mindenre képesek vagyunk, esetleg feltámad bennünk a vágy, hogy mások mellett is kipróbáljuk magunkat. Egy jó párkapcsolatban azonban megmarad a függetlenségünk is, miközben biztonságot érzünk a másik fél mellett – egy ilyen viszonyban jó eséllyel a csapongásra sem lesz már igényünk.

Forrás: YourTango Fotó: Getty Images

Olvass tovább!