Tényleg kell bugyit hordanunk, vagy jobb a kommandózás?

2023. február 23.
Fehérnemű viselésével megvédhetjük az intim területek bőrét, de előfordulhat, hogy nem mindig kell bugyit hordanunk – a kommandózás segíthet megelőzni a gombás vagy húgyúti fertőzéseket. Mutatjuk a pro és kontra érveket!

A kommandózás fogalma itthon nem annyira elterjedt, de lényegében csak annyit jelent, hogy nem veszünk fel fehérneműt alváshoz vagy a mindennapokhoz. Sokan vitatják az egészségügyi és kényelmi szempontokat – összeszedve mutatjuk a véleményeket.

A kommandózás előnyei

  • A gombás fertőzések csökkentett kockázata: A gombás fertőzések irritációt, viszketést és hüvelyváladék-termelést okozhatnak. Bizonyos típusú fehérneműk – főleg a pamuttól eltérő anyagból készültek – nagyobb arányban okozhatnak ilyen kellemetlenséget. Ha szimplán nem veszünk fel bugyit, jobb eséllyel kerülhetjük el a fertőzést.
  • Kevesebb húgyúti fertőzés: a nők 30-szor gyakrabban kapnak húgyúti fertőzést – a nem pamutból készült alsóneműk itt is növelhetik a fertőzés kockázatát – a kommandózás segíthet elkerülni a problémát.
  • A kellemetlen szagok csökkentése: A nap folyamán a fehérnemű felszívhatja az izzadság nedvességét, ami kellemetlen szagokat okozhat az intim területek körül. 
  • Kevesebb irritáció: Egy szűk vagy csipkés anyagú fehérnemű dörzsöléssel irritációt okozhat, így a „kevesebb több” elv mentén itt is segíthet a kommandózás. 

A kommandózás hátrányai

  • Kevesebb tartás: Fehérnemű viselete mindent a helyén tart például egy edzés során, érdemes kifejezetten sportolásra kitalált könnyen szellőző, szorosabb bugyikat választani.
  • Hüvelyi folyás: A fehérnemű mellőzése azt is eredményezheti, hogy a rendszeres hüvelyváladék a ruhánkra fog kerülni – ez egyes esetekben látható nyomokat hagyhat maga után, gyakori mosást igényel.
  • Védelem a cipzárak ellen: A bugyik egy védőréteget is biztosítanak az intim területeink és a nadrágunk cipzárja között. Szerencsétlen esetben előfordulhat, hogy kommandózás során fájdalmasan beakad a bőrünk vagy fanszőrünk.

Mikor viseljünk fehérneműt és mikor kommandózzunk?

Inkább vegyünk fel egy bugyit:

  • Amikor menstruálunk: Ez magától értetődő – mindegy, hogy betétet, tampont vagy menstruációs kelyhet használunk, ilyenkor mindig jól jön egy plusz textilréteg.
  • Amikor shoppingolni megyünk: A saját és mások szempontjából is fontos egészségügyi szempont, hogy ruhavásárláskor legyen rajtunk egy bugyi, ami elválasztja nemi szervünket a felpróbált ruháktól.
  • Szűk ruhák viseletekor: Ha testhezálló jóganadrágot vagy durva farmert veszünk fel, a fehérnemű extra „párnaként” szolgálhat.

Adjunk egy próbát a kommandózásnak:

  • Alváskor: Az ágyban nincs szükségünk különösebb tartásra vagy védelemre, így tökéletes a kezdő kommandósoknak. Egyes szakemberek szerint pedig a „levegős alvás” a gombás fertőzések elkerülésében is segíthet.
  • Lenge ruhák viseletekor: Ha laza vagy puha ruhát veszünk fel, előfordulhat, hogy egyáltalán nincs szükségünk a fehérnemű extra védőrétegére.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő fehérneműt

  • Pamut, pamut, pamut: Vásároljunk 100%-os pamut fehérneműt, hiszen ez jobb levegőáramlást tesz lehetővé. Más típusú szövetek – például a nejlon vagy poliészter – korlátozhatják a légáteresztő képességet, és extra nedvességet köthetnek le a nemi szervek közelében.
  • Válasszunk megfelelő mosószert: Érdemes lehet az alsóneműket érzékeny bőrre tervezett, illatmentes mosószerrel mosnunk, hiszen a különböző parfümös összetevők irritációt okozhatnak.

Fotó: Getty Images, Forrás: Reviews