Perimenopauza: hamarabb kezdődik a változás, mint gondolnánk

2021. augusztus 01.
A perimenopauza valami olyan, amit a legtöbb X generációs nő és lassacskán a milleniálok is megtapasztalnak, ám továbbra is sok félreértés kering körülötte.

Arianna Sholes-Douglas pontosan emlékszik arra a pillanatra, amikor megjelent az életében a perimenopauza. Csak akkor még nem ismerte fel, hogy éppen ez történik vele, annak ellenére sem, hogy szülész-nőgyógyászként a nők egészsége a hivatása. Sholes-Douglas épp egy császármetszést hajtott végre, olyan műtétet, melyet ezerszer végzett már. Ám az agya teljesen kiürült egy perc „Teljesen lefagyott az agyam. Nem emlékeztem, mit tegyek. Nagyon rémisztő volt, és azt sem tudtam, hogyan beszéljek róla vagy mit csináljak” – mondta. Attól tartott, hogy fiatalkori Alzheimer-kórja van. Ám a szellemi teljesítőképességében tapasztalt változásokat a hormonok okozták. Elérte a perimenopauzát, a klimaxot megelőző átmeneti időszakot, amikor a testben beindulnak a hormonális változások, csökken az ösztrogén és lassacskán megszűnik a peteérés. Ahogy a legtöbb X generációs (hetvenes években született) és az első milleniálok (nyolcvanas évek elején születettek) beérnek abba a korba, amikor a változások megkezdődnek, a legtöbben sötétben tapogatóznak, hiszen semmi olyan drasztikus dolog nem történik, amiről a klimaxban beszélnek, ám minden kétséget kizáróan ott van az az érzés, hogy valami változik bennük. 

perimenopauza-hormon-klimax

„Nem tanítottak minket. A szüleinket sem világosították fel erről. Az orvosokat sem tanították meg, mit kellene tenniük, mondaniuk. Nincs egyetlen olyan forrás, ahova a nők fordulhatnának, így teljesen váratlanul éri őket – mutatott rá a szülész-nőgyógyász, aki hangsúlyozta, hogy a változások 35 éves kor felett elkezdődnek bennünk. – Mindenkinek a fejében úgy él a menopauza, hogy az idősödő nőkkel történik. Azt gondoljuk, hogy csak annyi a lényege, hogy véget ér a menstruáció.” Ám ez nem igaz. A nőgyógyász azt a három legfontosabb dolgot is elmondta, amit minden milleniál és X generációs nőnek tudnia kell a perimenopauzáról.

A harmincas-negyvenes éveinkben kezdődik

Nincs egyetlen éles határvonal, amikor a perimenopauza elkezdődik, egy függ az egyéni adottságoktól és a tünetektől is, melyekkel indul. Annyit jelent maga a szó, hogy a menopauza körüli

Széles idősávot foglalhat magába. Sok nőnél akár 5-10 évvel a menstruáció vége előtt elkezdődik. A menopauza a negyvenes-ötvenes években áll be, a perimenopauza pedig akár a harmincas évek közepén is elkezdődhet. „A nők 5-7 százalékánál teljesen beáll a menopauza 45 éves korra, ám a változáskori tüneteket már negyvenévesen is tapasztalhatják anélkül, hogy eszükbe jutna, arról van szó. Ennek oka, hogy ezek a tünetek nagyon szerteágazók, és nem jelzik külön, hogy beértünk a perimenopauzába” – mutatott rá Mary Jane Minkin, a Yale Egyetem szülész-nőgyógyász professzora. 

A perimenopauza alatt is teherbe lehet esni

Ha harmincas-negyvenes éveinkben járó nők vagyunk, és még gyermeket szeretnénk, nem kell kétségbe esni a perimenopauzától. Ebben az életszakaszban még abszolút van esély a várandósságra, de ha bármilyen kétségünk merül fel, konzultáljunk az orvosunkkal. 

Nem a hőhullám a fő tünet

Ha valakit megkérdezünk, mi jut eszébe a menopauzáról, valószínűleg a hőhullámokat említi. Ahogy közelednek a nők a valódi menopauzáig, egyre nagyobb eséllyel meg is tapasztalják ezeket. Ám ennél sokkal többféle tünettel jelentkezik a perimenopauza: kimaradozó, szabálytalanabbá, napokat csúszkáló menstruáció, erősebb vagy éppen gyengébb vérzés, hangulati hullámzások, megváltozott koleszterinszint, csonttömörség, inkontinencia és koncentrációszavarok. 

„Sok nő rosszabbul alszik. Általában könnyen elalszanak, aztán éjszaka felébrednek és nehezen alszanak vissza. Gyakoribbá válhat a fejfájás, bőr- és nyálkahártya-szárazság, hüvelyszárazság léphet fel” – sorolta a nőgyógyász. Ahogy a progeszteron és ösztrogén szintje hullámzik, kibillen az egyensúlyából, úgy lehetnek erősebbek vagy gyengébbek időről időre ezek a tünetek is.

Nehéz támogatást találni

„Számtalan olyan páciensem van, akik elmentek orvoshoz azzal a problémával, hogy szerintük a perimenopauza okozza a tüneteiket, ám az orvosok elintézték annyival, hogy még túl fiatalok hozzá. Az sem könnyíti meg a diagnózist, hogy a hormonszintek normálértéke olyan széles skálán mozoghat, hogy ekkora kilengéseket még nem feltétlenül mutat, bár a testünk már érzékeli” – magyarázta Sholes Douglas. „Ne várjuk jelenleg még, hogy az orvosok többet tudnak erről az állapotról, mint mi. Bizonyos testi szinten biztosan, ám az érzés, amit átélünk, a miénk. Ne becsüljük le a saját erőnket.”

Forrás: The Huffington Post Fotó: Unsplash

Olvass tovább!