Nők, akik nem hajlandók bugyit húzni

Nők, akik nem hajlandók bugyit húzni

2023. március 02.
A legtöbbünk számára nem is kérdés, hogy a reggeli öltözködés első lépéseként bugyit húzzunk. A következő nők azonban sutba dobták a konvenciókat: a kiteljesedés, kísérletezés vagy éppen kényszer miatt lemondtak a fehérnemű-viselésről, és ma már egy egészen más dimenzióban élik mindennapjaikat.

Mióta a 18. században megszületett a bugyi, a nők számára természetessé és a mindennapok részévé vált az alsónemű viselése. Megtanultuk, hogy bugyit nemcsak az illem és erkölcs miatt kell húznunk, hanem azért is, hogy ezzel az apró szövetdarabbal védjük meg nemi szerveink egészségét. De vajon ebben a mai modern korban, amikor egyre több nő mond nemet a testet megzabolázó ruhadarabokra – például a melltartóra – vajon mi kényszerít bennünket továbbra is az alsónemű viselésére? Ugyanezt a kérdést tették fel maguknak az alábbi nők is, mielőtt végleg a bugyi nélküli életmód mellett tették le a voksukat. A francia Marie Claire riportja. 

Elegük lett

Miután 1992-ben Erzsébet királynő kitüntette a néhai Vivienne Westwoodot a Brit birodalomnak tett szolgálataiért a divatiparban, a  divattervezőt a Buckingham-palota kijáratánál fotósok hada várta, ő pedig örömmel pózolt a kameráknak. Egyik pillanatban aztán Westwood gondolt egyet, megpördítette szürke szoknyáját, és ország-világ előtt feltárta meztelen Vénusz-dombját. Az esetről a divattervező később így nyilatkozott: „Ne kérdezzék, ugyanaz a válaszom: nem hordok a ruhákhoz bugyit. Esetleg akkor, amikor nadrágot viselek, de akkor is csak a férjem selyem alsógatyáit.” Vivienne Westwood a bugyimentes életmód egyik nagy úttörője volt, akihez csatlakozva egyre több nő fordít hátat a konvencióknak és mond le a mindennapokban az alsóneműkről.

Vivienne Westwood bugyi nélkül a Buckingham-palota előtt

Vivienne Westwood bugyi nélkül a Buckingham-palota előtt

A 34 éves Isabelle-nek egy barátnője adta az ötletet több mint 10 évvel ezelőtt. „Bugyi nélkül élni maga a szabadság, mondta, engem pedig 23 évesen lenyűgözött a gondolat, hogy létezhetek a mindennapokban teljesen természetesen, kényelmesen.” Isabelle ezután döntött úgy, hogy a öltözködési rituáléjából elhagyja az alsóneműket. Vivienne Westwoodhoz hasonlóan először ő is szoknyát és harisnyát kezdett el bugyi nélkül hordani. 

„Bugyi nélkül élni maga a szabadság”

A 29 éves Em kényelmi és praktikussági okokra hivatkozva hagyta abba a bugyik viselését. Mivel a súlya folyamatosan ingadozik, elege lett abból, hogy folyton új fehérneműket vásároljon az éppen aktuális méretében. Hasonlóan kényelmi szempontok miatt a melltartóviselésről korábban már lemondott, így hát a bugyi elhagyásának gondolata egyáltalán nem volt ijesztő a számára.

A barátnője beszámolója mellett Isabelle-t különböző egészségügyi okok is a bugyimentes életmód felé terelték. Mint mondja, korábban rendszeresen küzdött gombás fertőzéssel, és irritációval, amelyek valószínűleg a bugyiviselés miatt jelentkezhettek. Ez volt a problémája a 24 éves Annette-nek is, aki azután mondott le a fehérneműkről, hogy egy tangától gombás fertőzése lett. „Nagyon dühítő volt, hogy egy bugyi miatt betegedtem meg” – mondja.

A bugyimentes élet előnyei

Annette és Isabelle ugyanazt tapasztalták: bugyi nélkül sokkal kevésbé hajlamosak a gombás és egyéb hüvelyi fertőzések kialakulására, illetve az irritációra. Sokunk számára mindez meglepő lehet, könnyen gondolhatnánk ugyanis, hogy meztelen altest rengeteg veszélyes helyzettel járhat a mindennapokban.

Nem szedünk-e össze valamit, ha leülünk például egy éttermi székre? Vagy ami még rosszabb: egy metróülésre?

Odile Bagot nőgyógyász így vélekedik a dologról: „Bizonyított tény, hogy az alsóneműk és a tisztasági betétek ismétlődő hólyaghurutot és különféle hüvelyfertőzéseket okozhatnak. Ennek oka, hogy a bugyik textiljében könnyen meg tudnak telepedni és szaporodni a kórokozók. A bugyi nélküli életmódot követők számára azonban fontos lenne, hogy valamilyen ruházattal meg tudják védeni a szeméremtestüket a kívülről érkező baktériumoktól.”

Az egészségügyi kockázatok mérséklésén túl az interjúalanyok szerint további előnyei is vannak az alsóneműmentességnek: mint mondják, sokkal komfortosabbak lettek a hétköznapjaik, köszönhetően a többi között annak, hogy nem zavarja őket a bugyi folyamatos csúszkálása a fenekükön. Az pedig már csak hab a tortán, hogy csupasz alsótesttel olyan ruhákat is felvehetnek, amelyekről azelőtt le kellett mondaniuk. Em például ma már olyan testhezállóbb ruhákat is mer hordani, amelyeken korábban átsejlett volna a bugyija körvonala.

