Anya, miért csak nőnap van, olyan miért nincs, hogy férfinap?

2023. március 08.
Teljesen logikus a 8 éves fiam kérdése. Miért is kellene valakit csak azért ünnepelni, mert valamilyen neműnek született? És ha van nőnap, miért nincs férfinap? Elmondom, én mit válaszolok, miért van szükség még mindig a nőnapra, amikor nálunk időről időre előkerül a téma a vacsoraasztalnál.
Anya, miért csak nőnap van, olyan miért nincs, hogy férfinap?
  • Nem, a nőnap lényege nem az, hogy virágot adjunk a nőknek, lányoknak, csak azért, mert nőneműnek születtek.
  • Ha jó válaszokat adunk, azzal segíthetjük, hogy egy következő generációnál, majd egyszer, már egyáltalán ne legyen szükség a nőnapra.
  • Nagyon jó kérdéseket tesznek fel a gyerekek a nőnappal kapcsolatban is, csak figyelnünk kell és jól válaszolnunk.

Valószínűleg, ha nem lenne egy korban hozzá nagyon közel álló nővére, a fiam akkor is méltatlankodva venné tudomásul, hogy a naptárban van egy külön ünnep csak a nőknek. Mert mi az, hogy van nőnap, de nincs férfinap? És miért van olyan könyv, hogy Esti mesék lázadó lányoknak, de nincs lázadó fiúknak? Egyáltalán, miért kell valakit csak azért ünnepelni, mert valamilyen neműnek született? És ha valaki férfi testbe született nő, akkor is megköszöntik nőnapon? De ha női testbe született férfi? 

Mindegyik kérdés nagyon jó és egytől egyig jogos. Mi, a szülei, lelkiismeretesen próbálunk válaszolni is rájuk, mert szeretnénk feminista fiút nevelni, aki tisztában van azzal, milyen nehéz nőnek lenni a 21. században Magyarországon.

Hogyan mondjam el neked?

A teljes igazságot, hogy miért van szükség még mindig a nőnapra, még nem mondhatom el. Nem kell még tudnia, hogy azért kell a nőnap, mert Magyarország kormánya még mindig nem iktatta törvénybe az isztambuli egyezményt. Mert a nemi erőszakot az esetek 70 százalékában a férj, élettárs követi el a feleségen, és még mindig úgy gondolja a társadalom túlságosan nagy része, hogy ehhez joga is van. Ha pedig nem a férje erőszakolt meg egy nőt, biztos a nő volt a hibás, mert túl kihívó ruhában volt. Mert a családon belüli erőszak esetén 90 százalékban a férfi bántalmazza a nőt, nem a nő a férfit. Mert még mindig megtörténik, hogy egy férfi eladja a párját. Minden ötödik nőt bántalmaz a párja ma Magyarországon. 

Nem véletlenül kérdez meg a fiam sem, miért van nőnap és miért nincs férfinap. Ő buborékban él. A mi családunkban mindkét szülő dolga a házimunka, az apa is hozza-viszi a gyerekeket az iskolába, főz, bevásárol és még szülőire is elmegy (azért ezt csak akkor, ha nagyon muszáj). Az ő szemszögéből, ahogy nálunk látszik, a férfiaknak sincs privilegizáltabb élete, mint a nőknek. De a valóság befurakszik a gyerekek szűrőjébe is, ha jobban megkapargatják a felszínt. És mivel gyerekek, garantáltan megkapargatják. 

Anya miért keres kevesebbet, mint apa?

Ha a brutális valóságot nem is mondhatjuk el arról, miért van szükség a nőnapra, azokról a dolgokról igenis beszélünk a gyerekeinkkel a maguk szintjén, egészen kicsi koruk óta, amiért a nőknek nehezebb az életben.

A nőnap kérdése minden évben visszatér, mióta ovisok lettek a gyerekek. Az óvodában a fiúk mindig készültek valamivel a lányoknak nőnap alkalmából. A fiam hatalmas önérzettel és méltatlankodással számolt be róla minden évben, és menetrend szerint visszatért a kérdés: de miért nincs férfinap?

Évről évre komolyabb beszélgetéseket tudunk folytatni arról a fiammal, miért van még mindig szükség a nőnapra

Évről évre komolyabb beszélgetéseket tudunk folytatni arról a fiammal, miért van még mindig szükség a nőnapra

Évről évre komolyabb beszélgetéseket folytattunk arról, miért van szükség a nőnapra, és miért nincs férfinapra. Bár a mi családunkban nem derül ki első látásra, hogy a nőknek nehezebb lenne, mégis van miről beszélni.

Idén már szó volt arról, hogy azért választják a férfi jelöltet az ugyanolyan tudású, képzettségű és tapasztalatú nővel szemben egy állásra, mert ha még nincs gyereke, akkor arra számít a munkaadó, hogy elmegy szülni. Ha pedig van gyereke, akkor a gyerek úgyis mindig beteg, így egy nő folyton táppénzre menne. 

Arról is beszélgettünk, hogy a skandináv országokban az apáknak is otthon kell maradni a gyerekekkel. És arról is, hogy a nők sokkal kevesebbet keresnek, mint a férfiak, főleg Magyarországon. 

De akkor miért nem több fizetést kapnak a nők nőnapra, miért virágot?

Amikor egy gyerek kérdez, néha szívfájdítóan logikus. Mert olyan egyszerű lenne a megoldás, de senkinek sem érdeke a nőkön kívül megoldani ezeket a problémákat. Hogy mit lehet válaszolni erre a kérdésre azon túl, hogy az én életemben ez nem fog bekövetkezni? 

Örülünk a virágnak is, ha nem azért kapjuk, mert ezzel letudja a férfi a női esélyegyenlőséget, ő megtette, amit a társadalom elvár nőnapon. Akkor örülünk a virágnak, ha ezzel a férfi azt fejezi ki és azt köszöni meg nekünk, nőknek, hogy elvégezzük azt a sok láthatatlan és fizetetlen munkát helyettük is, a fizetett munkánk mellett. Ha látszik, hogy azért kapjuk, mert tudja, érti, mennyivel nehezebb nőnek lenni még mindig.

1999 óta november 19-én tartják a nemzetközi férfinapot, amelyet számos országban ünnepelnek.

Fotó: Unsplash