Tetoválás és betűtípus: így válassz, hogy kiállja az idő próbáját!

2022. május 18.
A tetoválás állásfoglalás. Örökre a testünkön viseljük, épp ezért komoly kihívást jelent egy olyan minta megtalálása, amiért egész életünkben lelkesedni tudunk. A lehetőségek tárháza végtelen, ami a stílusokat, színeket és magukat a tetoválókat illeti, így bőven van terünk a felfedezésre. A legnehezebb dolog azonban nem a képek és rajzok, hanem a tökéletes betűtípus megtalálása lehet.

Ha valamilyen szöveget szeretnénk testünkre tetováltatni, valószínűleg valamilyen régimódi stencilszerű betűtípussal, vagy éppen egy egész mappányi kézírásos kalligráfiával felszerelkezve érkezünk a tetoválószalonba, amit a közösségi oldalakon gyűjtöttünk össze. Bármelyik betűtípusok között dilemmázzunk is, érdemes megfontolni a tapasztalt tetoválók alábbi javaslatait.

tetovalas-betutipus

Hol lesz a tetoválás?

Az elhelyezkedés kulcsfontosságú, amikor eldöntjük, melyik irányba tartson a minta. „Vegyük számításba, hogy vannak zsúfoltabb testtájak, amiket jobban érintenek a ruhák, belelóghat a cipő, zokni, ruha ujja a szövegbe – mutatott rá Gabby Pignanelli New York-i tetoválómester. – Ha vékony vonallal szeretnénk tetoválást a kezünkre vagy a lábunkra, ahol több a törésvonal, azt kockázatatjuk, hogy szétesik a minta, és időnként hozzá kell nyúlni. A vastagabb betűk – különösen a kézen – jobban működnek hosszú távon.”

Brit Bauzá brooklyni tetováló egyetért azzal, hogy az ujjakra, lábfejre készített tetoválásokat fel kell időnként frissíteni, és azzal is számolnunk kell, hogy a tetoválás is öregszik, változik, a testünkkel együtt. „Idővel kicsit mindig szétesik. A test öregszik, bármit is teszünk – mondta Bauzá. – Ha kisebb mintával kezdünk és elkezd szétesni, nem lesz akkor sem túl vastag, ha újra áttetováljuk, vagy ha nyúlik mozgás közben a bőrünk.”

Fontoljuk meg a nagyobb betűméretet

A szuperapró tetoválások népszerűbbek, mint valaha. Ha konkrét betűtípust vagy stílust szeretnénk, gondolkozzunk el egy kicsit nagyobb méreten, mint amilyet eredetileg terveztünk. „Az egyik leggyakoribb probléma, ami adódik, hogy nem lehetséges olyan kicsi méretben elkészíteni egy tetoválást, mint amilyet valaki megálmodott. Ez nagyon gyakori azoknál, akik az első tetoválásukra készülnek – mondta Bauzá. – A mikrotetoválásokról készített képek csodaszépek online, remekül fotózhatók, de mi lesz velük évek múlva? Egyre kisebbek lesznek, ahogy öregszenek.”

Az is fontos szempont, hogy ha írott betűket szeretnénk, és több „a” és „o” is van a szövegben, melyek kisebbek, mint a körmünk, a tetoválók szerint nem festenek túl jól pár év múlva már. A szépen öregedés ebben az esetben azt jelenti, hogy a szöveg olvasható marad később is, kevésbé fakul, megmarad a betűk közötti összekötés.

Kritikusan a közösségi oldalakkal

Nem baj, ha a közösségi oldalakon, Instagramon nézelődünk inspiráció után. Legyünk azonban kritikusak, és ne csak egyetlen képet nézzünk meg az adott tetoválótól. Figyeljünk arra, vajon friss-e még a tetoválás, vagy már gyógyult. „Ha egy tetováló már legyógyult tetoválásokról posztol képeket, mindig jó jel – mondta Pignanelli. – Különösen az apró, vékony betűknél gyakori, hogy frissen még remekül mutatnak, ám gyógyulás után már nem annyira élénk a kép.”

Hallgassunk a szakemberre

Válasszunk jó tetoválót, akiben megbízunk, akinek adunk a véleményére. És ha elmondja, mi jó vagy nem jó abban, amit tervezünk, hallgassunk rá. „Személy szerint több tucat betűtípust tudok mutatni, ha hozzám fordulnak – mondta Pignanelli. – A tetoválók gyakran használnak fontgenerálót is, hogy egy-egy betűtípust személyre szabjanak a tetováláshoz.”

Azzal azonban legyünk tisztában, hogy függetlenül az elhelyezkedéstől, szövegtől, a vékonyabb vonallal írt betűket akár néhány héttel a gyógyulás után is lehet, hogy frissíteni kell. „Mindenki más, egy-három hét általában a gyógyulás tetoválás után. Ilyenkor már látszik, vajon szükség van-e egy kis javításra a kész művön.”

Forrás: Allure Fotó: Unsplash

Olvass tovább!