„Miniszoknyákat és miniruhákat egyáltalán nem hordok” – teszi hozzá Annette. Helyette „sok hosszú vagy középhosszú ruhám és szoknyám van, a farmernadrágokat pedig végképp száműztem a ruhatáramból, mert mindig is kényelmetlenek voltak.”

Isabelle is újratervezte a ruhatárát úgy, hogy az öltözködés a lehető legnagyobb szabadságot és lehető legkisebb mentális terhelést okozza számára. Jelenleg a térdig érő ruhák és a midi szoknyák dominálnak a mindennapjaiban. 

A húszas éveiben járó Alice a mértékletesség híve: nem váltott át teljesen a bugyimentes életmódra, de időről időre le szokott mondani az alsóneműről.  A lány egyetért Isabelle-lel abban, hogy bugyi nélkül sokkal szabadabbak a mindennapjai.  „Nincs bugyi, nincs nyomás. Kicsit vicces szokott lenni, amikor egy fontos találkozón eszembe jut, hogy nincs rajtam bugyi. Magabiztosabbnak nem érzem magam tőle, de szabadabbnak igen.”

Tabudöntögetés bugyi nélkül

Nem mindenki választotta szabad akaratából a bugyimentes életmódot. A 35 éves Nadine nyolc éve nem hord alsóneműt – a szülése után kényelmetlennek kezdte érezni ezeket a ruhadarabokat, mintha többé már nem illeszkedtek volna megfelelően a testéhez. „Szorítanak. Talán a nagyajkaim változhattak meg, vagy megduzzadtak és így összenyomják a kisajkaimat, ami miatt kényelmetlenül érzem magam” – mondja.

Nadine azt meséli, eleinte nem akart lemondani a bugyiviselésről, megpróbálkozott bővebb és lazább fazonokkal is, de egyik sem segített a problémáján. Végül rászánta magát, elkezdett bugyi nélkül élni, és a kellemetlen érzés is elmúlt. Az új életmódját azonban hosszú éveken át titokban tartotta a környezete elől. „Féltem beszélni róla. Féltem, hogy megbotránkoznak majd, főleg, mert az oktatásban dolgozom. Egy ilyen közegben nem lehet ilyesmiről nyíltan beszélni.” Most azért döntött mégis úgy, hogy megosztja tapasztalatait, hogy a hasonló helyzetben lévő anyák is láthatónak érezzék magukat. 

Bár a melltartó elhagyása az utóbbi években egyre inkább normalizálódni látszik, a bugyi nem viselése egy olyan tabu, ami továbbra is erősen tartja magát a társadalmunkban. 

Néhány óvintézkedés, amire érdemes odafigyelni

Mielőtt bárki kedvet kapna a bugyimentes életmódhoz, Odile Bagot nőgyógyász szerint érdemes tisztába kerülni az esetleges kockázatokkal. Farmernadrágot például a szakember szerint nem érdemes bugyi nélkül húzni, a nyers farmer anyaga a folyamatos súrlódással ugyanis irritációt okozhat. Ráadásul, ha nem mossuk ki a farmereket mindennap – ami ugyebár nem szokás – akkor a belső részükben baktériumok is megtelepedhetnek. De a nőgyógyász szerint arra is érdemes odafigyelni, hogy a bugyimentes életmóddal másokra ne jelentsünk veszélyt. „Ha például hüvelyfertőzéssel küzdünk és a hüvelyünkben túlszaporodtak az E.coli baktériumok, akkor akár egy busz ülésére is átadhatjuk a fertőzést, amibe ha mások beleteszik a kezüket, majd a szájukhoz élnek, gyomor-bél fertőzést kaphatnak” – figyelmeztet a nőgyógyász. Hozzáteszi: „Nem a hüvelyben lévő baktériumokkal van a probléma, hiszen ha egyensúlyban vannak, nem tud kialakulni fertőzés. A problémát a bélbaktériumok okozhatják. Ezért kell minden alkalommal kezet mosni vécézés után.”

A 32 éves Nadine-t kivéve mindegyik interjúalany fel szokott hagyni átmenetileg a bugyi nélküli életmóddal a menstruációjuk ideje alatt. „Menstruáció alatt már két éve a free bleeding, azaz a szabad vérzés híve vagyok. A free bleeding nem más, mint a minden segédeszköz nélküli menstruálás” – magyarázza.  „Amikor otthon vagyok, semmilyen menstruációs segédeszközt nem használok.”

Az interjúalanyok szerint a bugyimentes élet egyetlen igazán nagy veszélye a véletlen villantásban rejlik.  „Az egyik nyáron véletlenül csináltam egy Marilyn Monroe-t Párizs szívében” – emlékszik vissza Isabelle. – „Nem figyeltem oda, miközben egy barátommal sétáltam, és ott volt egy váratlan szellőzőnyílás, ami felreppentette a szoknyámat. Egy másodperc volt az egész. Lehúztam a szoknyámat, és halálra röhögtük magunkat. Ennél nagyobb trauma nem ért. Hamarosan itt a kánikula, a srácok póló nélkül járkálnak… Talán egy ilyen villantást is ki lehet heverni.”

Fotó: Getty Images