Hamarosan az űrbe utazik az első szaúdi női asztronauta

2023. március 18.
A szaúdi trónörökös egyik vágya, hogy modernizálja országát, ennek mentén pedig az elmúlt években a női jogokat is bővítette. Noha messze még a cél, Szaúd-Arábia hatalmas lépésre készül: az űrbe küldi első női asztronautáját.

A 33 éves Rayyanah Barnawi lesz az első szaúd-arábiai nő, aki még az idén a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) repül a szintén szaúdi Ali Al-Qarni vadászrepülőgép-pilóta társaságában. Ugyancsak a fedélzeten lesz Peggy Whitson, a NASA korábbi űrhajósa, akinek ez lesz a negyedik útja az űrállomásra, és John Shoffner, egy üzletember Tennesseeből, aki pilótaként fogja szolgálni a legénységet.

Az olajban gazdag Szaúd-Arábia ezzel a küldetéssel szomszédja, az Egyesült Arab Emírségek nyomdokaiba lép, amely első arab országként küldte ki állampolgárait az űrbe 2019-ben. Ők bízták meg az űrmisszió tagjaként az első arab nőt, Nora Al Matrooshit is, aki 2021-ben repült a magasba.

Rayyana Barnawi lesz az első szaúdi, arab és egyben a második muszlim nő, aki egy tíznapos küldetés keretein belül űrutazást tehet 2023 második negyedévében – őt az iráni-amerikai Anousheh Ansari előzte meg, amikor 2006-ban űrturistaként a Nemzetközi Űrállomásra repült. Barnawi orvosbiológiai kutató, az új-zélandi Otago Egyetemen szerezte meg alapképzési diplomáját orvosbiológiai tudományokból, a rijádi Alfaisal Egyetemen pedig elvégezte a szak mesterképzését is. Több mint kilenc éves tapasztalattal rendelkezik a rákos őssejtkutatásban, így a közelgő űrmisszió részeként a küldetés kísérleteinek elvégzéséért fog felelni az ISS fedélzetén.

A szaúd-arábiai sajtóügynökség szerint a misszió célja az, hogy az ország fejlődjön és kiaknázza az űripar nyújtotta lehetőségeket. Az Arab-félszigeten élő nemzet 2018-ban indította el űrprogramját Mohamed bin Szalman szaúdi trónörökös Vision 2030-as programjának részeként, amellyel az uralkodó diverzifikálni szeretné az országot a fosszilis tüzelőanyag-gazdaságtól, és hozzá akar járulni azokhoz a tudományos kutatásokhoz, amelyek az emberek érdekeit szolgálják az egészségügy, a fenntarthatóság és az űrtechnológia területein.

Fejlődnek, de azért ez még nem kánaán

Szaúd-Arábia hatalmas változáson ment keresztül az elmúlt időszakban, mióta a koronaherceg tudatosan próbálja megváltoztatni az ország ultrakonzervatív arculatát. Ennek a modernizálódásnak a része az is, hogy a közel-keleti állam még az idén fel akarja küldeni az első női asztronautáját egy űrmisszióra, hogy változtasson a királyság szigorú imázsán.

Mohamed bin Szalman koronaherceg kitárta az ország kapuit a fapados járatok, és ezzel a tömegturizmus előtt, és a nőket sem hagyta ki a reformokból. Újításainak hála 2018-ban a szaúdi nők engedélyt kaptak arra, hogy végre férfi gyám nélkül vezethessenek és külföldre utazhassanak, a munkaerőpiacon belüli arányuk pedig több mint kétszeresére, 17 százalékról 37 százalékra nőtt 2016 óta.

Persze ez nem azt jelenti, hogy a nők végre felszabadultak az elnyomás elől a még mindig konzervatívnak számító Szaúd-Arábiában. A férfiak például jelenleg is nyomon követhetik és korlátozhatják egy applikáción keresztül női családtagjaik életét, de talán a Rayyana Barnawihoz hasonló nők képesek lehetnek áttörni az üvegplafont azáltal, hogy tehetségükkel és sok-sok munkával hírnevet szereznek maguknak és az országuknak.