Megérkezett a Down-szindrómás Barbie – így néz ki

2023. április 25.
A National Down Syndrome Society és a Mattel közösen megalkották az első Down-szindrómával élő Barbie babát, hogy még több kislánynak kínáljanak azonosulási lehetőséget.

Az elmúlt években a klasszikus Barbie-babákat gyártó Mattel rengetegett tett azért, hogy inkluzívabbá tegyék játékkínálatukat. A különböző bőrszínű Barbie-k mellett elkezdtek megjelenni a fogyatékossággal élő játékbabák is – ebbe a sorba csatlakozott most az első Down-szindrómás Barbie.

A különleges babát a National Down Syndrome Society-vel karöltve alkotta meg a Mattel, ügyelve rá, hogy hitelesen adják át egy Down-szindrómával élő személy külsejét. Az elkészült babával kapcsolatban azt remélik, hogy még több kislánynak enged majd azonosulási pontot, hiszen az NDSS szerint „nem szabad alábecsülni a reprezentáció erejét”. A különleges Barbie pedig rengeteg gyerek számára jelent majd megnyugvást, hiszen végre olyan babával játszhatnak, aki külsőre is hasonlít rájuk.

A baba alakja a Down-szindrómával élők jellegzetes testarányait idézi, és az arcon is követték a tipikus vonásokat. A baba ruháján található sárga és kék pillangók a kromoszómarendellenesség körüli mozgalmak választott színeire utalnak, míg a Barbie nyaklánca az extra 21-es kromoszómát idézi meg. A baba rózsaszín bokatámaszt is kapott, hiszen a lábfejek és bokák gyengesége is jellemző a rendellenességgel élőkre.

A baba elvileg már meg is érkezett a nagyobb játékáruházakba Amerikában, körülbelül 10 dolláros áron kapható.

Forrás: People, Fotó: Mattel