„Egy milliót költöttem vagina fiatalításra. Az eredményre nem elég jó szó a kiábrándító.”

2022. december 05.
„Annyira felvillanyozott az első kezelés sikere, alig vártam, hogy ágyba bújhassak végre a férjemmel. Enyhe kifejezés a kiábrándító arra, ami következett” - mondta a negyvenéves nő, mikor elmesélte, milyen hatása lett és nem lett a vaginafiatalító kezeléseknek, melybe nagy reményekkel vágott bele.
  • A hüvelyszárazság egy súlyosabb szintje a hüvelysorvadás, ami a menopauza után szinte mindig bekövetkezik.
  • A lézeres hüvelyfiatalítás segíthet a fájdalmas panaszokon, ám nem minden esetben szűnik meg teljesen a probléma.
  • Mihez kezd egy pár, ha a nőnél már 40 éves korában beáll a menopauza és az ösztrogén pótlása sem jöhet szóba?

„Nagyon fáj a szex” – mondta az orvosnak. „Nagyon.” Ugyanazon a vizsgálóágyon várta, hogy az orvosa megnézze, mi a helyzet, mint a két terhességénél, és három évvel korábban, amikor mellrákkal diagnosztizálták. „Nagyon sajnálom” – mondta az orvos. “Tudom, milyen érzés a menopauza. Különösen, ha egyik napról a másikra következik be, mint nálad” – folytatta. 

Ő volt az, aki a mellrákot is diagnosztizálta a nőnél, aki azonnal az orvosához sietett, amikor egy csomót talált a jobb mellében. „A szerencsések közé tartozol” – mondta a vizsgálatok után. „Nincs szükség kemoterápiára és teljesen rendbe jössz.” „Az orvosnak igaza volt, szerencsés voltam. Időben elcsíptük, és a mellráknál a korai felismerés nagyjából a mindent jelenti” – mondta a kétgyermekes nő. 

A hüvelyszárazság miatti fájdalom lehetetlenné teheti a behatolást szex közben, ezen segíthet a hüvelyfiatalító lézeres kezelés

A hüvelyszárazság miatti fájdalom lehetetlenné teheti a behatolást szex közben, ezen segíthet a hüvelyfiatalító lézeres kezelés

Eltávolították a melleit, rekonstrukciós műtéten esett át és az elkövetkező tíz évben célzott hormonterápiával kezelik, hogy a szervezetének ösztrogéntermelését leállítsák, így csökkentve a rák kiújulásának esélyét. Ezt úgy foglalhatjuk össze, hogy – a még menopauza előtti korban lévő nőknél – ez nagyjából olyan, mintha átesnének a menopauzán. A kezelés működött is. Néhány hét alatt egy egészséges, menstruáló 37 éves nőből hőhullámokkal, csontfájdalommal küzdő menopauzán átesett ráktúlélő lett. A menopauza után gyakori a hüvelyszárazság is, ezt sem úszta meg, sőt, mint kiderült, hüvelysorvadás alakult ki nála. „Az egyetlen dolog, ami nem fonnyadt a testemen, azok az operáció utáni melleim voltak. Hetykébben álltak, mint valaha” – mondta a nő. „Ugyan a melleim olyanok voltak, mint 16 évesen, a vaginám egy 61 évesé volt. Teljes tudathasadás.”

Szex, fájdalom, menopauza

„Nagyon fáj” – panaszkodott orvosának. „Valójában mindig fáj, de szex közben különösen.” Az orvos elmondta, hogy a menopauza gyakran nagyon kényelmetlenné – sőt, bizonyos esetekben lehetetlenné – teszi a sikeres behatolást. Ekkor merült fel először a hüvelyfiatalító kezelés. Az orvos egy kollégáját ajánlotta, aki lézerrel végez ilyen beavatkozást.

„Egy órával később már otthon kerestem az interneten, mit kell tudni a lézeres hüvelyfiatalításról. Az orvosi leírás alatt volt egy fotó egy mosolygó, hatvanas éveiben járó nőről, aki rózsaszín blúzt viselt. Azt írták, átesett a kezelésen és a mosolyából úgy tűnt, már élvezhette a sikeres behatolást.”

A vaginafiatalító kezelés egy nem túl durva formáján gondolkozott a nő: ennek során frakcionált szén-dioxid lézerrel kezelik a lágy kötőszövetet a hüvely falában, ami hormonmentes terápiás módszer a hüvelysorvadás enyhítésére. A hüvelysorvadás a hüvelyszárazság egy magasabb szinte, a menopauza mellékhatása. Azoknak, akiknél nem jöhet szóba semmilyen formában az ösztrogén pótlása a szervezetben, nem jelent megoldást az extrém hüvelyszárazság okozta fájdalom enyhítésére szex közben az ösztrogén tartalmú kenőcs, gyűrű vagy tabletta sem. 

