Így mosd a menstruációs bugyit a nőgyógyász szerint!

2022. október 28.
Ha valaki évtizedekig használta a tampont, betétet, furcsa lehet elsőre megtapasztalni a menstruációs bugyik világát. Különös tekintettel a higiéniára és tisztán tartásra. A szülész-nőgyógyász elmagyarázott mindent, amit a menstruációs bugyik higiénikus mosásáról tudnunk kell.

Ha valaki utálta az egészségügyi betétet és mindig úgy érezte – még a legvékonyabb típussal is –, hogy pelenkában van, azoknak kétségtelenül megváltást jelentett a menstruációs bugyik forradalma. Ám nemcsak nekik, de az inkontinenciával küzdőknek vagy a gyermekágy alatt is kényelmesebb alternatívát jelenthetnek ezek a fehérneműk. A szülész-nőgyógyász elárulta, hogyan moshatjuk jól ezeket a bugyikat, hogy sokáig használhassuk, ne legyen szaguk és biztosan higiénikusak maradjanak. 

menstruacios-bugyi-mosas

A menstruációs fehérneműt hideg vízzel célszerű mosni

A használati útmutató általában azt az utasítást tartalmazza, hogy alapvetően kézzel mossuk ki a vért a menstruációs fehérneműből, majd ezután tegyük a mosógépbe alacsony hőfokú mosásra. Amikor kézzel kiöblítjük, addig mossuk hideg vízzel, míg tiszta vizet nem öblítünk ki belőle. Amikor tisztára mostuk, akasszuk ki száradni, de soha ne rakjuk szárítógépbe. 

Inkább a hideg

Bár úgy gondolnánk, hogy a meleg víz nagyobb eséllyel öli meg a baktériumokat és egyéb kórokozókat, a vér esetében a hideg víz a jó megoldás, mivel a meleg víz reakcióba lép a vérrel és foltokat, szennyeződést okoz az anyagon. 

Öblítőt se használjunk a menstruációs fehérneműknél, mivel ezek a fehérneműhöz használt textilek nedvszívó képességét csökkentik, így amikor legközelebb használjuk, nem szívja be majd megfelelően a menstruációs vért. Ha nedves a bugyi felülete, az viszont növeli a hüvelyi fertőzéseket okozó gombák és baktériumok, a húgyúti fertőzések és a bőrirritáció esélyét.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash

Olvass tovább!