Tetováláson gondolkodsz? Ezek a testtájak fájnak legjobban és legkevésbé!

2021. augusztus 01.
A tetoválás bizony azzal jár, hogy egy tintával teli tűvel újra és újra megszúrják a bőrünket. Nem meglepő tehát, ha a legtöbben elgondolkodnak, mielőtt alávetik magukat a procedúrának, vajon mennyire fáj majd a megálmodott kép felvarrása a vállukra vagy éppen a combra?

Alapvetően egyéntől függ, kinek mekkora a fájdalomtűrő képessége, és mennyire viseli meg a tetoválás. Azért vannak olyan biológiai tényezők – nem, fájdalomküszöb –, melyek befolyásolják, mekkora fájdalmat érez valaki. Ezeken nem nagyon lehet változtatni, egyetlen tényezőre azonban biztosan van ráhatásunk: a testrész kiválasztása, ahova a kívánt mintát tetováltatni szeretnénk

A témával kapcsolatban egyelőre kevés tudományos kutatást végeztek, ám néhány szabály általánosságban azért így is kijelenthető. „A legfájdalmasabb területek tetoválás szempontjából a csontos, vékony zsírréteggel fedett területek–- mondta Gianna Caranfa, New York-i tetoválóművész. – Ha szeretnénk megtudni, mennyire fájdalmas egy-egy területen a tetoválás, csípjük meg. A bicepsz belső oldala sokkal jobban fáj, mint például az alkar, ha belecsípünk. Ugyanez érvényes a tetoválásnál is.”

tetovalas-fajdalom-testresz

A tetoválóművész szerint a legfájdalmasabb területek az alábbiak: lábfej, bordák, gerinc, has, ujjak, mellkas, térd, könyök, sípcsont, nyak, lágyék, homlok és arc, a boka csontos része.

A legkevésbé pedig az alábbi testtájakon fáj a tetováltatás: alkar, kézfej, váll, hát egyes részei, kézhát, comb felső része.

Mennyire fáj valójában?

Nem lehet egyetlen, mindenkire érvényes választ adni arra a kérdésre, mennyire fájdalmas a tetoválás. „Ha szeretnénk elképzelni, milyen típusú fájdalmat érezhetünk tetováláskor, képzeljük el a macskakarmolást vagy egy súlyosabb napégést – mondta Caranfa. – Hosszú időn át érzékeny és irritált lehet a tetovált terület, ez okozhat kényelmetlenséget. A tetoválótű sokkal tompább, mint egy injekciós tű, így nem a tű és maga a tetoválás az, ami a rossz érzést okozza, hanem az elhúzódó érzékenység.”

„Mivel mindenkinek más az idegrendszere és fájdalomküszöbe, ezért az élmény egyénenként változik”–- erősítette meg Channelle Charest, Los Angeles-i tetoválóművész is.

Mitől függ a fájdalom?

Ha aggódunk a tetoválás miatti fájdalomtól, vegyük figyelembe, hogy az életkorral csökken a fájdalomra való érzékenység, ami azt jelenti, hogy minél idősebbek vagyunk, annál kevésbé fáj például a tetoválás is. A tudósok még nem pontosan értik ennek okát, ám köze lehet hozzá, hogy az agyunk azon területe, mely a fájdalominger feldolgozásáért felelős, csökken az életkor előrehaladtával. 

A nemünk is befolyásoló tényező. A nők intenzívebb fájdalomérzetet tapasztalhatnak, alacsonyabb fájdalomküszöbbel a férfiakéhoz képest. Ez a kutatási eredmény ellent mond a közhiedelemnek, ám a tudomány szerint mégis így van. 

A várakozások is sokat számítanak. Ha úgy érkezünk meg a tetováló szalonba, hogy arra számítunk, a tetoválás felér egy kínzással majd, valószínűleg sokkal erősebbnek érezzük a fájdalmat, mintha egy kibírható érzésre készülnénk lelkileg. A kutatók ezt katasztrofizálásnak nevezik, és a rossz érzésektől való stresszelés és szorongás miatt keletkező stresszhormonok azok, amik intenzívebbé teszik a fájdalomérzetet. 

A jó hír, hogy a szenvedés és fájdalom nagyrészt azonnal abba marad, amint a tetoválóművész leteszi a tetováló pisztolyt. nagyrésztAz intenzív érzés csak addig tart, míg a tű bennünk van – mondta Caranfa. – Utána már csak érzékenység, duzzanat és viszketés jelentkezhet még napokig, ami nem kibírhatatlan szerencsére.”

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!