„A legtöbb weboldal, amit megnéztem, nem említette, hogy lenne bármilyen kockázata a kezelésnek. De persze nem gondoltam, hogy ne lenne semmilyen rizikó abban, hogy úgy döntök, lézerrel nyúlhatnak a hüvelyemhez” – mondta a nő. Vannak nők, akiknél erős fájdalom jelentkezik a kezelés után, nagyon ritka esetben égési sérülések történhetnek a hüvelyben. „Mindezek ellenére, mert olyan szerencsés voltam, hogy lehetőségem volt rá és megengedhettem magamnak, úgy döntöttem, kipróbálom” – folytatta történetét a negyvenéves nő.

Hogyan tovább a kezelés után?

Az első kezelés jól ment. Néhány nap múlva ugyan jelentkezett némi hüvelyi vérzés, ám erre számítani lehet egy ilyen beavatkozásnál, hiszen a lézer nagyon apró mikrohámlasztást végez a hüvely falán, melynek hatására javul a véráramlás és stimulálja a az új erek növekedését, mintegy újjáéleszti a vaginát. „Maga a kezelés nem fájt, inkább kényelmetlen és fura volt. Már az első alkalom után észrevettem valamit. A hüvelyem boldogabb volt. Ez azt jelenti, hogy végre nem fájt.”

„A nőgyógyászom azt mondta, lehet szexelni két kezelés között is, sőt, kell is, mivel a szex segít javítani a hüvely rugalmasságát. Alig vártam, hogy végre ágyba bújjunk a férjemmel, annyira felvillanyozott az első kezelés sikere” – ecsetelte, milyen érzései voltak az első hüvelyfiatalító kezelés után. „Ám amikor rátértünk a lényegre, enyhe szó a kiábrándultság arra, amit éreztem. Nagyon-nagyon fájdalmas volt a behatolás.” 

„Képtelen voltam a szexre. Mindketten csalódottak voltunk. Sírtam, és arra gondoltam, tudok-e még valaha szexelni újra?”

A kérdést a második kezelésen a hüvelyfiatalítást végző orvosnak is feltettem. Ő azt mondta, várjuk meg a harmadik kezelés végét is, mielőtt bármilyen következtetést levonnánk. A második kezelés eredményei nem nagyon változtattak a korábbi állapotokon, és ugyanez volt igaz a harmadik, utolsó lézeres beavatkozásra is. Úgy tűnt, hogy a legerőteljesebb pozitív hatások az első hüvelyfiatalító kezelés után jelentkeztek nálam. „Persze, voltak pozitív hatások is a hüvelyem általános közérzetére, de a szex közbeni fájdalmat nem szüntette meg” – mondta a nő.

Hat hónappal később

„Fél év múlva ismét ellenőrzésre kellett mennem az orvosomhoz, aki egyetértett abban, hogy sokkal nagyobb figyelmet kellene kapnia a nők egészségének. A legtöbb nő meg sem engedheti magának a roppant drága hüvelyfiatalító kezelést, inkább megtanulják elfogadni a fájdalmat vagy egyszerűen nem beszélnek róla.”

Megszüntette a szex közben jelentkező fájdalmat a hüvelyfiatalítás? Nem. Lehet ösztrogéntartalmú krémet használni mellrák utáni hormonterápia alatt? Továbbra sem. („De ilyenkor az onkológia várótermére gondolok, és azt hiszem, fel tudom dolgozni, hogy ne használjam.”) De adódik a kérdés: miért van kis kék pirula a férfiak erekciós problémáinak gyors megoldására, és miért nincs hatásos gyógyszer a hüvelyi szárazságra? („Talán amiért a fogamzásgátló tablettákat is a nők szedik, ők küzdenek a mellékhatásokkal, nem a férfiak.”)

Mielőtt elhagyta volna a rendelőt, az orvos lidokaint tartalmazó krémet írt fel a nőnek. „Kend fel húsz perccel szex előtt, segíteni fog” – mondta az orvos, majd egy félmosollyal még visszanézett, mintha azt akarná mondani: „üdv a menopauzában, hosszú út lesz”.

„Vannak persze más, ösztrogénmentes hüvelysorvadás kezelések, és talán egy nap ki is próbálom ezeket. De most próbáljuk felfedezni, mit jelent a sikeres együttlét nekünk. A behatolás csak egy módja a szexnek, más jó dolgokat is lehet csinálni. Az, hogy belekatapultáltam a menopauza közepébe, rákényszerített minket, hogy beszéljünk ezekről a dolgokról, ami nagyon jót tett a kapcsolatunknak. Abszolút sikertörténet, hogy muszáj volt kiderítenünk, mit jelent számunkra a szex és az intimitás.”

Forrás: Huffington Post Fotó: Getty Images

Olvass tovább!