80 év után végre lesz gyógyszer a hőhullámok kezelésére

2023. január 08.
1941-ben szabadalmaztatták az egyetlen olyan, ösztrogénalapú gyógyszert, amivel a klimax alatti hőhullámok kezelhetők. Azóta egyetlen új szer sem került piacra, ami enyhíthetné a nők panaszait, és esetleg kevesebb mellékhatása lenne, mint a hormonterápiának. Talán 2023-ban ez is változik.
  • A menopauza tünetei ellen egyelőre csak az 1941-ben szabadalmaztatott hormonterápia jelenthet megoldást a nőknek, ám ennek megvannak a maga komoly mellékhatásai.
  • Van rá esély, hogy 2023-ban végre új gyógyszer is elérhető lesz a hőhullámok enyhítésére. 
  • Az amerikai gyógyszerellenőrző és -engedélyező hatóság már vizsgálja az új hatóanyagot, a fezolinetantot. 

A hőhullámokat a nők 80 százaléka megtapasztalja a klimax és a menopauza során, vannak, akiknek naponta több mint hét rohammal kell megküzdenie, együtt élnie. A hőhullámok néhány másodperctől a többperces epizódig húzódhatnak. Átlagosan a nők a klimax alatt négy éven át tapasztalnak rendszeres hőhullámokat, ám a legpechesebbek, a nők harmada, akár egy évtizeden át is szenved tőlük. 

2018-ig azt sem tudták pontosan az orvosok, mi okozza a hőhullámokat a klimax alatt

2018-ig azt sem tudták pontosan az orvosok, mi okozza a hőhullámokat a klimax alatt

Eddig azt sem tudták, mi okozza a hőhullámokat

Egészen a közelmúltig a tudósok azt sem tudták biztosan, mi okozza a hőhullámokat. Annyit tudtak biztosan, hogy a hipotalamusz – agyalapi mirigy – működési zavarával van összefüggésben, ám a probléma konkrét okára nem derült fény.

Egy 2018-as, a Neuroendocrinology című orvosi szaklapban megjelent tanulmány volt az első, amely végre pontosan dokumentálta, hogyan alakulnak ki a klimax alatt a hőhullámok, megtalálták azokat az idegsejteket (KNDy a nevük), melyek felelőssé tehetők a tünetekért. Ezek a neuronok szabályozzák a testhőmérsékletet, és az új gyógyszer célzottan ezen idegsejtek működését gátolja, amikor elindítanák azokat a folyamatokat az agyban, melyek a hőhullámot okozzák. 

Hormonpótlás helyett gyógyszer jöhet a hőhullám ellen

„Amikor az ösztrogénszint lecsökken a szervezetben, a KNDy neuron teljesen összezavarodik – magyarázta dr. Susan Reed endokrinológus. – A test hőszabályozó központja olyan jeleket küld, hogy a test lehűlt, ezért felmelegíti a testet, így hőhullámot tapasztalhatunk, vagy éppen azt, hogy nagyon melegek vagyunk, amikor valójában fázunk, ezért hűteni kezdi a testünket, így vacogni kezdünk.”

Három klinikai teszt már a végére ért a fezolinetant hatóanyagú gyógyszerrel, és az eredmények bíztatók, a kísérletben részt vevőknél jelentősen csökkentek a hőhullámok. Ez azért is fontos, mert a klimax és menopauza tünetei jelentősen megnehezíti a nők életét, munkavégzését, így egy hatásos és kevés mellékhatással járó gyógyszer, nem túlzás azt állítani, minden nő számára megváltás lenne a klimax és menopauza idején.

Forrás: Mental Floss Fotó: Getty Images

Olvass tovább!