A legbotrányosabb válások a királyi családokban

2022. augusztus 26.
Bár a Disney-mesékben a hercegek és a hercegnők élete mindig happy enddel ér véget, a valóságban egyáltalán nem garantált számukra a „boldogan éltek, míg meg nem haltak” befejezés.

Köztudott, hogy az uralkodói családok borzasztóan figyelnek a róluk kialakított képre – nem véletlen az sem, hogy többnyire hét lakat alatt őrzik a magánéletüket, nehogy egy fotó vagy egy pletyka botrányt kavarhasson. Ám hiába a profi PR-csapat, sajnos még ők sem makulátlanok: és a kapcsolataik sem lehetnek tökéletesek. A brit királyi családban például sokáig rossz szemmel nézték a válásokat – ki tudja, talán ez volt az egyik oka annak, hogy Vilmos herceg évekig várt, mire megkérte Katalin kezét, mert biztos akart lenni a döntésében. Ám akadnak házasságok, amelyek a felek minden igyekezete ellenére mégis véget értek – és előfordult olyan is, hogy nem sikerült békében elbúcsúzniuk az egykori szerelmeseknek. Összegyűjtöttük azokat a válásokat, amelyek hatalmas port kavartak az uralkodói családok történetében.

Viktorija Fjodorovna Romanova orosz nagyhercegné és Ernő Lajos hesseni nagyherceg

Viktorija Fjodorovna Romanova orosz nagyhercegné és Ernő Lajos hesseni nagyherceg

Viktória brit királynő unokája beleszeretett az elsőfokú unokatestvérébe, Kirill Vladimirovics orosz nagyhercegbe – ám a férfi vallása miatt nem házasodhattak össze. Ezért a hercegnő igent mondott a másik unokatestvérének, Ernő Lajos hesseni nagyhercegnek. A frigyet egyébként a királynő erőltette, mert úgy látta, hogy remek párost alkotnának, mivel mindketten művészlelkűek, jó kedélyűek és még a szülinapjukon is osztoznak. De kiderült, hogy inkább baráti viszonyt ápolnak egymással, Viktória a beszámolók szerint képtelen volt vonzódni férjéhez és sokat veszekedtek amiatt, hogy a nő nem szívesen töltött be közéleti szerepet. Sőt, egyszer állítólag rajtakapta az ágyban a herceget a személyzet egyik férfi tagjával – és bár nem tett hivatalosan vádat a férje ellen, azt mesélte, sokakkal megcsalta. Viktória királynő mégsem támogatta a válásukat a lányuk, Erzsébet miatt – így csak az uralkodónő 1901 januárjában bekövetkezett halála után tudtak véget vetni a házasságuknak. Viktória hercegnő végül hozzáment első szerelméhez, Kirill herceghez, aminek következtében rövid időre száműzték  őket Oroszországból.

Margit brit királyi hercegnő és Antony Armstrong-Jones

Margit brit királyi hercegnő és Antony Armstrong-Jones

II. Erzsébet testvére 1960. május 6-án házasodott össze Antony Armstrong-Jones fényképésszel, miután gyakorlatilag kényszerítették arra, hogy hagyja el nagy szerelmét, a már elvált Peter Townsendet. Az eljegyzésük bejelentése mindenkit meglepett, mivel Margit titkolta a kapcsolatát a fotóssal. Az ő esküvőjük volt az első a brit királyi családban, amit élőben követett a BBC, és közel 300 millióan nézték, amint örök hűséget esküdnek egymásnak. A házasságuk azonban hamar zátonyra futott. Mindketten más mellett keresték a boldogságot, miközben papíron még házasok voltak. Margitnak az évek során több viszonya is volt, az egyik szeretője másfél évvel a szakításuk után öngyilkosságot követett el – amit a média kapcsolatba hozott a hercegnővel. De a pletykák szerint még Mick Jaggerrel is közel kerültek egymáshoz és David Niven brit színésszel is összemelegedtek. 1973-ban megismerkedett a nála közel két évtizeddel fiatalabb Roddy Llewellynnel, akinek a társaságában még lesifotók is készültek róla. A házassága nem élte túl a pletykalapok címlapsztorijait és a viharos éveket, így 1978-ben pontot tettek a végére.

Károly herceg és Diana

Diana és Károly

Mivel Károly herceg úgy vonult az oltár elé Dianával, hogy közben egy másik nőt szeretett, így utólag már egyáltalán nem meglepő, hogy tündérmeséről szó sem lehetett az ő esetükben. Wales egykori hercegnéje utólag azt nyilatkozta, a házasságukban mindig is hárman voltak (Kamillával együtt), és 1992-ben külön folytatták tovább az életüket. Mivel a szakításukat a média ádáz szemekkel követte és sajnos botrányokba is fulladt (mindkét félt megvádolták hűtlenséggel), a királynő felszólította őket, hogy véglegesítsék a válásukat, amire 1995-ben került sor.

András herceg és Sarah Ferguson

András és Sára

Bár András ma már jó kapcsolatot ápol volt feleségével, Sarah Fergusonnel, a házasságuk egyáltalán nem volt harmonikusnak nevezhető. Az asszonyt többször is rajtakapták milliomos férfiak társaságában, amikor elutazott. 1992-ben András és Sarah bejelentették, hogy szakítanak, négy évvel később pedig el is váltak.

Fotó: Getty Images

Erről hallottál már?